Pere Antoni, alcalde de Canet, durant la reunió del CLIA. / EPDAEls membres del Consell Local d'Infància i Adolescència (CLIA) de Canet d'en Berenguer, triats pels seus companys i companyes dels col·legis i l'institut públic de la localitat, van acudir aquest dimarts a la seua primera reunió amb els representants de l'ajuntament amb els deures fets. Al llarg de més d'una hora, que va durar la sessió, els xics i les xiques de Canet van exposar les seues recomanacions per a millorar alguns dels servicis del consistori, centrant-se en temes com l'enllumenat, les fonts i les papereres. En la cita va ser present l'alcalde de la localitat, Pere Antoni; el regidor d'Educació, Rubén Furió; l'enginyer municipal, així com diversos tècnics de Medi Ambient i Joventut.
Al començament de la sessió, que es va prolongar entre les 10.45 i les 11.45, els i les estudiants van presentar un mapa de Canet d'en Berenguer en el qual indicaven els diferents punts en els quals sol·licitaven algun tipus d'actuació. Per exemple, pel que fa als problemes de neteja, van destacar l'absència de papereres en el barri antic, així com la seua escassesa al Parc dels ‘Tubs’ (al costat del CEIP Les Palmeres) o a la plaça del CEIP La Muralla. En les places Félix Rodríguez de la Fuente i del Casino van assenyalar que estaven trencades.
Un altre dels problemes que van subratllar, i que no és culpa de l'ajuntament, és que no tots els veïns i veïnes complixen les normes de neteja, així que es va acordar la posada en marxa d'una campanya de conscienciació, que serà dissenyada pels i per les membres del CLIA mateixos. A més, per a evitar la presència de puntes de cigarret en terra, van demanar que les papereres incloguen cendrers.
D'altra banda, també es va posar sobre la taula la necessitat d'organitzar una recollida de ‘basuraleza’ en algunes de les zones verdes de la localitat (sobretot els camins i el riu) i acompanyar aquesta actuació amb una campanya de conscienciació per a evitar que la gent deixe desperdicis.
Fonts i il·luminació
Les fonts també van centrar les preocupacions dels membres del CLIA. En algunes d'elles s'ha detectat que tenen un "sabor metàl·lic", per la qual cosa es va sol·licitar que s'estudie la possibilitat d'instal·lar filtres. Igualment, van considerar que el seu número és escàs (falten al parc dels ‘Tubs’ o a la platja, per exemple) o estan inutilitzades (Espai Jove). De la mateixa manera, van proposar situar les noves en zones d'ombra per a evitar que es calfe l'aigua, una mesura més recomanable que la de deixar eixir el líquid fins que es refrede, pel desaprofitament que suposa.
Un altre dels temes que va despertar preocupació en els i les jóvens va ser el mal ús de les fonts per a gossos, que molts usuaris i usuàries utilitzen per a llavar-se els peus. Això implica que s'embossen amb facilitat, es desborden i creen tolls. Van proposar afegir un cartell indicant el seu correcte ús.
L'última qüestió que es va abordar va ser la de la il·luminació. D'una banda, van mostrar el seu suport al projecte de millorar aquest servici en el passeig marítim, en el qual ja treballa l'ajuntament, i van destacar altres punts negres (camp de futbol, camí a la platja, cementeri, connexió amb el polígon…) en els quals s'hauria de millorar. Per als camins rurals, la proposta va consistir a instal·lar balises que s'il·luminen al pas dels i de les vianants, per ser més respectuoses amb el medi ambient.
Per part seua, l'alcalde Pere Antoni va animar als jóvens al fet que siguen vigilants amb el compliment dels acords aconseguits i, en cas que detecten algun nou problema o que els ja citats no se solucionen, prenguen imatges amb els seus mòbils (o per escrit, via mail) i les remeten als tècnics municipals.
El CLIA és un òrgan creat en el ple de l'Ajuntament del passat 16 de gener, i que va comptar amb el suport unànime de tots els grups. En ell, a més de l'alcalde i els regidors i regidores, estan representats tots els partits polítics, entre altres, i en ell els i les menors de Canet compten amb els seus propis representants triats democràticament, un per cada curs i gènere de 5é, 6é i Educació Secundària Obligatòria (ESO). La reunió d'aquest dimarts és la primera d'una sèrie de trobades de la comissió de treball de la CLIA que se celebraran abans de l'estiu, quan tinga lloc el primer ple de l'organisme, i en el qual seran presents tots els seus components (pares i mares, docents, representants dels partits…).
Comparte la noticia
Categorías de la noticia