Al cap d'un any que ha sigut «molt dur i complicat», tal com ha subratllat el regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano GarcÃa, València es prepara, de cara a la recuperació de l'activitat, per a reforçar la seua projecció com a destinació turÃstica «sostenible, saludable i segura». GarcÃa ha realitzat este dimarts un balanç de l'activitat durant 2020 i de les perspectives de futur que es dibuixen de cara a la pròxima campanya.
El regidor ha assenyalat les dos qüestions claus perquè el sector turÃstic de la ciutat puga afrontar la recuperació econòmica amb èxit: «a curt termini, hem de ser capaços de mantindre el nostre teixit empresarial i maximitzar els fons de recuperació impulsats a nivell autonòmic, nacional i europeu». «I de manera paral·lela, hem d'estar preparats per al moment de la reactivació de la demanda, de manera que els projectes que impulsem esten orientats a recuperar la competitivitat del sector de la manera més à gil possible». Emiliano GarcÃa ha donat a conéixer les expectatives i projectes del sector turÃstic urbà , acompanyat pel director general de Visit València, Antoni Bernabé, aixà com pels representants dels sectors de l'hostaleria i les agències de viatges: Miguel Jiménez, president de l'Associació Empresarial Valenciana d'Agències de Viatges (AEVAV); Javier Vallés, vicepresident d'HOSBEC; i Luis MartÃn, president d'Unió Hotelera.
Tots ells han assegurat que afronten la pròxima campanya amb optimisme. «El sector del turisme i els viatges ven il·lusió, i nosaltres volem estar il·lusionats; no ens queda una altra», han explicat, i han assegurat que «volem reinventar-nos i per a això cal ser optimistes». Per part seua, Emiliano GarcÃa ha assegurat que «el 2021 serà un any clau per a l'activitat turÃstica i València ha d'aprofitar la posició avantatjosa que manté respecte a la resta de destinacions». «La nostra ciutat –ha continuat- ha esmorteït la situació millor que les nostres destinacions competidores, i hem pogut aprofundir en la imatge de la ciutat com a destinació sostenible i saludable, la qual cosa ens ha permés millorar el nostre posicionament i la nostra visibilitat respecte a altres destins», ha explicat.
El regidor ha subratllat també que l'actual «no és una crisi del sector turÃstic, ni del nostre model de turisme sostenible», sinó que «la crisi sanità ria afecta a un dels pilars fonamentals del turisme: a la mobilitat, especialment la dels mercats internacionals; i les dades registrades en 2020 aixà ho reflecteixen». Segons les dades de Visit València, durant l'any passat les pernoctacions es van reduir un 68,3% i el nombre de passatgers en l'aeroport va ser un 71,1% menor.
«Però de manera paral·lela, han sigut moltes les iniciatives que s'han anat impulsant al llarg d'esta pandèmia per a esmorteir els efectes econòmics i socials, i contribuir al manteniment del nostre teixit empresarial. L'última d'elles, la posada en circulació dels 28 milions d'euros del Pla Resistir per a pal·liar l'impacte en el mÃnim temps possible als sectors afectats per les restriccions imposades per la covid-19», ha explicat el regidor Emiliano GarcÃa.
El director de Visit València, Antoni Bernabé, ha assenyalat les accions directes de suport al sector turÃstic i estÃmul del consum que ha impulsat l'Ajuntament: les campanyes #Valènciacontigo, València Manera On, Turisme MICE: València Meet Surprise, i de suport al comerç local 'Dia de la Mare'; el Pla d'EstÃmul al Turisme; les dos edicions de Cuina Oberta; la Setmana de la Paella; la Targeta 'Modo On'; o el suport a les iniciatives de Delivery i Take Away.
VALÈNCIA, LA MILLOR CIUTAT DEL MÓN PER A VIURE
De fet, ha assegurat Bernabé, «València és una marca cada vegada més consolidada». Ha sigut designada Ciutat més saludable segons un de Money.co.uk; i triada com la Millor ciutat per a viure del món segons una enquesta del portal "Expats" d'InterNations (primer lloc entre 66 ciutats a tot el món). A més, la nostra ciutat està en el 'top 20' del City Brand Barometer 2020, que recull les 109 ciutats amb els sectors turÃstics més forts i de major creixement. València ha accedit per primera vegada a este rà nquing que analitza els actius turÃstics de cada ciutat i la seua reputació com a destinació.
Durant el 2021, es defineixen diferents lÃnies per a potenciar la visibilitat de la marca València, com la World Desing Capital 2022, el Sant Greal, els Gai Games 2026 (finalista), l'Any Berlanga; o que som primer destà del món a mesurar la petjada de carboni de l'activitat turÃstica. Destà neutre en carboni 2025. De cara a la «reactivació del turisme postcovid», GarcÃa i Bernabé han apuntat la importà ncia d'«orientar els projectes impulsats per la ciutat a les lÃnies mestres dels plans de recuperació a nivell europeu, nacional i local: Next Generation UE - Mecanisme de Recuperació i Resiliència CE; España Puede (Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRR) d'à mbit estatal; o l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació (autonòmica), entre altres. Finalment, els dos representants han anunciat la posada en marxa de diferents projectes, estructurats entorn de tres eixos estratègics: Intel·ligència i digitalització; València, destà sostenible i neutre en carboni; i Innovació i creació de valor.
Emiliano GarcÃa ha conclòs mostrant el seu «suport i compromÃs als qui conformen sector turÃstic, que des del primer moment han mostrat una actitud exemplar cap a la societat. Estem treballant perquè el turisme torne a ser motor de desenvolupament de la nostra ciutat», ha conclòs.