Imagen del pleno. / EPDALa Diputació de València ha aprovat este dimarts per unanimitat una moció conjunta de tots els grups perquè les sessions de la comissió d'estudi sobre la DANA en la corporació provincial es retransmeten en streaming i es continuen pujant al canal Youtube de la institució. Sobre este tema, el president, Vicent Mompó, ha deixat clar que la proposta "tira avant després de l'acord entre tots els grups, com va succeir en el seu moment quan entre tots varem decidir acceptar les recomanacions dels tècnics gravant el contingut de les sessions en videoacta i fent-les públiques en Youtube”.
També ha eixit, amb el vot favorable de tots els grups, la proposta de cobrir econòmicament el cost de les infraestructures danyades per la DANA en els municipis amb menor afecció, als quals el Govern d'Espanya sufragarà el 50% de les despeses. En este sentit, la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, ha proposat que la corporació actue quan l'Executiu central comunique el llistat d'obres i les ajudes que prestarà; i la diputada Laura Sáez, titular d'Hisenda, ha instat el Govern a “explicar els criteris pels quals uns municipis estan en el llistat d'afectats i altres 28 ajuntaments no ho estan”. En tot cas, tots els grups en la Diputació estan d'acord en “exonerar a tots els consistoris dels costos de la DANA”.
La sessió plenària d'abril, que tindrà continuació el dimarts 29 per a debatre les mocions que no han sigut abordades, també ha donat llum verda de manera unànime a la pròrroga d'un any per a l'execució i justificació dels projectes inclosos en el Pla d'Inversions 2022-23; a la modificació del VIII Pla Provincial de Prevenció d'Addiccions; i al conveni amb l'Institut Nacional de Gestió Sanitària per a l'adhesió de la Diputació al sistema estatal d'adquisició centralitzada de medicaments, servicis i productes sanitaris.
Dret civil valencià
En un altre ordre de coses, ha tirat avant la moció que reclama a les Corts Generals la tramitació urgent per a aprovar una llei ordinària que derogue de manera definitiva el Decret de Nova Planta de 1707, el document que va abolir els furs valencians per ordre de Felip V. La proposta, presentada per la vicepresidenta Natàlia Enguix a petició de Juristes Valencians, lamenta la tardança en la tramitació de la proposició de reforma constitucional plantejada per les Corts Valencianes al febrer de 2020 i insta a reprendre el debat sobre la recuperació del dret civil valencià.
En paraules de Natàlia Enguix, “no hem sigut tractats com la resta de territoris històrics, i per això insistim a demanar la derogació d'eixos decrets injustos que afecten encara la Comunitat Valenciana i Aragó, així com a les illes Balears i Catalunya”. En el cas valencià, la vicepresidenta Enguix insistix en la defensa de l'autogovern en vespres del 25 d'abril, data de la derrota en la Batalla d'Almansa i l'abolició dels furs. Des de la Diputació es planteja “difondre la utilitat de desenvolupar un dret civil valencià modern en matèria de família, successions, protecció de l'empresa familiar i les explotacions agràries, i també de les persones amb discapacitat”.
Memòria i foment de la lectura
La memòria democràtica ha tornat a tindre el seu espai en el ple provincial, amb l'aprovació d'una subvenció d'una mica més de 12.000 euros a la Fundació del Llevant UE per a la repatriació de les restes del fundador del club, José Ballester Gozalvo, i la seua esposa, Teresa Molins, que jauen a París des de 1970. Tots els grups menys Vox han recolzat la proposta de la responsable de Memòria, Natàlia Enguix, igual que ha succeït amb la subvenció de 50.000 euros destinada a exposicions temporals en l'àmbit de la Memòria.
Finalment, s'ha aprovat també, sense vots en contra, la proposta de Vox amb motiu del Dia Internacional del Llibre, instant a posar en marxa un pla de foment i promoció de la lectura, al qual s'ha incorporat l'esmena d'Ens Uneix reivindicant la difusió i posada en valor de la lectura en valencià.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia