Castell del Real d"Olocau. /EPDA Recentment, ha finalitzat la segona fase d'actuacions al Castell del Real (Hisn al Uqab). Esta ha consistit en la consolidació i l'estudi arqueològic de l'àrea de l'accés o barbacana sud d'esta emblemàtica construcció del segle XI. Amb ella, s'ha donat continuïtat als treballs d'habilitació de la senda d'accés i de recuperació de les estructures principals, realitzats en la primera campanya en 2021 i que van descobrir la porta del recinte emmurallat exterior de la fortalesa.
El plantejament des del qual van arrancar les últimes actuacions va ser millorar l'estudi arqueològic cap a l'interior del recinte, consolidar estructures i buscar una solució per a la contenció dels sòls i terrenys que resolguera els problemes que s'estaven produint a les fàbriques de la muralla amb deformacions i solsides.
Tot això ha permés trobar una part de gran valor com el mur posterior de la barbacana. Esta troballa ha contribuït a abundar en la fase arqueològica, la qual cosa ha donat com a resultat l'aparició d'una segona porta (així com de materials associats a ella, com claus, carbó i una frontissa de metall) i una rampa en corba que servia als nivells superiors del castell. Això ha mostrat per on s'accedia i l'inici de la ruta que se seguia per l’albacar i cap a l’alcassaba. Així mateix, la tasca arqueològica ha confirmat que s'albergava ceràmica d'entre els segles X-XI i XIII-XIV.
D'altra banda, s'ha procedit a millorar i estabilitzar estructuralment tant la muralla exterior com el front aparegut després de l'excavació de la barbacana en els punts en els quals s'havia identificat major debilitat de les fàbriques de maçoneria i tàpia.
Estos treballs, que han tingut un cost de 138.147,87 euros (finançats amb una subvenció de Presidència de la Generalitat Valenciana), han aconseguit grans avanços quant al coneixement dels accessos i de la forma de circulació interior. A més, la consolidació arquitectònica ha dotat als murs i les estructures (tant les exhumades com les ja conegudes amb anterioritat) de major estabilitat i una percepció més clara de la seua volumetria eliminant farciments que ocultaven parcialment el seu alçat.
Segons ha afirmat l'alcalde d'Olocau, Antonio Ropero, les actuacions realitzades “tenen un enorme valor“, ja que, com ha assegurat, “han millorat notablement l'estat i la conservació d'este element patrimonial tan icònic, i ens han permés conéixer-lo millor per al seu estudi i la seua anàlisi des d'un punt de vista històric i arqueològic”.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia