L"accés al chalé, des de l"escultura que recorda al poeta. EPDALes associacions que formen part del Consell Sectorial Rocafort Ciutat Machadiana: Agrupació Musical de Rocafort, Associació Cultural La Pedrera, Associació Republicans de Rocafort, Associació de Veïns i Veïnes Antonio Machado, han llançat un comunicat on critiquen l'abandó de Villa Amparo.
L’ocupació il·legal del chalé "és una mostra més de la falta d’interés de la Generalitat i l’Ajuntament de Rocafort envers aquest patrimoni històric i cultural del municipi", assenyalen.
Així, expliquen que la Generalitat, com a propietària, no ha posat en marxa cap projecte ni ha informat amb la deguda diligència sobre aquesta qüestió i reclamen que el Consistori, per l’interés cultural que suposa revaloritzar aquesta joia patrimonial en benefici de Rocafort, hauria d’instar la Generalitat a dur a terme, amb intel·ligència i sensibilitat, una actuació compromesa.
Programació cultural
Des del maig de 2023, quan es va interrompre la programació cultural que s’havia iniciat a l’abril de 2022 i es va desmuntar l’exposició que es podia visitar a l’interior de Villa Amparo, es va tancar al públic un edifici catalogat i protegit com a Bé de Rellevància Local, que forma part de l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià: ni s’utilitza, ni es reforma, ni es conserva, i ni tan sols es manté el seu jardí.
Amb un projecte de rehabilitació convocat per l’anterior govern de la Generalitat, i finalment licitat i contractat a l’octubre de 2023, ni l’edifici ni els jardins poden ser utilitzats com a contenidor cultural (igual com ocorre amb la Casa de Cultura) i es deterioren, mentre la ciutadania no pot gaudir d’un espai públic que podria ser un referent de prestigi internacional per a Rocafort, que forma part de la Xarxa de Ciutats Machadianes juntament amb Madrid, Barcelona, Sevilla, Sòria, Segòvia, Baeza i Cotlliure.
El Consell Sectorial Rocafort, Ciutat Machadiana, s’ha reunit dues vegades des de 2023 i, en totes elles, ha instat tant la Generalitat perquè procedisca a la rehabilitació i adequació del xalet com l’Ajuntament perquè pressione per a una actuació necessària a Villa Amparo. Mentrestant, la desídia fa malbé la casa i el jardí, amb la qual cosa l’immoble es presta, com efectivament ha ocorregut, a ser ocupat, quan aquest no reuneix, segons els perits, ni tan sols les mínimes garanties de seguretat.
"És urgent i necessari que l’Ajuntament signe un conveni amb la Generalitat per a la seua utilització com a centre cultural i lloc de memòria democràtica. Ara que es compleixen 150 anys del naixement del poeta, seria una magnífica ocasió per conservar i promocionar aquest edifici tan simbòlic", advertixen. "Tant de bo el que ha ocorregut servisca per despertar l’interés de les institucions i fer de Villa Amparo un espai que dignifique la memòria del poeta i siga el referent que la majoria de la societat valenciana desitja".
Comparte la noticia
Categorías de la noticia