El president de la Federació Junta Fallera de Sagunt, Hugo Morte. / Foto: FJFS
P: Des de quan és faller i de quina falla?
R: Faller des dels cinc anys, per tant 46 anys. Sempre de la benvolguda Penya el Mocador, falla que va fundar mon pare, Pere Morte, en 1979.
Què significa per a vostè ser el president de la Junta Fallera de Sagunt?
És com tancar el cercle. M’explique. Ja hem gaudit a les nostres Falles d’èxits personals i col·lectius, de moments únics i irrepetibles, d’emocions i records per a tota la vida i de molts anys de treball per la festa fallera. Tot açò ens ha omplit d’estima, i al seu torn, t’enamores de les Falles. Ara és el moment de tornar tot allò que ens han donat. La felicitat plena ens aplega treballant per al col·lectiu faller amb vocació de servici. Això és per a l’equip directiu i per a mi el significat d’estar i treballar per les nostres meravelloses Falles del Camp de Morvedre.
Este serà el seu primer any en el càrrec des del canvi de presidència. Estos mesos ha treballat de valent, junt amb el seu equip. En què s’ha centrat la seua directiva durant este temps?
La valoració és molt positiva, enriquidora i d’un aprenentatge continu. La intensitat està sent descomunal, són molts els objectius a tots els nivells els plantejats i ho anem gestionant amb molt d’amor a les Falles i un equip de persones meravelloses.
Per exemple, i precisament que parle amb un mitjà de comunicació, com estem comunicant? Els nostres canals estan en constant informació. Les xarxes socials projecten una renovada i actualitzada imatge, el nou disseny de la web és actual, intuïtiu i complix amb tots els requisits i la premsa es fa ressò a l’àmbit local i regional contínuament de la nostra activitat fallera. Atenció especial a l’innovador disseny i la qualitat del Llibret Oficial de FJFS. Estem situant a les Falles de la comarca en el mapa faller i social.
D’altra banda, ha agradat molt l’elecció en diversos dies de les nostres FFMM, el protocol s’ha “professionalitzat” a un nivell acord a la nostra Federació amb la primera vicepresidència en la història de FJFS, encarregada exclusivament d’aquest. Els infantils i juvenils en la seua primera assemblea, han proposat idees que ja estem duent a terme com el certamen de TikToks o la macro disc mòbil de les Paelles.
A escala solidària, hem realitzat una reunió conjunta amb la gran majoria d’associacions sense ànim de lucre de la comarca, on moltes d’elles estan molt agraïdes i han vist en nosaltres un aliat per a ajudar a altres persones i complir la seua causa. Per exemple, la I Carrera Popular Fallera amb fi solidari, va repartir quasi 4.000€ en 4 ONG, a més de fer donació a les poblacions afectades per la DANA. Els nostres actes són inclusius, per a persones amb qualsevol discapacitat, i en tot el nostre programa pensem en clau d’igualtat i diversitat. Juntament amb VidaNova Parc, reinventem el premi a la Falla més Sostenible, un valor amb molta importància per a esta Federació.
Hem recuperat setembre, per a celebrar el nostre “acte emblema”, l’Exaltació de les FFMM, on ha sigut clau el treball de l’assemblea de presidents/es. Hem d’estar molt agraïts. La fusió entre paelles i trobades tinguérem un rècord de participació amb més de 3.000 persones en un lloc emblemàtic de la ciutat, els jardins de la Gerència. Viatjàrem el passat juliol a Itàlia per assistir per primera vegada a l’elecció de l’alfiere i la madrina dels germans de la Targa Cecina. Per fi, tenim un digne lloc per l’Exposició del Ninot, el futur Museu Industrial de la ciutat. Celebràrem la I Gala de l’Esport amb èxit de participació i tinguérem un satíric format teatralitzat en la Gala de la Cultura, que ha vingut a quedar-se. A més, teníem un repte amb la Crida amb el nou format que el Congrés Faller ens va ordenar. Des de primera hora amb la I Macro Despertà l’èxit de participació fou impressionant. Les nostres FFMM mai oblidaran l’entrada a la tinència d’alcaldia i el col·lectiu va gaudir amb una de les millors orquestres del panorama nacional. I seguirem!
Vosté i l’equip que l’acompanya va posar el focus en donar a conèixer les falles de la comarca fora. Creu que ho està aconseguint?
El clar exemple el tens que en la reunió general de Juntes Locals Falleres de tota la Comunitat Valenciana i la Junta Central Fallera de València, celebrada a Sagunt i amb la presència del nostre l’alcalde, vam rebre el recolzament unànime de totes elles per a celebrar l’Acomiadament de les Falleres Majors de totes les poblacions de la Comunitat Valenciana. Un acte que omplirà la capital de Morvedre de moltíssimes persones amb ganes de viure Sagunt, la seua cultura i la seua gastronomia. Dinamitzarem econòmicament el poble.
Quines seran les seues màximes prioritats durant este temps que li queda com a president?
La roda ja ha començat a girar. Ara és donar continuïtat al projecte. Som d’un perfil proactiu i hem vingut a afrontar els problemes que tenia el món faller de la comarca i donar solucions consensuades amb les taules de treball corresponents.
Quines novetats podem trobar en les festes d’enguany?
Omplir els carrers d’art, de música, de pólvora, de tradició i alegria, i dinamitzar l’economia local amb normalitat, ha de ser la tradicional novetat més important. La setmana fallera és d’una participació desmesurada i volum de gent impressionant. El principal focus d’atenció este any ha estat en la part més operativa. Traslladar a 3.000 falleres i fallers és molt complicat. La solució està basada en un model matemàtic d’optimització de recursos i temps als desplaçaments. Una iniciativa prou interessant que hem treballat durant molts mesos juntament amb l’empresa d’autobusos AVSA.
A este projecte s’afegix un equip de Festejos (programació fallera), que coordinarà tota l’operativa. Persones que han sigut un pilar fonamental en esta Federació per al desenvolupament de tots els esdeveniments, a més de Secretaria en qüestió de tràmits i permisos, i Economia a l’hora d’optimitzar recursos.
Quins objectius s’ha marcat per a les Falles d’este 2025?
Situar al mapa faller les Falles de la comarca, actualitzar a hores d’ara els anacronismes dels actes fallers i solucionar els problemes actuals per l’augment desmesurat del cens.
Què el definix com a president?
Som proactius, tenim iniciativa i venim a treballar per les Falles. El meu equip i jo tenim clar els nostres objectius i el full de ruta marcat, ens creguem tot allò que fem i som molt feliços fent-lo. Hem aconseguit la felicita plena.
Què definix les Falles del Camp de Morvedre?
Doncs, és bona pregunta, perquè la seua fragmentació al tindre quatre nuclis de població, Sagunt, El Port, Gilet i Faura, les fan especials i diferents de la resta. És possible el valor que en tenen. Omplir una comarca de Falles. Tindre 60 falles plantades, fan que la comarca del Camp de Morvedre tinga l’exposició d’art al carrer més important de l’any. Si afegim la música, la pólvora, la indumentària tradicional i la literatura festiva, fan que siguen molt especials. Recordem que som referent en matèria de llibrets fallers, per la gran quantitat i qualitat d’aquests.
Creu que és necessari més suport econòmic per a les Falles?
Les Falles són motor de dinamització econòmica, és una afirmació justificada actualment: “Les Falles de València generen un impacte en l’economia de 732 milions d’euros, en la renda de 180 milions d’euros, i en l’ús de 6.500 llocs de treball. Són les conclusions d’un estudi encarregat per l’Ajuntament de València que reflecteix que les Falles són la festa d’Espanya que crea més ocupació i obté major retorn econòmic.” Estudi de Santiago Ballester, al costat dels components de la Càtedra Model Econòmic Sostenible València i Entorn de la Universitat de València, autors de l’estudi ‘Les Falles de la ciutat de València. Estudi d’Impacte Econòmic’. Un impacte només de les Falles del Cap i Casal, si l’estudi fora de tot el territori valencià, encara seria de major envergadura. I tant, sols pel retorn a la societat i a l’economia local, comarcal i provincial, és més que necessari. Afegim, som la principal festa de la Comunitat Valenciana, a la comarca el principal cens associatiu i a Sagunt l’organització amb més persones censades/federades, quasi 6.000 falleres i fallers.Les Falles de la comarca estan reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, bé d’interés cultural i Festa d’interés turístic nacional.
Quin ha sigut el moment més esperat d’estes festes?
La setmana fallera és el més esperat, encara que siga contradictori, perquè és la fi d’un any ple d’emocions i treball. Encara que vivim Falles tot l’any. La setmana gran és molt especial i part de la nostra idiosincràsia com a festa i com a poble.
Què li falta a les Falles de la comarca?
Un Museu Faller acord al col·lectiu faller i la ciutat, i no el magatzem actual. Esta històrica reivindicació, estava adormida, i desconec el motiu, nosaltres la dinamitzarem. Hem de tindre en compte que totes les Juntes Locals Falleres de la mateixa importància que Sagunt, ja tenen el seu. Xàtiva, Gandia, Alzira, València, Borriana...I com demanar és debades, una Falla municipal. Vos avance que l’any que ve, el 2026, crearem la primera delegació de Falla de FJFS per a donar visibilització i la importància que mereix al principal motiu que ens uneix, Les Falles.
L"entrevista publicada en l"edició en paper. / EPDA
Comparte la noticia
Categorías de la noticia