Un home exercix el seu dret a vot. /EFE
Electors de les pròximes eleccions municipals en la comarca de la Safor. / ANA GAUSACH / FONT: INEUn total de 133.344 persones estan convocades a les urnes en la Safor el pròxim 28 de maig, segons les últimes dades facilitades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) amb data 1 de març de 2023. Es tracta de 7.510 votants més que en les passades eleccions de 2019, un 6% més. A més a més, del total d'electors, vora un 6% residix en l'estranger i exercirà el seu dret a vot per correu. En total, 7.433 persones, un 50,5% més que fa quatre anys.
Per municipis, la tendència general ha sigut la crescuda del cens electoral, exceptuant dos localitats que perden votants respecte a 2019. És el cas de Ròtova, amb un 3,9% menys, i Benifairó de la Valldigna, que perd un 0,5%. Tot i que no s'aprecien grans crescudes que pogueren dur a sospita d'empadronaments massius per a afavorir a alguna opció política, destaca l'augment d'electors a Guardamar de la Safor (+17,5%) i a Barx (+12,3%).
En el cas de la capital de la comarca, Gandia, el cens electoral ha crescut en 1.541 persones, un 3% més que en 2019. A la resta de localitats amb més població, també creix el nombre de votants. A Oliva votaran 182 persones més (+1%); a Tavernes de la Valldigna, 162 (+1,2%); a Xeraco, 99 (+2,3%); a Bellreguard, 87 (+2,4%); i a Vilallonga, 181 (+5,4%).
Candidatures
Pel que fa a les llistes electorals, s'han presentat, segons publica el Butlletí Oficial de la Província de València, un total de 117 candidatures a la comarca. La localitat on més opcions polítiques concorren a les eleccions del 28 de maig és Gandia, on ho fan un total de 9 candidatures, sols una més que fa quatre anys, tot i que els canvis a la capital són importants. Desapareixen Demòcrates Valencians i Els Verds, mentre que Podem s'unix a la coalició entre Compromís i Esquerra Unida, conformant Més Gandia. A més a més, apareix la Unió de Ciutadans Independents (UCIN), encapçalada per l'ex número 1 de Ciutadans, Pascal Renolt. Naix la candidatura de Projecte Gandia, liderada per Josep Alandete, qui fora candidat a l'Alcaldia per Compromís Més Gandia Unida en els comicis de 2019. Apareixen també altres opcions, com España Viva o Acción Civil.
A Gandia li seguixen, en nombre de candidatures presentades, Oliva, on concorreran sis forces diferents (PP, PSPV-PSOE, Compromís, Vox, Projecte Oliva i UCIN); i Tavernes de la Valldigna, on també pugnaran per l'Alcaldia sis partits (PP, PSPV-PSOE, Compromís, Esquerra Unida, Vox i Som d'Esquerres).
Fent una radiografia general, el Partit Popular és l'única formació que ha presentat llista en els 31 municipis de la Safor, mentre que el PSPV i Compromís ho han fet en un total de 29 localitats.
Regidors
Quant al nombre de regidors, els saforencs i saforenques triaran a les urnes un total de 317 edils, els quals investiran els 31 alcaldes. Tot i l'augment de població a la comarca, no hi ha canvis en este sentit respecte al 2019. La quantitat de regidors de cada municipi s'establix en relació amb l'escala de l'article 179 de la Llei Orgànica del Règim Electoral.
En este sentit, Gandia mantindrà 25 regidors; Oliva, 21; Tavernes de la Valldigna, 17; i Xeraco, 13. Les localitats que elegiran 11 regidors són Piles, la Font d'En Carròs, Simat de la Valldigna, Vilallonga, Bellreguard, Xeresa, el Real de Gandia, Daimús i Almoines. Per la seua banda, Ador, l'Alqueria de la Comtessa, Barx, Beniarjó, Benifairó de la Valldigna, Benirredrà, Miramar, Palma de Gandia, Rafelcofer, Ròtova, Potries i Beniarjó, en triaran 9. Els municipis de Llocnou de Sant Jeroni, Guardamar de la Safor, Palmera, Almiserà, Alfauir i Palmera mantenen 7 regidors, i Castellonet de la Conquesta, 5.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia