Avelino Mascarell, diputat provincial de Medi Ambient, durant l?entrevista/ EPDA Avelino Mascarell Peiró, alcalde de Xeraco, va cursar estudis de FP rama electrònica, està casat amb dos fills, un xiquet i una xiqueta. Alcalde de Xeraco de 2011 a 2013 i va ser elegit de nou alcalde en 2019 i 2023. Esta última vegada amb majoria absoluta. Compagina les seues funcions d’alcalde, amb el càrrec de diputat de Medi Ambient, Prevenció de Riscs Forestals i Desenvolupament Rural, a més del president del Consorci de Bombers.
Primerament, volem saber, com compagina les obligacions del seu càrrec en la Diputació, la presidència al Consorci de Bombers i l’alcaldia al poble de Xeraco?
Gestionar a la vegada els càrrecs de diputat, president del Consorci de Bombers i alcalde de Xeraco és un desafiament que assumisc amb molta dedicació i organització. Estic compromés a equilibrar les responsabilitats i garantir que Xeraco reba l’atenció i lideratge necessaris per a prosperar. A més, la coordinació eficient entre els rols és clau per assegurar el benestar de la nostra comunitat. L’alcaldía em dona una sensibilitat i coneixement total sobre la realitat humana, administrativa, logística i política que es viu als pobles, i això em fa cometre les funcions de diputat amb major perspectiva, més transversal i des de la consciència que la Diputació té en facilitar la vida als consistoris, que fan enormes esforços per a donar el màxim als seus veïns amb uns recursos molt limitats.
Quina línia s’està seguint des de la presidència del Consorci de Bombers, s’ha pensat en algun nou projecte de prevenció, a causa del canvi climàtic que estem patint? Quin balanç fa d’estos mesos?
Són molts els factors que estan influint en els desastres d’incendis que estem vixquent, però per desgràcia, els últims que recordem, han tingut conseqüències tan devastadores per culpa de l’home. La piromania, al Saler, i l’abandonament de les parcel·les privades, al de Montitxelvo, on el foc va córrer ràpid a través de camps que estaven totalment plens de vegetació, i que no es netejaven pels seus propietaris en anys. Volem conscienciar als propietaris de finques rústiques d’açò i farem campanyes relacionades.
Sobre el seu càrrec a la Diputació a l’àrea de Medi ambient, Prevenció de Riscs Forestals i Desenvolupament Rural, quines polítiques de millora està gestionant, quins projectes estan en marxa?
Hi ha molts projectes ambiciosos en cada àrea, necessitaríem tot l’article per a explicar-los detalladament, però volem gestionar amb responsabilitat i peu ferme.
A medi ambient estudiarem diverses vies per a la gestió de la biomassa en diferents entorns, o a l’utilització de vegetació piròfuga com a substitutiu de les franges, al control de poblacions cinegètiques i, per suposat a continuar ajudant als pobles al compliment en diferents matèries, com les noves obligacions de la llei de benestar animal, o l’educació mediambiental… I ficarem molt el focus en “desburocratitzar” al màxim les convocatòries perquè als pobles els siga més fàcil demanar, gestionar i justificar les ajudes.
Al desenvolupament rural estem treballant, perquè així es deu fer, de forma coordinada amb altres seccions de la Diputació, especialment amb turisme i innovació- Smart Cities, a més d’amb la Generalitat. Estem visitant comarques, reunint-nos amb les mancomunitats, alcaldes, regidors i tècnics recopilant les seues demandes i sensibilitats, i prenent nota perquè cada any, els projectes siguen més efectius i responguen millor a la realitat. Seguirem tota la legislatura fent estes visites de feedback, amb els tècnics, perquè no es tracte de reunions “de tràmit” sinó d’autèntiques jornades de treball on ens enduguem feina per fer totes les parts. De poc servix donar ordinadors si a molts ajuntaments no aplega la fibra o la conexió elèctrica cau constantment. Volem també reforçar els llaços amb els GALS i els ADLs, que fan un treball increïble, perquè el seu dia a dia també siga més fàcil i seguisquen sumant a les àrees rurals.
En prevenció de riscs forestals, treballaré coordinant les forces del Consorci i el departament de Medi ambient.
I finalment com no, volem que es parle del seu poble Xeraco, després de ser elegit per tercera vegada consecutiva com a alcalde, i esta última amb majoria absoluta, quin balanç fa i quins projectes té per al seu poble?
Estic profundament agraït per la confiança dels xeraquers i xeraqueres en la meua tercera elecció com a alcalde, especialment amb majoria absoluta. Este suport reforça el nostre compromís amb el progrés del poble.
En este mandat, estem impulsant projectes per millorar diferents infraestructures com ara la Torre de Guaita, un parc infantil a l’Escoleta Municipal, projectes per garantir la seguretat com per exemple amb la creació de diversos carrils ciclopeatonals (fa poc vam inaugurar el del Caminàs i la setmana que ve inaugurarem el de la rotonda d’accés a Xeraco) i també projectes per enfortir els serveis municipals. En resum del que va de mandat hem fet tant infraestructures, millora en aquestes, com també activitats per a desestacionalitzar el turisme en la nostra platja i enriquir el comerç local, impulsar el talent jove al Keep It Written o al Festival de Nous talents.
Estem treballant en iniciatives que aborden les necessitats locals, fomentant la participació ciutadana per assegurar que els projectes reflectisquen les aspiracions de la comunitat.
El balanç fins ara és positiu, amb èxits notables, però reconec els desafiaments pendents. Continuarem treballant amb determinació per aconseguir un Xeraco més vibrant, segur i acollidor per a tots els ciutadans.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia