Mentre s"assetjava el Castell i la vila de Xàtiva a l"hivern de 1244, un component de forces castellanes comandades pel cavaller castellà Pedro Núñez de Guzmán s"apoderava de les viles de Moixent i Énguera, que pertanyien a la jurisdicció de Xàtiva /EPDA El Tractat d'Almisrà serà protagonista a Xàtiva amb la realització d'una conferència i una recreació història.
Aquest dissabte 28 de gener tindrà lloc a la sala Noble de la Casa de Cultura (19h) la presentació de l'obra teatralitzada, amb posterior conferència del llibre sobre el «Tractat d'Almisrà», amb la participació del cronista de la ciutat Agustí Ventura i de l'actor Román Francés Berbegal.
La recreació històrica sobre el Tractat d'Almisrà tindrà lloc el dissabte 11 de febrer de 2023 a les 20 hores al Gran Teatre de Xàtiva, amb entrada gratuïta. Es tracta de la versió teatral de l'històric pacte, una obra bilingüe amb pròleg i quatre jornades segons el Llibre dels Fets i els documents de la donació d'Énguera i l'original del Tractat. La representació correrà a càrrec del grup de teatre de l'Associació Cultural del Tractat del Camp de Mirra i comptarà amb 35 actors i actrius i un equip tècnic i artístic de conformat per més de 25 persones.
Cal recordar que la representació anual del Tractat d'Almisrà té lloc al Camp de Mirra cada 25 d'agost, sent possiblement l'única mostra de teatre històric a tot el territori valencià, amb una transcendència molt important per a la història dels valencians d'aquestes comarques. Històricament, aquest tractat està considerat com un dels pactes medievals més rellevants realitzats per Castella i Aragó, i adquireix major importància pel fet de ser la primera frontera estable pel sud de l'antic Regne de València.
Mentre s'assetjava el Castell i la vila de Xàtiva a l'hivern de 1244, un component de forces castellanes comandades pel cavaller castellà Pedro Núñez de Guzmán s'apoderava de les viles de Moixent i Énguera, que pertanyien a la jurisdicció de Xàtiva, agreujant-se el conflicte al descobrir un espia castellà que pretenia negociar secretament amb els musulmans l'entrega de Xàtiva a l'Infant de Castella.
Aquests altercats propiciaren una trobada al castell fronterer d'Almisrà, on la indignació de Jaume I arriba a l'extrem quan els emissaris de l'Infant li asseguren que Xàtiva es rendirà a les tropes castellanes. És en aquest moment quan Jaume I pronuncia la famosa frase: «Qui en Xàtiva voldrà entrar, sobre Nos haurà de passar». La intervenció de la Reina Violant fan que el Rei plantege un nou tractat amb Castella que se signaria el 26 de març de 1244, vespra del Diumenge de Rams.
A les persones assistents a la conferència i presentació d'aquest dissabte se'ls obsequiarà amb invitacions per a poder assistir a la representació teatral del proper 11 de febrer al Gran Teatre de Xàtiva.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia