L'Associació de Juristes Valencians ha celebrat una concentració este diumenge 14 de gener en la plaça dels Furs reclamarant amb tots els grups polítics el suport a l'aprovació de l'esmena en favor del Dret Civil Valencià. Una "reivindicació justa", que el Col·legi d'Advocats de València ha recolzat des de sempre.
A l'acte han acudit, Vicent Soler ex conseller (PSPV-PSOE), Enric Morera (senador Compromís designación autonómica), Natalia Enguix (vcpta Diputació de València) y Laura Chuliá (diputada autonómica PP), i amb el títol : "Heu de defendre els drets civils del poble valencià en el congrés- no voteu contra a nostra gent", han presentat aquest matí la concentració en la plaça dels Furs .
Urgència per recuperar el dret civil valencià
En una nova roda de premsa celebrada en l'ICAV, el president de l'AJV, José Ramón Xirivella, ha expressat la urgència de recuperar el dret civil valencià. Xirivella ha assegurat que “el moment és ara” a propòsit de la pròxima votació en el Congrés dels Diputats, el 16 i 18 de gener, de la reforma constitucional que contempla una esmena en este sentit.
El degà de l'ICAV, José Soriano, al costat del president de l'AJV, han rebut a representants de la societat civil valenciana, sindicats i patronal. En concret, Ismael Sáez, secretari general d'UGT-PV; Eva Blasco, presidenta de la patronal CEV i Ana Garcia, secretària general de CCOO-PV.
D'esta manera, el Col·legi se suma, novament, a tots els col·lectius socials, polítics i culturals que donen suport a esta iniciativa, entre els quals es troben 541 municipis, les Corts Valencianes i nombroses institucions i associacions de la Comunitat.
Les claus del Dret Civil Valencià que es reclama recuperar aprofitant la reforma que es farà la setmana vinent de l'article 49 de la Constitució per a substituir el terme 'disminuïts' per 'persones amb discapacitat' són les següents:
Per què es demana
És una reclamació històrica: després de la Batalla d'Almansa de 1707 Felip V va abolir els Furs, les normes de dret públic i privat atorgades en el segle XIII als valencians. Tres-cents anys després, la reforma de l'Estatut de *Autonomia de 2006 va incorporar la recuperació del Dret civil valencià, per a avançar en l'autogovern.
Gràcies a això, es van dictar tres lleis relacionades amb la família -sobre el règim econòmic matrimonial, que va establir la separació de béns; sobre la custòdia compartida dels fills i sobre les unions de fet-, que durant huit anys es van aplicar a prop de 300.000 valencians, però en 2016 el Tribunal Constitucional les va anul·lar.
En 2020, les Corts Valencianes van aprovar, amb el suport de tots els grups menys Ciutadans i Vox, una proposició de llei que demanava reformar la Constitució per a restituir el Dret civil valencià i es va remetre al Congrés, que la va admetre a tràmit, però va quedar arracada per la convocatòria electoral.
Per què ara
L'associació Juristes Valencians, que ha aconseguit en els últims anys un ampli suport per a reivindicar este Dret -541 ajuntaments, sindicats, organitzacions empresarials i associacions que representen a més de 5 milions de valencians-, va demanar als partits aprofitar la reforma constitucional de l'article 49 per a afegir esta demanda.
L'únic que ha acceptat presentar esta "esmena valenciana" ha sigut Compromís, integrant del grup Sumar, que la registrarà el dimarts, quan s'òbriga el termini d'al·legacions a la reforma de l'article 49 que es votarà el dijous. El Comité d'entitats representants de persones amb discapacitat (CERMI) secunda una tramitació conjunta.
Es tracta d'una qüestió "d'economia processal": aprofitar la reforma constitucional en marxa per a afegir a la disposició addicional segona de la Carta Magna un paràgraf que permeta la recuperació del Dret civil valencià.
Què passa si no tira avant
Compromís ha acusat el PP i PSOE de no voler donar suport a esta reforma que busca solucionar un "problema històric" dels valencians, que no suposa cap modificació pressupostària i que equipararia a la Comunitat Valenciana amb les sis comunitats autònomes de tradició foral que ja tenen esta competència.
Sense el suport dels dos grups majoritaris del Congrés, que van pactar limitar la reforma constitucional al terme 'disminuïts', l'esmena no tiraria avant, per la qual cosas'ha convocat la concentració en la cèntrica plaça dels Furs de València per a instar els diputats valencians a no votar en contra.
En cas de no prosperar la iniciativa, caldria emprendre una reforma de l'Estatut d'Autonomia per a incloure la restitució del Dret civil valencià, però llavors seria necessari un referèndum per a ratificar-la.