Finalitzada la temporada d'estiu a la platja de Meliana, CompromÃs alerta del fet que, enguany, dos terceres parts -vora un quilòmetre de costa-, no ha estat apte per al bany durant tot l'estiu, un fet que no s'havia patit mai al nostre litoral durant tant de temps. El motiu, la presència d'un Ãndex alt del bacteri 'E.coli', que pot provocar problemes de salut als banyistes.
A l'inici de la temporada, CompromÃs ja va instar l'alcaldessa Trini Montañana perquè reprenguera la finalització del filtre verd que es troba a prop del litoral, al camà del Magistre, a la partida de Massamardà , per al tractament de l'aigua de les séquies que arriben a la mar. Una actuació programada i impulsada pel govern anterior dins d'un paquet de mesures planificades la majoria de les quals s'han anat executant.
En el ple de principi de setembre, el govern del Partit Popular no va incorporar el finançament necessari en l'última modificació de crèdit aprovada per a poder posar en funcionament el filtre. Per això, ara, des de CompromÃs s'ha presentat una moció especÃfica que n'impulse la posada en funcionament.
CompromÃs per Meliana ha presentat una moció per a impulsar la finalització del filtre per al tractament de l'aigua de les séquies que arriba a la mar. Com recorda el portaveu de CompromÃs, Joan Orts: "Dos terceres parts de la platja de Meliana no han estat aptes per al bany durant tota la temporada d'estiu per la presència d''E.coli', un bacteri que pot provocar problemes de salut en els banyistes. Aquest tancament al bany d'una part tan important de la platja de Meliana no s'havia produït mai durant tant de temps. Per això cal completar les mesures que ja vam planificar en la legislatura passada, i el filtre verd n'és una important".
Objectiu del filtre verd
Aquest filtre té la finalitat de tractar l'aigua de les séquies que arriba a la mar perquè hi arribe en bones condicions. És un projecte que es va treballar conjuntament per l'Ajuntament de Meliana amb la Direcció General de l'Aigua de la Generalitat Valenciana al qual li falta, per a posar-lo en funcionament, el subministrament elèctric tal com ja s'havia resolt. Un subministrament més econòmic i sostenible que l'inicialment previst per mitjà de generadors de combustible. Aquesta instal·lació es troba a la partida de Massamardà , al camà del Magistre, i recull les aigües de les séquies Nova i Sangonera.
El responsable valencianista incideix: "La platja de Meliana és un dels valors i dels espais mediambientals més importants que té el nostre municipi. També un espai d'oci i d'atracció de visitants molt important i, alhora, amb potencial turÃstic i econòmic. Un espai emblemà tic que sempre estarà ahà i que, per tant, hem de cuidar, com ara pel que fa a la qualitat de l'aigua. Per això la nostra insistència a finalitzar l'actuació del filtre".
CompromÃs ha presentat ara una moció després de comprovar que el govern del Partit Popular no va executar en el 2023 la partida prevista pel govern anterior amb aquesta finalitat i després que tampoc l'ha consignada en els pressupostos del 2024. De fet, per al portaveu nacionalista: "És sorprenent que el govern de Trini Montañana, després d'una temporada d'estiu nefasta pel que fa a la qualitat de l'aigua de la mar, no incorporara ni un cèntim per a la finalització del filtre en la modificació de crèdit que van aprovar en el ple extraordinari de principi de setembre". Aquesta modificació de crèdit aprovada pel Partit Popular en l'últim ple era 268.000 euros.
Altres actuacions
La resta d'actuacions planificades pel govern anterior i executades per a la millora del sanejament i de la qualitat de l'aigua han sigut la ubicació de l'estació de bombeig al poliesportiu per a impulsar les aigües residuals de la part est del nucli urbà de Meliana fins al col·lector de l'estació depuradora d'Alboraia. I també les actuacions de millora de la xarxa de clavegueram de Meliana als carrers Furs i Aragó.
La més important, a punt de finalitzar, és el col·lector i la xarxa de clavegueram dels nuclis rurals de Roca i Cuiper amb l'estació d'impulsió corresponent. Aquesta actuació, amb un cost d'1,5 milions d'euros, és fruit del conveni firmat per la Direcció General de l'Aigua de la Generalitat, l'entitat de sanejament EPSAR i els ajuntaments de Meliana i Foios.