El betlemista Miguel Alcocer muntant el betlem de Llíria. / EPDAMiguel Alcocer, betlemista de Llíria amb mig segle de trajectòria, va ser recentment entrevistat al programa Líderes de Aquí de la 99.9 Valencia Radio. La seua passió pels betlems va començar quan només tenia 14 anys i, des d’eixe moment, esta afició ha anat evolucionant fins a convertir-se en una autèntica dedicació artística.
Va ser l'any 1989 quan Alcocer va descobrir el món dels diorames de l'Associació de Betlemistes de València, en una exposició als baixos del Mercat Central. "Em va trastocar la manera de fer betlems; em vaig quedar bocabadat i entusiasmat", comenta Alcocer. Aquell descobriment el va inspirar a transformar els seus muntatges tradicionals en escenes detallades que, a més de representar el naixement de Jesús, expliquen una història catequètica i artística.
Malgrat els reptes, com la cancel·lació d'exposicions este Nadal a causa de les circumstàncies de la DANA, que ha fet a l’Associació de Betlemistes de València perdre algunes dels diorames que guardaven a un magatzem afectat, Alcocer no perd l'ànim. "No és res comparat amb el patiment de les persones que han perdut la casa, el cotxe o el negoci", afirma amb solidaritat.
El betlem de Miguel Alcocer és un espectacle que es pot disfrutar cada Nadal a la parròquia de l'Assumpció de Llíria. Amb una extensió de 20 metres quadrats i prop de 180 figures, combina realisme, perspectiva i moviment. "No m’agrada carregar els betlems. Preferisc que tinguen una continuïtat i una naturalitat", explica. El betlem incorpora figures de reconeguts escultors com José Luis Mayo, i només manté en moviment elements com l’aigua i la il·luminació, creant efectes de dia i nit.
A banda de Llíria, Alcocer col·labora muntant betlems en altres indrets, com la catedral de Santa Maria a Eivissa o el Museu Nacional de Ceràmica de València. També ha exposat en el Museu Internacional de Betlems de Mollina, a Màlaga, demostrant que la seua passió transcendix fronteres.
Miguel Alcocer no sols crea betlems, sinó que defensa esta tradició com una part essencial de la cultura i la fe: "És una tradició que hem de mantindre, perquè són les nostres arrels". Els visitants poden disfrutar del seu treball a partir del 15 de desembre fins a la Candelària, amb horari de visita coincident amb les hores de missa.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia