Un operari en el conjunt patrimonial. / EPDA
L"entorn del Castell del Piló. / EPDA L'Ajuntament d'Albalat dels Tarongers ha donat per finalitzades les excavacions arqueològiques en el Castell del Piló, una fortificació medieval situada en el terme municipal declarada Bé d'Interés Cultural (BIC). La intervenció ha suposat la primera fase d'un ambiciós projecte de posada en valor del castell, impulsat per l'Ajuntament de la localitat amb l'objectiu de preservar el seu patrimoni històric i arqueològic i, al mateix temps, fer-ho accessible per a veïns i visitants.
Les excavacions, dirigides pels arqueòlegs José Rafael Martínez i Sonia López, s'han centrat en la neteja i desbrossament de la vegetació que cobria les estructures del castell, especialment a la Torre de l'Homenatge, un dels elements més representatius de la fortificació. Durant els treballs, s'han documentat diverses restes arquitectòniques, com a llenços de muralla, possibles torres defensives i fonamentacions d'antigues construccions, moltes de les quals estaven cobertes per la densa vegetació de la zona baix i les pinedes que envolten la zona.
Es castell del Piló, la cronologia del qual es remunta a l'època medieval, se situa en la Muntanyeta dels Forques, una elevació pròxima al municipi de Gilet. Este enclavament estratègic va ser utilitzat com a punt defensiu, encara que part de les seues estructures han sigut danyades per la construcció de l'Autovia Mudèjar, que travessa l'àrea oest del castell. Malgrat estos danys, els arqueòlegs han aconseguit identificar importants vestigis que contribuiran a una millor comprensió de l'evolució històrica de la fortificació.
Segons informen els responsables del projecte, durant les excavacions s'han trobat fragments ceràmics i altres peces arqueològiques d'interés, que ara seran analitzades i classificades. Tot el material recuperat serà depositat en els magatzems arqueològics, conforme a la normativa vigent, i posteriorment podria ser exhibit en futures exposicions locals per a donar a conéixer la història del castell i el seu entorn.
El punt de partida cap a la recuperació completa del castell
L'Ajuntament d'Albalat dels Tarongers, promotor del projecte, ha destacat la importància d'esta intervenció per a la protecció del patrimoni local. "La intenció és que esta primera fase servisca com a punt de partida per a noves campanyes arqueològiques anuals que permeten la recuperació completa del castell", ha expressat l'alcaldessa de la localitat, María Asensi. Així mateix, Asensi ha avançat que "s'està treballant en el desenvolupament d'un projecte de restauració que garantisca la conservació a llarg termini de les estructures, una vegada finalitzats els estudis i avaluacions necessàries".
A més, s'està dissenyant un recorregut senyalitzat que permetrà als visitants conéixer de primera mà les diferents parts del castell i la seua rellevància històrica. Este recorregut inclourà panells informatius i explicatius que facilitaran l'enteniment de les estructures defensives i el context arqueològic del castell en el marc de la història del Camp de Morvedre i la Baronia Baixa.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia