Estivella torna a viure l'ermita de Barraix. Grà cies a una subvenció de la Diputació de València, s'ha portat a terme la restauració d'este monument situat en el que és, potser, un dels punts més emblemà tics de la Serra Calderona.
Barraix és un paratge que esdevé d'entrada natural al Camp de Morvedre des de la Calderona, és punt de comunicació amb la veïna comarca del Camp de Túria i suposa un important enclau de la provÃncia per als esportistes. Per a Estivella és, però, molt més. Un lloc on esta localitat de la Baronia ha trobat sempre una de les seues fonts més importants grà cies que ahà es va crear una fonda per tal d'aprofitar l'aigua. AixÃ, fa cent anys, es construà l'ermita de Barraix.
Les obres de restauració i rehabilitació de l'ermita coindidixen, precisament, amb el seu centenari. Unes obres que han comptat amb l'arquitecte Miguel González com a promotor. En un documental desenvolupat per LluÃs Mesa, cronista oficial d'Estivella, l'arquitecte explica les pèssimes condicions en què es es trobava l'ermita. Segons narra, s'estava literalment caent com a conseqüència de l'entrada d'aigua de pluja: el sostre s'havia esvaït i les parets amenaçaven esfondrar-se. En definitiva, es trobava en estat d'abandonament total.
Estivella celebrà el centenari, la rehabilitació i el paratge diumenge, 31 de juliol. Fou amb un acte ben emotiu. Diversos veïns i veïnes, a més d'altres persones de la comarca, isqueren caminant des de la localitat pel camà de la 'Tancada' fins el lloc. Ho feren per tal de recuperar l'antiga ruta que comunicava el poble i la partida.
Per altra banda, s'hi va inaugurar una exposició de fotografies antigues de la font, la fonda i de la mateixa ermita. El cronista LluÃs Mesa va explicar de manera sintètica la història de Barraix. Va demanar que els estivellencs i estivellenques no deixaren de reivindicar este punt d'Estivella. L'alcalde va incidir en com havia sigut el procés de recuperació de la fonda i l'ermita en els últims anys. Seguidament es va estrenar un audiovisual promogut per l'Àrea Ciutadana del consistori dedicat a la recent recuperació del temple. Es tracta d'una entrevista que el cronista va realitzar a l'arquitecte Miguel González, director de la restauració. Finalment es va fer un esmorzar popular en la fonda.