Ajuntament de Sueca / Foto: EPDAL’Ajuntament de Sueca ha aprovat, en el ple ordinari celebrat el passat dijous, l’expedient per a la licitació del nou contracte de recollida de residus i neteja viària del municipi. Un servei essencial que es trobava en situació de caducitat i irregularitat legal des de fa més d’un any, i que ara es transforma en un model actualitzat, sostenible i adaptat a les necessitats reals de la ciutat. El nou contracte tindrà una durada inicial de quatre anys, amb possibilitat de pròrroga d’un any addicional, i comptarà amb una inversió anual de 3,59 milions d’euros amb IVA, el que suposa un increment del 165% respecte al contracte actual.
La regidora responsable de Neteja Viària i Recollida de Residus, Roser Viñoles, va destacar durant la sessió plenària que “hui aprovem un nou contracte per a un servei essencial: la recollida de residus i la neteja viària. Un contracte necessari, urgent i llargament esperat. Aquests plecs de condicions són unes condicions mínimes, especialment pel que fa a les qüestions tècniques. Condicions que esperem que resolguen la situació actual”. La regidora ha detallat que el servei que es prestava fins ara era “desactualitzat, deficitari i caducat” i ha remarcat la gravetat d’haver estat treballant “fora de contracte i sense cobertura legal durant més d’un any conseqüència d’una mala previsió”, una situació que ha qualificat d’“irresponsable i insostenible”.
Tres grans objectius: actualitzar, millorar i controlar
El nou contracte respon a tres grans objectius estratègics: actualitzar el servei, millorar-ne l’eficiència i qualitat, i optimitzar-ne la gestió i control. Tot això inclou: l’increment de freqüències de recollida i neteja; inclusió de la fracció orgànica, com marca la normativa europea; reforços específics per a temporada alta i esdeveniments; un Pla de comunicació i educació ambiental amb un pressupost cinc voltes superior a l’actual; increment del 20% del personal, renovació integral de maquinària i vehicles: compactadors, barredores, hidro-netejadores, tricicles elèctrics, etc.; substitució i manteniment de contenidors, el 5% d’ells adaptats a persones amb diversitat funcional; neteja específica de pipicans, zones esportives, mercats i solventar problemàtiques d’ubicacions concretes, com ara el Camping de Les Palmeres; implantació d’un sistema digital de seguiment en temps real accessible per l’Ajuntament; establiment d’un índex de qualitat que pot afectar fins al 10% de la facturació mensual; i la creació d’una Oficina d’Atenció Ciutadana.
La regidora ha recordat que el 62% del cost del nou servei es destinarà al personal, cosa que suposa una aposta clara per la dignificació laboral, "per fi dignifiquem la feina i les condicions dels treballadors i treballadores que ens ajuden a mantindre net el nostre poble”.
Durant la seua intervenció al ple, Roser Viñoles va explicar també com el contracte anterior, signat el 2018, va expirar fa més d’un any, després d’esgotar el període legal i la pròrroga, i que el govern anterior “no va moure fitxa” durant dos anys, “cap expedient, cap informe, cap previsió. Només paràlisi i deixadesa”. A més, ha volgut posar en valor la tasca del nou equip de govern, que “després d’un any de treball intens, ha aconseguit elaborar un expedient complet, amb els informes tècnics, jurídics i econòmics pertinents i la retenció de crèdit necessària”.
“Fer un plec està molt bé, però sense diners no hi ha contracte. I la caixa estava buida i sense previsió d’emplenar-la per a tal fi. Hem hagut de bloquejar partides de Medi Ambient, Urbanisme, Serveis Municipals, Ocupació i altres àrees per garantir la viabilitat d’aquest expedient i traure avant el servei essencial”. Viñoles va concloure assegurant que "el que portem al ple és només l’inici” i que ara comença un procés d’adjudicació «que es gestionarà amb transparència i rigor, sempre pensant en l’interés general”.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia