Premiades rebent els guardons. / EPDA La vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, va avançar este dilluns que el programa ‘La Memòria a l’Escola’ s'ampliarà a alumnat d'FP bàsica i que l'edició de 2025 tindrà com a tema ‘Les dones, les primeres guardianes de la memòria’. Enguix va realitzar l'anunci durant l'entrega dels premis d'enguany, que han reconegut set treballs presentats per cinc centres educatius. El màxim guardó ha sigut per a Irene Martín i María Romero de Ávila, alumnes del col•legi Pureza de María-Cid, pel projecte ‘Desde y hacia Valencia: Los desplazados en la Comunitat Valenciana’.
La vicepresidenta Enguix, acompanyada per les diputades Rocío Gil, Dolors Gimeno i Lola Celda, i els diputats Paco Teruel i Avelino Mascarell, va agrair l'esforç de tots i totes les participants en la cinquena edició de ‘La Memòria a l’Escola’ i va donar l'enhorabona a les guanyadores d'un certamen centrat en els moviments de població forçats per conflictes durant els segles XIX i XX. “És el nostre deure que la història es conte tal i com va passar i que tinga eixe component didàctic”, va assenyalar la responsable provincial de Memòria Democràtica.
Natàlia Enguix va destacar durant la seua intervenció, posterior a l'entrega dels premis, que “la memòria és una assignatura pendent per a moltes generacions”. La vicepresidenta va posar en valor “el treball que realitzen els docents a les escoles valencianes en la formació de futures generacions en valors democràtics, en la defensa d'un model social que protegisca el que tant va costar aconseguir als nostres avantpassats, si bé encara queden desigualtats que hem d'erradicar i drets per aconseguir”.
Cinc centres premiats
Amb la vista posada en eixe horitzó educatiu, la delegació que dirigix Enguix organitza el programa ‘La Memòria a l’Escola’, que enguany ha abordat temes com l'exili dels xiquets espanyols a Rússia, el genocidi armeni o la dictadura de Nicolae Ceaușescu, a través de projectes que “ens han permés constatar la posada en valor i l'interés per part dels centres d'Educació Secundària per conéixer el passat, aprendre d'ell, i projectar un futur millor per a tots en el qual la memòria democràtica es configura com un dels eixos principals en la consolidació de l'Estat de Dret”, apunta Natàlia Enguix.
El primer premi ha recaigut en el vídeo documental presentat per Irene Martín i María Romero de Ávila, baix la tutoria de Pablo Saturnino. El treball del Col•legi Pureza de María-Cid gira entorn dels desplaçats valencians per la Guerra Civil espanyola, vinculant l'episodi amb situacions similars viscudes en altres països i en cronologies diferents com la Guerra Civil del Líban i la guerra a Ucraïna. Les alumnes i el seu tutor es repartiran els 4.000 euros del premi, que van rebre de mans de la mateixa Enguix.
Els segons premis han sigut per a ‘Armenia: fragmentos de una historia olvidada’, de Larisa Avestisyan (IES Jaume I d'Ontinyent); i ‘Voces del exilio’, de Sofía Montón, Nuria Sevilla i Celia Sevilla (IES Clara Campoamor d'Alaquàs). Els tercers premis han recaigut en ‘Tiempos de Silencio’, de Lucía Ruiz, Rocío Sierra i Carla Heredia (IES La Hoya de Buñol); ‘De Bucaresti a Ontinyent’, de Carla Bartha i Iris Ana-Maria Cäluean (IES Jaume I d'Ontinyent); ‘El exilio en la infancia. Los niños de Rusia durante la Guerra Civil Española’, d'Ángela López i Marta Ferrándiz (IES las Norias de Monforte del Cid); i ‘La travesía de Neus Català’, de Carlota Serrano (IES las Norias de Monforte del Cid).
Guardianes de la memòria
La responsable provincial va aprofitar l'acte per a animar a l'alumnat i als centres escolars a presentar-se a la pròxima edició del concurs i continuar incrementant la participació que ja ha crescut de manera considerable en esta cinquena edició. “Vos avance que la convocatòria es publicarà pròximament amb el tema ‘Les dones, les primeres guardianes de la memòria’ i que podran participar alumnes d'FP bàsica a més dels de 4t de l'ESO i 1r i 2n de Batxillerat”, va apuntar Enguix.
En paraules de la vicepresidenta, “la intenció és que aprofundiu en el coneixement de les vostres mares, iaies i besàvies i que tingueu molt present que van ser elles, en la majoria de casos, les que van viure eixe exili interior tan dolorós, malgrat la qual cosa van mantindre viva la memòria sent fidels al record dels seus sers estimats”. “Segur que el nivell dels treballs és tan bo o millor que els de la present edició i que eixe coneixement de la història que ens envolta es continua reforçant amb l'aprenentatge de competències tecnològiques, literàries, artístiques i socials, que és un altre dels objectius del programa”.
La inversió de la Diputació en localització, exhumació i identificació de restes de les víctimes, així com en la recuperació d'infraestructures memorialistes, sumades a les subvencions per a associacions, superen enguany el milió d'euros. L'acció de la institució en matèria de Memòria es completa amb un altre tipus d'iniciatives enfocades a l'educació, com ‘La memòria a les biblioteques’, la publicació de llibres, l'organització de xarrades i conferències, nous portals webs i estos premis dirigits a l'alumnat dels centres educatius valencians.
Com a curiositat, els premis entregats a l'alumnat i els tutors són xicotetes oliveres que simbolitzen la victòria, la pau i, en algunes tradicions, la memòria per la longevitat de l'arbre. “Animem als guanyadors a trasplantar en els seus centres estos arbres per a estendre l'arrel de la memòria que hui ha reconegut els vostres treballs”.
Assistents als premis d"enguany. / EPDA
Comparte la noticia
Categorías de la noticia