Manises renova la seua participació en el projecte CeramiTUR. EPDAL'Ajuntament de Manises ha renovat la seua participació en el projecte CeramiTUR, un ambiciós projecte col·lectiu que naix amb la voluntat de situar la ceràmica en el cor de les experiències turístiques d'Espanya. Aquesta iniciativa és finançada per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya, dins del programa Experiències Turisme Espanya 2023, en la seua línia Innova.
El regidor de Promoció de la Ceràmica de l'Ajuntament de Manises, Xavier Morant, i el responsable de Projectes Europeus, Javier Mansilla, han coincidit a manifestar que “aquesta iniciativa és una oportunitat única per a transformar el patrimoni ceràmic en una experiència turística sostenible, inclusiva i d'alt valor cultural, capaç d'atraure visitants nacionals i internacionals i generar noves oportunitats de desenvolupament local”.
El projecte està liderat conjuntament per l'Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica (AeCC) i l'Ajuntament de Talavera de la Reina, en coordinació amb altres huit municipis amb una consolidada tradició ceramista: Agost, Alba de Tormes, Bailèn, La Bisbal d'Empordà, La Rambla, Manises, Mota del Cuervo i Onda. Junts, aquests territoris representen un ampli mosaic de tècniques, estils, narratives, oficis i espais dedicats a la ceràmica que ara s'integren sota una estratègia comuna.
Ruta de la ceràmica
El pilar del projecte és la Ruta de la Ceràmica, una experiència col·laborativa que permet unificar criteris de qualitat entre els municipis participants a través de diferents activitats destinades a visibilitzar el món de la ceràmica com a experiència turística. En concret, a Manises, es duran a terme tallers participatius i demostratius amb ceramistes locals i per a dones migrants, així com diferents accions en el Museu de Ceràmica de Manises: la digitalització de peces, un tour virtual de la sala Segle XX i de la Sala Ceràmica d'Art i l'adquisició de pantalles per a millorar l'experiència de les persones visitants.
CeramiTUR incorpora una forta dimensió tecnològica i sostenible. Està prevista la creació d'una plataforma web multilingüe que centralitzarà tota l'oferta ceràmic-turística, permetrà planificar viatges, consultar activitats, realitzar reserves i accedir a contingut multimèdia inclusiu.
D'altra banda, un dels valors diferencials és el seu fort component inclusiu i social. El projecte contempla la realització de tallers accessibles i activitats adaptades a persones amb diversitat funcional o en risc d'exclusió social, impulsant un turisme verdaderament obert a tots.
A més, es retrà homenatge al paper fonamental que ha exercit la dona en l'art ceràmic mitjançant una exposició itinerant sobre la seua contribució històrica i contemporània a l'ofici. Aquest enfocament busca no sols visibilitzar, sinó també dignificar i perpetuar els sabers i sensibilitats que han donat forma a una part essencial del patrimoni cultural immaterial d'Espanya.
La AeCC, com a entitat coordinadora, representa a 25 ciutats ceràmiques repartides en 12 comunitats autònomes i forma part de l'Agrupació Europea de Ciutats de la Ceràmica (AEuCC). Aquesta dimensió europea ofereix a CeramiTUR una projecció internacional, al mateix temps que reforça els vincles entre tradició, innovació i cooperació entre territoris.
Manises se suma així a una iniciativa transformadora que convertirà la ceràmica en motor de desenvolupament turístic, cultural, social i econòmic per als nostres pobles i ciutats.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia