Gandia va commemorar ahir el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb una xerrada celebrada a la Casa de la Marquesa amb tres investigadores del Campus de la UPV. Sota el tÃtol "Dona + Ciència = Futur", Isabel Pérez Arjona, Virginia Garófano Gómez i Silvia Falco Giaccaglia van abordar els desafiaments que afronta la dona en l'à mbit cientÃfic i el seu paper clau en la construcció del futur, alhora que es va posar en valor el paper de la dona en la ciència, visibilitzant el treball de les cientÃfiques i tecnòlogues.
L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, va ser l'encarregat de donar la benvinguda als assistents, entre els quals es trobaven representants de la Corporació Municipal, del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i col·lectius socials de la ciutat.
En primer lloc, la mà xima autoritat municipal va voler destacar la importà ncia de la igualtat de gènere en l'à mbit cientÃfic i va expressar el seu agraïment a les investigadores del Campus per ser referents per a xiquetes i dones joves. AixÃ, va destacar que "l'educació, la cultura i la ciència són eines fonamentals per a construir una societat plenament igualità ria des de la infà ncia".
Prieto va esmentar la pròxima fita de l'exploració espacial: l'arribada d'una dona a la Lluna abans que acabe la dècada, amb l'astronauta Christina Koch al capdavant de la missió Artemis 2 de la NASA. Aquest assoliment simbolitza l'avanç en la representació femenina en les disciplines STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemà tiques). Va subratllar que les xiquetes han de tindre les mateixes oportunitats que els xiquets per a perseguir els seus somnis sense obstacles.
Per a aconseguir aquesta meta, va emfatitzar la importà ncia de l'educació com a aliada, promovent la col·laboració entre administracions, institucions educatives i la societat civil per a eliminar estereotips de gènere.
L'alcalde va ressaltar els avanços aconseguits, assenyalant que Espanya es troba entre els 10 millors països per a les dones i ocupa el sisé lloc en igualtat de gènere en la Unió Europea. Va reafirmar el compromÃs de Gandia, Ciutat de la Ciència i la Innovació, en continuar promovent polÃtiques educatives inclusives i visibilitzant el paper de la dona en la ciència.
Prieto va insistir en la necessitat de fomentar vocacions cientÃfiques en les xiquetes en disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemà tiques). Va tancar el seu discurs amb un missatge inspirador per a les xiquetes, animant-les a "no tindre por i ser conscients de la seua importà ncia en la societat actual".
L'acte va concloure amb la intervenció de la regidora delegada d'Igualtat, Maribel Codina, qui va afirmar que "la ciència no té gènere, però té el potencial de transformar vides quan totes les veus, incloses les de les dones, són escoltades i valorades".
L'edil va reafirmar el compromÃs del govern municipal amb la visibilització de la dona en totes les disciplines i va insistir en llançar un missatge a les xiquetes: "Cadascuna de vosaltres té la capacitat de contribuir de manera significativa, ja siga en la fÃsica, la biologia o les matemà tiques. Vos convide a somiar en gran i lluitar pels vostres somnis".