La documentació que s"ha recuperat. EPDAL’Ajuntament d’Albalat dels Sorells ha rebut una important donació documental de les germanes Francesca i Isabel García Millán, el cadastre de la riquesa rústica i pecuària del terme, en dos volums manuscrits, datat el febrer de 1911 i elaborat durant el mandat de l’alcalde Vicent Vázquez Muedra pel secretari municipal Vicent Climent Tamarit.
La pèrdua de la major part dels fons de l’arxiu de l’Ajuntament en les devastacions de julol de 1936 accentua més encara el significat de la donació i la seua vàlua tant per a estudis d’història agrària local com d’aspectes socials i de la toponímia menor.
La documentació, per motius desconeguts, no va ingressar al seu moment a l’arxiu municipal i s’ha conservat per espai d’un segle en poder de la família Climent Garcés, la qual, amb la intermediació del professor Mateu Rodrigo Lizondo, en la seua condició d’historiador i cronista municipal, ha contribuït generosament al patrimoni cultural local amb el retorn de la compilació administrativa a l’arxiu del’ajuntament.
Redactor del cadastre
Aspecte de particular interés és la brillant personalitat del secretari Vicent Climent, redactor del cadastre, besavi matern de les donants. Una persona que després d’ocupar el càrrec administratiu en Albalat, funció que també desempenyà a l’ajuntament d’Estivella, es dedicà professionalment al comerç i l’exportació de taronges arreu d’Europa occidental.
El seu pas per l’administració local restà marcat per intel·ligents iniciatives en els serveis públics i en la cultura. N’esmentarem la instal·lació de la primera font d’aigua potable; l’organització del Sindicat Agrícola (1914), la creació del setmanari comarcal El Faro (1914-1916) o la celebració del Jocs Florals d’Albalat en 1922.
Igualmente deu recordar-se l’activitat del difunt Dr. Bernat Garcia Aparici, endocrinòleg i cronista oficial d’Albalat, pare de les germanes García Millán, que feu servir la mateixa font per a l’estudi de l’economia agrària i la toponímia rural en diversos articles d’erudició.
L’alcalde Nicolau Claramunt ha expressat la gratitud del municipi a les germanes García Millán, així com a l’esforç de recuperació patrimonial de l’actual cronista. Alhora fa una crida des de l’Ajuntament a les famílies que per alguna circumstància conserven documentació antiga d’interés general instant a fer-ne donació o dipositar-la sota custòdia de l’arxiu, per a la seua conservació i utilitat per als estudis d’investigació històrica.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia