Esta és la tercera legislatura que Nicolau Claramunt ostenta la vara de comandament d'Albalat dels Sorells, amb el suport del PSPV. És un dels tres alcaldes de Compromís de la comarca i té al davant diversos reptes per a posicionar al seu municipi com un referent en gestió i serveis per a la ciutadania.
Després de tres legislatures al front de l'alcaldia, hi ha canvis en este mandat?
Sí, hem iniciat un projecte de millora en la gestió del servei que presta l'Ajuntament amb un model que és el que normalment s'utilitza en les empreses privades. Aleshores, el que estem intentant és, a través de la millora de la gestió dels processos interns, és a dir, des que entra un paper fins que es resol, fer-ho el més simple possible perquè també els treballadors tinguen per cada expedient menys feina i en resumen que els tràmits siguen molt més àgils. Això ho farem en tots els àmbits, en cada àrea de l'Ajuntament amb l'objectiu de millorar la gestió, i en els mateixos recursos donar millor servei.
El fet de ser un municipi menut és un avantatge o un desavantatge?
Depén. Nosaltres, com a municipi menut, tenim les mateixes obligacions que per exemple l'Ajuntament de València, però amb infinitament menys personal i recursos que allí, i pel contrari, tenim les mateixes obligacions. Aleshores això ens dificulta molt les tramitacions i sobretot el compliment de certa normativa, al peu de la lletra evidentment, per exemple en la contractació. Qualsevol contracte que faça l'administració ha de portar una licitació, si és a més de 4 anys, i tot això bloqueja l'administració.
Però estem obligats a fer-ho. València tindrà un departament amplíssim de contractació i ací tenim només a una persona, i gràcies que la tenim. Per tant, no podem anar ni a la mateixa velocitat ni arribar al mateix volum de feina. Però per altra banda, ser un municipi menut el que et permet és donar millors serveis.
I quina pensa que és la solució adequada per a resoldre este problema?
Jo diria que o més recursos o una modificació de la normativa en la qual els municipis més menuts tinguen menys obligacions, però per no fugir d'elles, és millor més recursos. A mi m'agradaria tindre dos persones en el departament de contractació per anar bé o en el de personal, on hi ha només un treballador que du molt de pes perquè al consistori hi ha 70 persones.
Al final, s'ha reduït tot a recursos. A més, actualment, el percentatge que destina l'Estat als municipis és el 25% del pressupost. Evidentment, el pressupost de l'Estat va pujant d'any rere any, però este percentatge no. Cada vegada, els ajuntaments tenim més obligacions i els recursos són els que són. Aleshores, necessitem un finançament local renovat i millorat.
Quina considera que és la fita més important que s'ha aconseguit per al poble?
N'hi ha més d'una. Una de les més rellevants és tot el que hem obtingut en estos anys. Som un poble net, agradable, tranquil i en molta activitat econòmica, cultural, social. És la sensació que Albalat, encara que està malament que ho diga, està un poc de moda i és referent en certes coses, no només a escala interna sinó en l'àmbit de la comarca i també del país. És una satisfacció per a mi haver obtingut això, que es fa treballant dia a dia en tots els àmbits.
"L'Ajuntament s'ha presentat en la causa contra la conselleria d'Educació per defendre els interessos de l'alumnat del col·legi"
I respecte als projectes?
Després, pel que fa a projectes, és tota la inversió que s'ha fet durant tots estos anys i que culminarà en un 'boom' en esta legislatura. En este mandat s'acaben les obres per fi de les oficines centrals de Mercadona, que estaven bloquejades des de 2015, l'empresa no tenia data de continuïtat. En un any encetarem també l'obra del centre de dia gestionat per la conselleria, amb dos milions d'euros d'inversió que hem obtingut per Albalat, i també amb una inversió d'un milió d'euros acabarem el canvi de totes les bombetes l'enllumenat públic a LED. La setmana que ve començarem l'última fase.
A açò s'afig l'obertura de L'Espai escorxador, que serà una fita, i enguany encetarem l'obra del nou espai per als majors amb una inversió de 800.000 euros. També farem la remodelació de vestidors i consergeria del camp de futbol i recuperarem l'edifici del Sindicat Agrícola, que ja estan oberts els tràmits per adquirir-lo.
Estos últims són els reptes per als pròxims dos anys?
Sí, i són un grapat de reptes i la veritat és que si et poses a contar estem parlant de més de 5 milions d'euros d'inversió que iniciàrem pràcticament fa un any i esperem que estiguen al llarg d'esta legislatura en els dos anys i mig que queden.
I quin és l'estat de compliment del seu programa electoral a estes altures?
La veritat és que és prou alt, estem ja a l'equador de legislatura i jo diria que hem aconseguit entre un 60 i un 70%.
Què queda encara per davant?
Com he dit abans, la millora de la gestió va ser molt important perquè totes les inversions cal gestionar-les i s'han d'acabar, això serà un punt principal, però internament. És una feina que no es veu, però que després sí que es traslladarà a la ciutadania en millora de serveis i per reorganitzar-se millor i que tots els departaments tinguen controlat els expedients, a més d'arribar a temps totes les tramitacions internes de l'Ajuntament. Això, juntament amb la gestió de personal per a millorar el servei extern a la ciutadania és ja un repte molt rellevant.
Quines són les necessitats del seu municipi?
Ara mateix hi ha un problema damunt de la taula en la recollida de fem. La Mancomunitat de l'Horta Nord, que és la que presta el servei ha canviat d'empresa i açò ha portat una sèrie de problemes que hem detectat i que estem treballant per resoldre. Estos Nadals vam fer un treball de camp, punt per punt, analitzant els contenidors i el lloc on es poden ubicar i en això s'ha fet una proposta que ara traslladarem a la mancomunitat per millorar el servei i estes deficiències.
I què pensa que en la mancomunitat no estiguen tots els pobles de l'Horta Nord representats?
És un error. Esta és l'única comarca que té dos mancomunitats perquè en el seu dia es va fer així. El que m'agradaria és que n'hi haguera una única en la qual estiguen tots els pobles representats. Hi ha alguns pobles com Meliana, Alboraya o Burjassot que no estan en cap de les dos i seria millor per a tots tindre una mancomunitat gran i forta. Però ací entra l'autonomia local de cada municipi d'estar o no estar, depenent dels interessos de cadascun.
Com és la relació amb el seus socis de govern?
La paraula és genial. Hi ha un bon clima, tot es posa damunt de la taula treballem conjuntament i decidim pràcticament tot en les reunions i per unanimitat. Com tot, hi ha xicotes de diferències, però són mínimes i la veritat, la relació és perfecta. En esta legislatura, hi han hagut canvis i això també s'ha notat.
I respecte a l'oposició?
És una oposició que per desgràcia utilitza la desinformació i moltes vegades calúmnies i mentides, lamente que siga així i que haja d'utilitzar això per fer oposició. Açò també és un símptoma del fet que no tenen res a dir.
"Tota la inversió que s'ha fet durant estos últims anys, culminarà en un 'boom' en esta legislatura"
Tenen alguna inversió paralitzada a les administracions valencianes?
El Pla Edificant. La Generalitat ha denunciat als tribunals l'acord que es va fer en el seu dia per a traspassar les delegacions a l'Ajuntament, que era perfectament legal. El consistori s'ha presentat en esta causa contra la conselleria defensant els interessos de la comunitat educativa d'Albalat i d'altres pobles com Emperador, que porta els seus xiquets i xiquetes al col·legi. Esta lesivitat és un tema més polític que de necessitat perquè si atenem a les necessitats està claríssim que el nostre centre necessita una gran reforma.
El Partit Popular està fent política castigant al nostre poble i és un error perquè realment a qui està castigant és als xiquets i xiquetes. Això demostra que la conselleria i el Partit Popular no creu en una educació pública, igual que en la sanitat, qui tinga diners podrà anar a estudiar i qui tinga diners podrà curar-se, és la visió del Partit Popular.
Alguna inversió més que tenen pendent?
Sí, hi ha algunes altres inversions, però que hem de definir. Estem parlant de 400.000 euros
que tenim i que segurament es destinarà als parcs municipals, seguretat i accessibilitat bàsicament, però encara estem treballant en els projectes.
Com està el tema de la vivenda al municipi?
Nosaltres ens hem adherit al projecte de la Generalitat que va llançar per a fer vivenda de protecció pública i estem a l'espera de donar el següent pasa que és comunicar-li quin solar destinarem. Actualment, n'hi ha dos que estan catalogats com a vivenda de protecció oficial que es veneren a promotors en el seu dia i es van paralitzar. Ara estan en mans de fons d'inversions, però com tenen l'etiqueta de vivenda protegida no hem trobat ningú que vulga fer-se'n càrrec. El problema de la vivenda va més enllà de l'Ajuntament i la solució passa més perquè l'Estat i la Generalitat Valenciana comencen a generar parcs de vivendes públiques per al lloguer.
Convidaria a viure a la seua localitat?
Jo no entenc com la gent pot viure en València perquè vivint a Albalat en vint minuts estàs en la capital per si tens alguna necessitat, però ací comptem amb les mateixes comoditats que allí i la tranquil·litat que es respira no té res a veure.