L"alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, juntament amb el regidor d"Hisenda, Salvador Gregori/ EPDA L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, juntament amb el regidor d'Hisenda, Salvador Gregori, ha presentat hui el balanç econòmic de la ciutat, destacant els sòlids resultats obtinguts durant l'any 2024 i les perspectives positives per a 2025. Amb el pressupost més elevat en la història del municipi, xifrat en 103,8 milions d'euros, Gandia consolida el seu paper com a ciutat d'oportunitats, preparada per a afrontar la “tercera gran transformació” amb inversió, estabilitat i creixement econòmic.
Tal com ha afirmat l'alcalde, la gestió dels comptes amb responsabilitat, rigorositat i serietat, ha permés fer grans avanços en la situació financera del consistori i ha asseverat que “ens queda molt per fer i que no ens conformem, però podem assegurar que Gandia avança en la recuperació econòmica i és ja una ciutat d'oportunitats que atrau importants inversions privades com la que vam anunciar ahir i que passa per una mobilització de 12 milions d'euros per a construir un complex sociosanitari en Sanxo Llop”.
Prieto ha atribuït al teixit productiu i l'establiment d'un entorn institucional de confiança com els factors que fan que Gandia estiga travessant un moment econòmic favorable.
En aquest sentit, ha detallat una sèrie de dades que proven el creixement actual després d'haver superat les dures condicions del Pla d'Ajust.
Principals indicadors econòmics i laborals
1. Creixement en afiliacions a la Seguretat Social:
El novembre de 2024, el nombre d'afiliats a la Seguretat Social va aconseguir les 22.762 persones, amb un augment de 395 afiliats respecte a octubre (+1,8%) i un creixement interanual de 1.207 persones (+5,6%). Aquestes xifres no es veien des de 2009, reflectint una tendència positiva en el mercat laboral local.
2. Descens continuat de la desocupació:
La taxa de desocupació va registrar un descens significatiu, amb 287 persones menys parades respecte a novembre de 2023, la qual cosa suposa una disminució del 5,3%. Gandia manté una trajectòria positiva en la reducció de l'atur, superant la mitjana autonòmica i situant-se com el segon municipi de més de 45.000 habitants on més ha baixat la desocupació, només per darrere de Benidorm.
3. Diversificació econòmica com a fortalesa:
El sector terciari continua sent la columna vertebral de l'economia local, amb el 76% de la població activa emprada en serveis. La indústria i la construcció representen un 18% dels treballadors actius, acostant-se a l'equilibri recomanat del 20%, mentre que el sector primari manté una participació del 6%.
Gestió econòmica de l'Ajuntament
Durant la roda de premsa, l'alcalde va subratllar els avanços en la gestió dels comptes municipals, destacant tres àrees clau:
1. Pagament puntual a proveïdors:
El període mitjà de pagament (PMP) de l'Ajuntament s'ha situat en 15,4 dies, un dels més baixos d'Espanya i molt per davall del límit legal de 30 dies. “L'estabilitat i confiança en la tresoreria municipal garanteixen el compliment de les obligacions econòmiques, ara mateix, Gandia és una de les ciutats amb un dels PMP més baixos d'Espanya”, ha afirmat l'alcalde, qui ha recordat que en 2015 el PMP ascendia a 447 dies.
2. Estabilitat pressupostària positiva:
La diferència entre ingressos i despeses en l'últim informe remés al Ministeri d'Hisenda mostra un resultat positiu de 17,6 milions d'euros, consolidant la solidesa financera del consistori. “Aquesta xifra ens assegura que l'estabilitat pressupostària es compleix i així ho confirmen els informes trimestrals que es remeten al Ministeri d'Hisenda”, ha incidit el primer edil.
3. Romanent de Tresoreria:
En aquest punt l'alcalde ha afirmat que, encara que no ha conclòs l'exercici, es pot avançar que el romanent de Tresoreria d'enguany tornarà a ser positiu i ascendirà a més de 10 milions d'euros. D'aquesta manera, s'haurà passat dels 43 milions en negatiu de l'últim any de govern del PP a encadenar xifres positives durant diferents exercicis.
4. Reducció històrica del deute municipal:
Des de 2015, l'Ajuntament ha reduït el deute de 350 milions a 257 milions d'euros, una caiguda del 30%. L'alcalde ha fet referència al fet que des de juliol de 2021, quan va assumir com a alcalde, fins a setembre de 2024, el deute municipal s'ha reduït en 7,4 milions d'euros. A més, en 2024, s'amortitzaran 8,5 milions d'euros, consolidant un nivell d'endeutament assumible i responsable.
Un altre aspecte que s'ha destacat en la compareixença és que l'estalvi en el pressupost de 2025 permetrà reduir els pagaments d'interessos a 1,8 milions d'euros (600.000 euros menys que en 2024) i disminuir l'amortització de deute a 4,1 milions d'euros.
L'alcalde José Manuel Prieto va concloure la seua intervenció destacant que Gandia és hui "una ciutat d'estabilitat, inversió i oportunitats gràcies a la rigorosa gestió econòmica duta a terme pel govern local". "Hem garantit l'ordre econòmic i continuem reduint el deute mentre impulsem la inversió a la ciutat. La confiança que generem atrau emprenedors i inversors, i això enforteix la nostra economia local", va afirmar Prieto.
Per part seua, el regidor d'Hisenda, Salvador Gregori, va reafirmar el compromís de l'equip de govern amb l'estabilitat pressupostària i el desenvolupament econòmic sostenible de Gandia.
El responsable d'Hisenda ha destacat que totes les dades aportades en la roda de premsa “són públiques pel que és molt difícil mentir i enganyar amb aquestes xifres. Una altra cosa és el que intenten des de l'oposició agarrant-se a dades errònies que freguen la mentida”.
“Som un govern transparent i gràcies a un teixit productiu dinàmic i emprenedor podem consolidar Gandia com una ciutat ideal per a invertir”, ha finalitzat.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia