Obres en la xarxa d"aigües en Picanya. EPDAEl Tribunal Suprem ha declarat nul·la la prorroga del contracte de concessió del servei d’aigua i clavegueram de Picanya, Aldaia, Xirivella, Beniparrell i Alfara del Patriarca, segons informan des de Compromís Picanya. Aquests cinc municipis estan integrats en el Consorci d’Aigües de l’Horta, que van signar un contracte de servei amb l’empresa mixta Aigües de l’Horta, formada per l’Ajuntament de Torrent i la multinacional Hidraqua, pertanyent al Grup Aigües de Barcelona (AGBAR), qui s’encarrega d’explotar el servei.
El 30 d’abril de 2018, la junta de govern del Consorci va aprovar, amb els únics vots favorables dels alcaldes socialistes i els vots en contra dels alcaldes de Xirivella i Beniparrell, de Compromís, una ampliació del contracte fins a 2029 que ara el Suprem declara nul·la. La pròrroga fins 2029 es va impulsar per part del Consorci presidit per l’alcalde de Picanya, Josep Almenar i l’aleshores alcalde de Torrent, Jesús Ros, president de l’empresa mixta. Tot i que l’empresa mixta extingia l’any 2020, els responsables de la gestió van promoure aquesta pròrroga.
Per a poder prorrogar el contracte, la majoria socialista al Consorci d’Aigües va modificar, en Junta General Extraordinària, l’article 4 dels estatuts, on es regula la duració de la societat. La prorroga fou portada a juí per part dels ajuntaments de Beniparrell i Xirivella, així com per la mercantil Aguas de Valencia, SA (AVSA). El recurs de la multinacional sí que fou estimat pel jutjat de lo Contenciós número 3 de València mitjançant Sentència de 17 de febrer de 2021 i confirmada pel Tribunal Superior de Justícia el 28 de juny de 2022.
La sentència tombava les aspiracions de la presidència socialista al Consorci i a l’empresa mixta i donava la raó a Aigües de València. La Sala de lo contenciós del TSJ afirma en la sentència que tomba la pròrroga que “es tracta d’un acte impossible de prorrogar, ja que és un contracte d’una societat que ha d’extingir-se inexcusablement en un moment anterior (2020) al termini comprés a la pròrroga (2029)”. Per tant, la Sala declara que “no és possible la modificació del contracte sense convocar procediment de licitació per a l’elecció del nou soci privat” . Aquesta sentència fou recorreguda en cassació al Tribunal Suprem per part del Consorci i l’empresa mixta Aigües de l’Horta.
Mentre la sentència es trobava recorreguda al Suprem, el 12 de gener de 2023, Jesús Ros i la majoria de PSOE i C’s a l’Ajuntament de Torrent, aprovaven una pròrroga forçosa d’un any del contracte amb Hidraqua (AGBAR), permesa per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. Aquesta pròrroga -junt a l’automàtica a causa de la pandèmia- permetia allargar la vida de l’empresa mixta, lligada al Consorci, fins febrer de l’any 2024. Actualment, Torrent busca un nou soci privat per a la seua empresa mixta.
El 15 de novembre de 2023, el Tribunal Suprem no admet els recursos i la sentència es declara ferma, confirmant la sentència. Segons l’informe jurídic de la Secretaria del Consorci, el revés judicial confirmat al Suprem obliga a procedir a una nova licitació mitjançant “un procediment obert, en què es garantisca la llibertat de concurrència, la legalitat, l’eficiència i eficàcia”.
Tot i la pèrdua del litigi per part del Consorci i l’empresa, la llei salvaguarda la continuïtat del servei a càrrec de la concessionària per “necessitat d’interès públic que el servei suposa i dels possibles perjudicis que la seua desaparició podria ocasionar”. Ara, el Consorci es veu obligat a realitzar una auditoria prèvia als efectes de comprovar l’estat del servei abans de procedir a la redacció dels nous plecs tècnics de la concessió, com així es va aprovar per Junta de Govern a instància dels serveis jurídics del Consorci.
Compromís recorda que ja ho va advertir
Per part dels representants de Compromís al Consorci, s’ha volgut recordar que en Assamblea Extraordinària de gener de 2023, just abans que Torrent aprovara la pròrroga d’un any fins febrer d’enguany, ja es va demanar al president del Consorci la redacció dels nous plecs per a l’inici de la nova concessió, ja que la sentència que tombava la pròrroga anava a ser ratificada pel Suprem i l’empresa extingia en uns mesos, com així ha acabat ocorrent. El president i alcalde de Picanya, Josep Almenar, es va mostrar convençut que la sentència seria favorable i defenia la gestió feta per la multinacional Hidraqua amb la fórmula d’empresa mixta.
Per part del representant de Picanya al Consorci i regidor de Compromís, Guillem Gil, s’ha destacat que porten molt de temps denunciant l’opacitat i la manera de fer les coses per part de la presidència d’Almenar. Gil explica que "només assabentar-se de la sentència del Suprem, va sol·licitar informació tècnica sobre el càlcul de les tarifes de l’aigua que la multinacional cobra a Picanya, així com les inversions fetes per l’empresa al municipi. A Picanya, l’empresa fa les mateixes inversions, tenim els mateixos comptadors i la mateixa aigua que a la resta de pobles, però ací paguem un 55% més que Aldaia, Beniparrell o Xirivella, i això només pel consum”, assenyala el regidor picanyer.
Per als valencianistes, és moment que la majoria socialista al Consorci i la Presidència deixen de litigar i miren pels interessos dels pobles, sobretot ara que el grup empresarial Veolia-AGBAR ha obtingut 404 milions de beneficis, tal i com denunciaven els treballadors de la Plataforma Conveni d’Aigües de l’Horta, Aigües de Cullera i Aigües de Paterna al mes de març del 2023 quan demanaven complir amb els compromisos sobre les millores al conveni col·lectiu.
Segons expliquen, preguntat fa un any sobre com afecta el moviment de la pròrroga als cincs pobles que integren el Consorci, Almenar assenyalava que “de moment no sabem com ens afecta. Nosaltres tenim el consorci amb Aigües de l’Horta fins 2029, Torrent fins a 2024. El que si tenia clar es que “hui per hui, anar en companyia d’Aigües de l’Horta és el millor, perquè és una empresa mixta amb capital social de l’Ajuntament de Torrent i creiem que és beneficiós per a tos els pobles”. Ara, en declaracions fetes recentment afirma que per suposat acataran la sentència i adverteix que el servei d’aigua està garantit per als cinc pobles, fins que s’adjudique el nou contracte”.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia