Imatge d"un ocell al Tancat de Pipa. EPDAEl dimecres 17 de juliol, durant el cens d'aus realitzat per SEO/BirdLife, es van detectar els primers ocells morts en el Tancat de la Pipa. Des d'aquest moment i davant la sospita de què es tractara d'una infecció per botulisme aviari, Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife hem treballat ininterrompudament en l'aplicació del protocol de secat i de retirada de cadà vers d'ocells i individus malalts. Per a aquesta tasca hem comptat amb el suport de Tragsa i la col·laboració de les brigades de biodiversitat i del Parc Natural de l’Albufera de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climà tica i Transició Ecològica i totes les persones voluntà ries d’AE-Agró i del programa Life+ Followers de SEO/BirdLife.
Fins al dilluns 19 d’agost, s'han retirat al Tancat de la Pipa 659 aus mortes i s'han traslladat al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler altres 91 malaltes, de les quals 35 ja s’han recuperat o estan pendents de ser alliberades. D'aquest total, 547 correspon a collverds (Anas platyrhynchos), espècie amb una població estival d’entre 4.000 i 5.000 exemplars que a l'hivern varia entre els 10.000 i els 20.000 individus, sent l'espècie d'ocell més abundant en l'à mbit del Parc Natural de l’Albufera. En la temporada 2017-2018 es van caçar, segons les estadÃstiques oficials, 9.686 collverds en els vedats del parc natural.
L’episodi de botulisme ha coincidit amb el moment en què aquests anà tids estan mudant totes les seues plomes de vol i són incapaços de volar i propagar la intoxicació. La muda, però, els fa més propensos a emmalaltir en alimentar-se d'invertebrats portadors de la toxina produïda pel bacteri Clostridium botulinum. La ingesta d’aquesta toxina, recordem, és la causant del botulisme aviari.
Grà cies al fet que el brot ha aparegut amb la temporada de nidificació ja finalitzada, la malaltia no ha afectat les espècies reproductores presents en el Tancat de la Pipa, el qual representa una de les à rees de cria més importants de l’Albufera. Durant els darrers dies el total d'aus mortes i malaltes ha anat en gradual descens, segons ha anat avançant el secat del Tancat de la Pipa. De fet, durant les prospeccions dels últims 7 dies no s’ha trobat cap animal malalt o recentment mort, aixà que podem afirmar que aquest episodi de botulisme en el Tancat està finalitzat el dia de hui.
Un protocol que funciona
El Clostridium botulinum, el bacteri causant de la malaltia, es troba present en la natura de manera habitual. La combinació de diversos factors com elevades temperatures (per damunt de 20°C) de manera prolongada, descens en els nivells d'oxigen de l’aigua i presència de matèria orgà nica facilita l’activació del bacteri i l'alliberament de la toxina que mata als ocells. No obstant, en molts casos el desencadenant del brot és algun ocell, portador del bacteri en el seu tracte digestiu, mort per qualsevol altra raó (xoc amb una lÃnia elèctrica, plaguicides…). Un cadà ver en descomposició és un mitjà ideal per a la multiplicació del bacteri i les larves de les mosques que s'alimenten d’aquestes constitueixen un mitjà eficaç de transmissió de la malaltia. Malauradament, resulta molt difÃcil preveure aquest tipus de brots. Però sà és molt important actuar amb rapidesa una vegada s’ha detectat un brot, especialment retirant els cadà vers i els ocells malalts.
El secat del Tancat de la Pipa es va establir com la mesura més rà pida i eficaç per a controlar i erradicar aquest episodi de botulisme, una vegada consultats tant la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climà tica i Transició Ecològica com el Servei Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València. És la mateixa mesura que s'ha aplicat en els episodis de botulisme en el Parc Natural del Fondo, aixà com de manera preventiva en altres aiguamolls mediterranis com la Marjal dels Moros.
A més a més, la Confederació Hidrogrà fica del Xúquer (CHX) ha activat el protocol d'emergència i ha realitzat actuacions amb maquinà ria para facilitar el secat, que s'han unit al reforç de personal. Després d’un mes des de l'aparició dels primers exemplars morts en el Tancat de la Pipa, no es té notÃcia que s'haja estés a cap altra zona del Parc Natural de l’Albufera. I el total d'aus mortes o malaltes ha anat descendint gradualment a mesura que ha avançat el secat del Tancat de la Pipa.
Durant les tasques de secat s'han retirat 1.260 kg de peixos morts per anòxia. El 99% correspon a carpes (Cyprinus carpio), espècie declarada exòtica i invasora pel Reial Decret 630/2013. La retirada d'espècies exòtiques invasores és una prà ctica habitual de les tasques de gestió en el Tancat de la Pipa, aixà com en altres zones humides pels efectes negatius que tenen sobre la qualitat de l'aigua i les espècies autòctones.
Aigua en constant moviment
El Tancat de la Pipa és una à rea de reserva propietat de la CHX gestionada a través d'acords de custòdia del territori per Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife. Aquesta à rea de reserva compta amb el seguiment tècnic i cientÃfic de les pròpies entitats de custòdia, de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IIAMA) de la Universitat Politècnica de València (UPV) i de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBIBE) de la Universitat de València (UV). Des de la seua posada en marxa fa 10 anys, es realitzen periòdicament seguiments de multitud de parà metres ambientals, hidrà ulics, de qualitat d'aigües, d'avifauna, de vegetació i biodiversitat en general.
En el Tancat de la Pipa l'aigua fluix els 365 dies de l'any. A partir de la informació dels mesuraments del seguiment dels cabals que hi circulen, treball efectuat per l’IIAMA (UPV), s'ha determinat un cabal d'entrada de 2Hm3 anuals. D'aquest volum anual, 7.350m3 (tres piscines olÃmpiques) circulen dià riament durant els mesos de primavera i estiu, segons l'acord consensuat entre la CHX, la Conselleria, l'Ajuntament de València, la UPV, la UV, AE-Agró i SEO/BirdLife. Amb aquest cabal el volum que fluix pels filtres verds es renova cada tres dies i mig.
Des d’AE-Agró i SEO/BirdLife volem traslladar la nostra tristesa per la mortaldat d'aus en el Tancat de la Pipa junt amb la consideració de què aquest episodi no ha afectat en mode algú a l’estat de conservació de les poblacions d’aus aquà tiques del Parc Natural i el convenciment de què la rà pida actuació en la detecció i gestió del brot de botulisme ha evitat que les xifres d’ocells morts foren majors. Hem treballat ininterrompudament i incansablement per evitar majors mortaldats i, per descomptat, impedir que s'estenguera a altres zones de l’Albufera. En breu presentarem un informe complet sobre l'episodi, que estarà a la disposició de qui el sol·licite. També s'elaborarà un protocol amb mesures especÃfiques de seguiment i, en la mesura que siga possible, prevenció per als pròxims anys en coordinació amb les administracions competents. Aixà mateix, recordem que qualsevol pot acostar-se al Tancat de la Pipa per a sol·licitar tota la informació que desitge i que des de el primer moment s’ha informat amb total transparència i puntualitat de l’evolució dels ocells afectats i de la gestió de l’episodi.
Durant els últims 10 anys el Tancat de la Pipa s'ha consolidat com un enclavament de referència en el Parc Natural de l’Albufera i com un projecte referent en la restauració d'aiguamolls a escala internacional, destacat, entre altres ocasions, com a experiència exemplar durant el congrés de Living Lakes d'enguany en València.
D'altra banda, el projecte LIFE+Albufera, desenvolupat en part en el Tancat de la Pipa, ha sigut reconegut per la Comissió Europea com un dels millors projectes d'Europa finalitzats en els anys 2016-2017. Aixà mateix, AE-Agró i SEO/BirdLife vam rebre el Premi Experiències Inspiradores 2018 impulsat per EUROPARC- Espanya per la nostra experiència com a model de gestió participativa, conservació i integració territorial a través de la custòdia del territori del Tancat de la Pipa.
Comparte la noticia
CategorÃas de la noticia