"Estem al·lucinades, hi havia dues xiques ací des de les 7 i mitja del matí esperant per a aconseguir la nostra signatura!", han celebrat Iria i Selene en la Fira del Llibre de València, un peculiar duo creatiu amb legions de seguidors en xarxes socials i una capacitat de convocatòria a tota prova.
Iria G. Parente i Selene M. Pascual sempre escriuen juntes des des van conéixer en internet en 2006 i recentment han reeditat la seua primera novel·la, "Pètals del paper", que les va donar a conéixer quan la van distribuir de manera gratuïta.
A més de la pròpia "Pètals de paper", Iria i Selene estan signant "El Ressò del destí", en el qual "trobareu una fantasia èpica que es desenvolupa a través de l'Amulet del Temps, que diuen que cada vegada que s'usa pot destruir el món".
Una altra de les primeres cues del dia ha sigut per a Blue Jeans. Tot un veterà de la literatura juvenil, ha aconseguit de nou congregar als seus fidels i que esperaren pacientment per a estampar la seua signatura en el seu últim treball: "L'última vegada que pense en tu".
"És la meua novel·la número díhuit, i és un thriller sobre la desaparició d'una escriptora de literatura juvenil en un festival literari", ha explicat Blue Jeans, que s'ha manifestat "encantat" de la recepció en la Fira del Llibre. "La meua dona és de Mislata i vinc sempre", ha explicat, "i sempre molt bé, és una fira que està molt ben assentada dins del calendari, molt consolidada, és una de les grans fires que tenim i jo sempre encantat de vindre".
Novel·les d'aventures
Quant a novel·la d'aventures, Javier Alandes ha presentat la seua huitena novel·la, "El rei de bronze", que el propi Alandes ha descrit com "un Ocean's Eleven des de València, en la qual un grup de persones voldrà col·locar una estàtua de bronze d'Alejandro Magno del segle IV abans de Crist en el major museu dels EUA. El major problema és que eixa estàtua no existeix".
Alandes ha fundat el seu èxit "en un to accessible, per a tot el públic i que siguen molt entretinguts" i s'ha mostrat "entusiasmat per vindre a València a presentar un llibre, gaudir d'aquest ambient i d'estar amb l'organització de la Fira".
En un registre molt distint s'ha mogut la presentació de "El zel", de Sabina Blanca. Sabina Blanca és una escriptora i periodista amb una dilatada trajectòria en mitjans, entre els quals destaquen El País, Vice, Temptacions, Tribus Ocultes, El Comidista, Eldiario.es, L'Estat Mental, Badall o Ajoblanco.
Sabina ha explicat que "El zel" "és un llibre sobre un personatge perseguit per una maledicció, el detonant del llibre és l'inici del zel d'una gossa abandonada que es troba el personatge i iniciant un paral·lelisme entre el zel animal i l'humà, no exclusivament en el sentit sexual".
Tallers
En paral·lel, s'han celebrat uns concorreguts tallers de "Lettering per a ments creatives", de la famosa editorial de material de suport escolar, Rubio, i hem gaudit de l'èxit de públic de la Sedajazz Happy Band, una joveníssima banda del taller Sedajazz composta per xiquets entre 7 i 13 anys, amb un repertori molt atractiu que es basa en una recopilació d'arranjaments de grans èxits de la història de la música Jazz, jamaicana, com el reggae o el ska i el soul. Aquesta activitat s'emmarca dins de la col·laboració amb l'Ajuntament de València per a ajudar a entitats afectades per la Dana.
En aquesta línia de visibilitzar els efectes que la gran riuada va tindre per a la Cultura i la societat valencianes, també hem dialogat en l'Espai Vicent Andrés Estellés sobre la publicació col·lectiva «Renàixer del fang» que aborda diversos temes relacionats amb la Dana i les seues conseqüències. Un diàleg en el qual han participat diverses llibreries afectades per la Dana amb el president del Gremi de Llibrers de València.
Vesprada de dissabte
A les 18.00 hores tindrá lloc el lliurament del Premi Fira del Llibre Internacional, amb la presència del premiat, el grecosuec Theodor Kallifatides.
No deixaran les presentacions, com la de "Cavall, atleta, ocell", de Manuel Baixauli, sobre el desacord entre un fuster i un fill apàtic, "Sunnyside", de Paco Romeu, "La núvia de la pau", de Rosario Raro o "Cada puntada, un mot", de Vicenta Llorca i Manola Roig.