L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha presidit este matí una reunió de la Mesa de Diàleg Social, en la qual han participat el regidor d’Habitatge, Salvador Gregori; la primera tinenta d’alcalde, Alícia Izquierdo; Ramón Soler i Camilo Peiró, en representació de FAES; i Andrés Bermejo, secretari general de la Unió Intercomarcal CCOO Ribera-Safor. Durant la trobada, s’ha acordat la creació de la Mesa de l'Habitatge, un òrgan compost per responsables municipals, experts en infraestructures i habitatge, grups polítics amb representació al ple i agents econòmics i socials. Esta mesa serà aprovada pel Consell Econòmic i Social.
Prieto ha proposat un gran Pacte de Ciutat, ressaltant la importància d’assolir consensos, especialment sobre un tema prioritari com és l’habitatge. Ha recordat que l’Ajuntament ja ha posat en marxa mesures per alleujar el mercat de l’habitatge i incrementar l’oferta, tenint en compte que Gandia és una ciutat en creixement i amb bons indicadors econòmics. Així mateix, ha destacat que el govern municipal ha demostrat que l’habitatge és una prioritat i que cal complir els compromisos amb la ciutadania per aconseguir acords basats en l’estabilitat.
En el marc de la reunió, l’alcalde ha incidit en el nou paquet de mesures del Pla d’Habitatge, emmarcat dins de l'estratègia Avant Gandia, anunciat el 27 de març durant les jornades “Habitatge a Gandia: Reptes i Solucions” celebrades a l’Urbalab. Estes mesures inclouen la col·laboració de l’Ajuntament amb l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per facilitar l’accés a finançament, especialment per a joves menors de 35 anys. A més, s’ha previst un pla pilot per permetre la reconversió de locals comercials en habitatges en barris com Benipeixcar, Beniopa, Raval i Grau, i s’ha establert una circular interpretativa per permetre una major densificació habitacional sense comprometre la qualitat de vida.
Després de la reunió, Peiró ha assenyalat que les reunions entre agents socials, empresarials i públics sempre produeixen resultats positius, ja que generen idees per ampliar el parc d’habitatge, beneficiant a tots. Soler ha subratllat la importància del grup de treball per abordar de manera immediata el problema de l’habitatge i buscar alternatives a llarg termini. Per la seva part, Bermejo ha reafirmat que el mercat de l’habitatge està tensionat i que cal prendre mesures per millorar la situació, ja que Gandia està en creixement i és necessari oferir solucions beneficioses per a la ciutadania.
Pel que fa a les mesures ja aplicades en el Pla d’Habitatge, s’inclouen bonificacions fiscals com la reducció del 95% de l’ICIO per a habitatges de protecció oficial (VPO) i l’ampliació de la bonificació del 50% de l’IBI de noves VPO de 3 a 6 anys. En l’àmbit patrimonial, s’han posat a disposició parcel·les municipals per promoure habitatge i s’estan adequant habitatges municipals buits per a la seva venda i lloguer. També s’han sol·licitat més subvencions per a la compra d’habitatge i la seva introducció al mercat. Quant a urbanisme, s’ha modificat el PGOU per permetre la construcció de habitatges mixtos (lliures i protegits) i s’ha iniciat un estudi per adaptar el nombre de places d’aparcament a les vivendes. A més, des de l’octubre s’han introduït dues noves mesures, com oferir un segur d’impagament de fins a 650 euros i un segur antivandalisme per cobrir els danys en habitatges de fins a 8.000 euros.