Els premiats amb els Porrots d"Honor. EPDA El ple de l'Ajuntament, va acordar el passat 26 de setembre aprovar la proposta de la Regidoria de Cultura i Festes per a atorgar els Porrots d'Honor 2023 a Carles Cano, Llorença Alapont, Iker Bonillo i el Conservatori Professional de Música de Silla. La gala de lliurament dels guardons serà divendres 17 de novembre a les 20 hores en el Centre Cultural Carmen Valero.
Així, aquest any, el Porrot d'Honor de les Lletres Valencianes 2023 és per l'escriptor Carles Cano Peiró per la seua trajectòria, indiscutible, en l'escriptura valenciana. És llicenciat en Filologia Catalana i ha exercit la docència en instituts durant més de vint anys. La seua trajectòria com a escriptor d'obres destinades a xiquets i joves comença al principi dels anys 80 del segle XX. Amb 'Aventures de Potaconill', va quedar finalista del premi Enric Valor en 1981. Des d'aleshores, l'autor ja no cessa en el seu treball de creació literària.
Al llarg de la seua trajectòria, Carles Cano ha estat guardonat amb diversos premis, entre els quals cal esmentar el premi Lazarillo de 1994 per l'obra de teatre 'T'he enxampat Caputxeta!', una obra àmpliament representada arreu del territori espanyol. Aquesta mateixa obra i En què es diferencien el 'Blanc i el Negre' van ser seleccionades per als premis White Raven per la Biblioteca de la Joventut de Munic en 1996.
En 2007 va guanyar el premi de l'Hospital Sant Joan de Déu amb 'Per un botó', i en 2012 el premi Carmesina per 'Set Blancaneus i un nan', premi Samaruc 2013. En 2016 'El desbaratat conte dels fesols màgics' rep el Premi Ciutat d'Alzira Vicent Silvestre de narrativa infantil. En 2022 va rebre el premi Fundació Bromera al Foment de la Lectura.
Pel que fa al Porrot d'Honor a l'Activitat Cultural 2023, aquest any l'Ajuntament de Silla l'atorga a Llorenç Alapont Martín (1977) per la seua trajectòria dins de la seua professió d'arqueòleg i antropòleg i les aportacions que ha fet a la cultura i patrimoni de Silla.
Llorenç Alapont Martín és arqueòleg i antropòleg. Doctor en Història i Arqueologia per la Universitat de València. Codirector de projecte de recerca sobre l'arqueologia de la mort a Pompeia, a les necròpolis de Porta Nola i Porta Sarno on ha consolidat el seu prestigi internacional gràcies al descobriment únic i importantíssim de la tomba de Marco Venerio Secundio.
És codirector del projecte de bioarqueologia a Roma, Necròpolis de Via Ostiensis. Llorenç ha participat en documentals sobre història i arqueologia produïts per National Geographic, BBC i Discovery Chanel. Ha estat comissari de diverses exposicions temporals, l'última d'elles «Morir a Pompeia».
En el nostre territori ha dirigit prop de 60 intervencions arqueològiques en les tres províncies: València, Castelló i Alacant, entre les quals destaca la direcció de l'estudi antropològic de l'excavació de les necròpolis de l'Almoina de València.Durant els últims anys també ha sigut el coordinador de l'exhumació, documentació i identificació de les víctimes de la repressió franquista localitzades als cementeris de Paterna, Castelló i Alacant.
Llorenç és un veí més de Silla implicat tant cívicament, culturalment com professionalment en la nostra ciutat. Participa en la vida social i cultural i sempre ens ajuda a mantindre els nostres tresors en perfecte valor patrimonial.
Culturalment, també participa, com hem dit abans, en les associacions culturals com les falles o d'altres associacions culturals que li demanen articles per posar en valor el nostre patrimoni tant arqueològic com cultural.
El Porrot d'Honor a l'Activitat Esportiva 2023 enguany serà per a Iker Bonillo Martín (2003) per la seua trajectòria professional dins del món del ciclisme. És un jove ciclista professional de l'equip italià Green Projet Bardiani Faizane, actualment el millor equip italià de la categoria professional continental.
És l'actual campió d'Espanya professional de Madison. A més té 8 títols nacionals en diferents modalitats (velocitat, 500 metres, persecució individual, persecució olímpica) i tres plates i quatre bronzes en els nacionals.
Finalment, el Porrot d'Honor a l'Activitat Cívica 2023 és per al Conservatori Professional de Música de Silla (1993) per la seua trajectòria professional i musical en l'ensenyament a futurs músics que complix 30 anys. Fou l'any 1993 quan uns professors i professores, arrelats a l'Agrupació Musical la Lírica de Silla, van crear una cooperativa que va tindre un termini d'any i mig fins a la tramitació definitiva de conservatori municipal.
Després de moltes reunions de l'equip de govern del moment, encapçalat per l'alcalde Francesc Baixauli Mena i el regidor de Cultura i Educació Eliseu Frigols, junt amb la directiva de La Lírica i els membres de la cooperativa, van arribar a acords que es varen consolidar en la resolució del 24 de juliol de 1995 amb el conveni entre la Generalitat Valenciana (Conselleria d'Educació i Ciència) i l'Ajuntament de Silla amb la creació de Conservatori Elemental de Música de titularitat municipal.
En aquests 30 anys del Conservatori de Silla han passat al voltant de 1.300 alumnes que han rebut una formació integral i reglada, amb dos variants: un gran nombre d'alumnat amb projecció professional i altres amb la finalització dels estudis obtinguts en els dos cicles tant d'Ensenyaments Elementals com d'Ensenyaments Professionals.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia