Alguns dels representants durant l"acte. / EPDALa Unió Municipalista fixa la primera setmana d’abril per registrar a les Corts Valencianes una iniciativa legislativa popular (ILP) amb què demana la reducció del llistó electoral del 5% al 3% per poder concórrer a les eleccions autonòmiques de 2027. Esta és la principal decisió acordada en l’encontre autonòmic celebrat a Sueca, que reunix més de 130 càrrecs electes independents de tota la Comunitat Valenciana.
L’acte, celebrat a l’Ateneo del Perpetuo Socorro, compta amb representants municipals de més de 40 poblacions. El coordinador general de la Unió Municipalista i alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, assegura que “reprenem l’objectiu de presentar esta ILP en un moment en què la desafecció política és evident. Si el vot popular no es veu reflectit a les institucions, una part de la responsabilitat és d’una barrera electoral massa alta, superior a la de Catalunya, Andalusia o Castella-la Manxa, on ja s’aplica el 3%”.
En la mateixa línia, la vicepresidenta de la Diputació de València i coordinadora provincial de la Unió Municipalista, Natalia Enguix, defensa que “és de justícia que la ciutadania se senta plenament representada, i això passa perquè els seus representants siguen propers i amb capacitat d’incidència real. Des de la Unió Municipalista treballem perquè la veu de la gent es tinga en compte, també amb esta proposta de reducció del llindar”.
Per la seua banda, el president de la Unió Municipalista i vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, David García, explica que “presentarem en breu la modificació de l’article 12 de la llei electoral valenciana, una mesura que augmentaria la pluralitat democràtica i donaria més possibilitats de representació als partits independents i municipalistes”.
L’alcalde de Sueca i membre de Sueca per Davant, Julián Sáez, manifesta la seua satisfacció per acollir aquest encontre, que —assegura— “pot marcar el futur immediat de la política valenciana”.
Durant la trobada es concreta també el calendari per a recollir un mínim de 10.000 signatures, requisit imprescindible perquè la ILP prospere. Des de la Unió Municipalista asseguren que esta fita és assolible, en un context on “molta gent no es veu representada pels grans partits”.
De Sueca a Madrid: pròxima fita, una ILP estatal
L’encontre autonòmic també servix per a assentar les bases d’una futura ILP estatal amb l’objectiu d’unificar els criteris de representació en tot el territori espanyol. El pròxim encontre està previst per al 31 de maig, data en què es preveu abordar esta nova proposta.
A més, els representants independents aprofiten la trobada per a coordinar les accions de comunicació i mobilització per garantir l’èxit de la ILP autonòmica i per avançar en els preparatius de la campanya electoral de 2027.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia