L"alcaldessa, Amparo Folgado, i el regidor, Gozalvo, visiten els Arquets. EPDAEl regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Torrent, José Gozalvo, al costat de la cap de servici territorial de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Sonia Gómez-Pardo, i tècnics municipals de l'ajuntament, ha mantingut una important reunió de treball centrada en la recuperació, protecció i posada en valor del patrimoni històric i cultural del municipi.
La trobada s'emmarca dins de les línies de col·laboració institucional per a promoure actuacions de rehabilitació i millora del patrimoni torrentino, especialment després dels danys patits per la dana del passat any.
Durant la reunió, es van abordar diversos projectes clau per al futur patrimonial de la ciutat com és la restauració i reobertura de la Torre de Torrent.
En este sentiti, un dels assumptes prioritaris tractats ha sigut la sol·licitud de l'informe favorable que permeta escometre les obres d'este emblema històric i cultural de la ciutat. L'objectiu de l'Ajuntament és permetre la reobertura del monument a les visites públiques, una demanda creixent entre la ciutadania que desitja retrobar-se amb un dels símbols més representatius de la història local.
La Torre, declarada Bé d'Interés Cultural (BIC), requerix una intervenció especialitzada que permeta no sols la seua preservació estructural, sinó també la seua adequada museïtzació i adaptació als estàndards actuals d'accessibilitat i seguretat. Des del consistori s'ha subratllat la importància de comptar amb el suport tècnic de la Generalitat per a dur a terme esta actuació, clau per a la dinamització turística i cultural del centre històric de Torrent.
Recuperació del patrimoni hidràulic
Un altre dels punts centrals de la reunió va ser l'anàlisi de la situació dels béns de patrimoni hidràulic històric greument afectats per les pluges torrencials de la dana, com van ser els Arquets de Dalt i de Baix, declarats Béns de Rellevància Local. Mentres que els de Dalt presenten danys però es conserven, els de Baix han desaparegut pràcticament íntegrament, quedant únicament un arc en peus.
També es va tractar l'Assut del Pantà, l'estructura del qual ha sigut severament afectada, així com elements fonamentals del sistema de reg tradicional com el sobreeixidor, el repartidor i l'inici de la séquia major, així com el pont romà del Mas del Jutge, els carreus del qual han sigut desplaçats a conseqüència de la barrancada.
El regidor ha recordat que l'Ajuntament ha encarregat un estudi de detall per a valorar amb precisió els danys patits pel patrimoni hidràulic històric després de la Dana. Este informe tècnic permetrà disposar d'un diágnostico rigorós sobre l'estat d'elements com els Arquets, l'Assut del Pantà o el pont del Mas del Jutge, entre altres infraestructures danyades i servirà de base per a planificar intervencions de conservació, restauració o reconstrucció, en coordinació amb les administracions competents.
La Generalitat Valenciana ha mostrat la seua disposició a col·laborar tant tècnica com econòmicament i estudiar les fórmules de col·laboració més viables per a dur a terme actuacions de conservació, consolidació i si és el cas, reconstrucció parcial d'estos elements. Es tracta de béns fonamentals per a la memòria històrica, l'entorn natural i el sistema tradicional de regadiu de l'horta torrentina.
Capella neogòtica de l'Hort de Trénor
La trobada també ha servit per a posar sobre la taula un altre dels projectes més esperats en l'àmbit del patrimoni arquitectònic: la restauració de la capella d'estil neogòtic situada en el Parc Municipal l’Hort de Trénor, dins d'un conjunt arquitectònic catalogat com Bé d'Interés Cultural. La singularitat artística d'este espai, unit al seu valor paisatgístic i a la seua funció com a lloc de trobada ciutadana, convertix esta actuació en una prioritat dins del Pla de Recuperació del Patrimoni Municipal.
Finalment, es van abordar mesures per a agilitzar la tramitació de llicències urbanístiques en el centre històric, especialment aquelles que afecten l'arqueologia urbana. Des de l'Ajuntament s'ha manifestat la voluntat de simplificar i accelerar els procediments sense menyscabar la protecció patrimonial, facilitant així la rehabilitació de vivendes i la revitalització del centre urbà.
Compromís institucional
La reunió va concloure amb el ferm compromís de les dos administracions de continuar treballant de manera coordinada per a preservar, recuperar i posar en valor el ric patrimoni històric de Torrent. Tal com ha assenyalat el regidor José Gozalvo, “la identitat de Torrent se sustenta en la seua història, en els seus símbols i en la petjada que generacions de veïns han deixat en els nostres paisatges, carrers i monuments. La nostra responsabilitat és conservar eixe llegat per al futur, i per a això és clau la col·laboració entre Ajuntament i Generalitat”.
El regidor ha declarat que “des de l'Ajuntament de Torrent estem plenament compromesos amb la recuperació i posada en valor del nostre patrimoni històric, tant monumental com hidràulic. La Torre, els Arquets, l'Assut del Pantà o la capella de l'Hort de Trénor no són sol vestigis del passat, sinó símbols vius de la nostra identitat col·lectiva. La seua restauració és una prioritat, no sols pel seu valor cultural i arquitectònic, sinó perquè formen part de l'ànima de Torrent i són profundament sentits pels nostres veïns. Volem que tots estos espais tornen a ser accessibles, disfrutables i protegits com mereixen.”
“Estem treballant en estreta col·laboració amb la Generalitat Valenciana per a avançar en este full de ruta patrimonial, amb l'objectiu d'aconseguir intervencions eficaces i sostenibles. A més, impulsem mesures per a facilitar la rehabilitació del barri antic, agilitzant tràmits sense renunciar a la protecció arqueològica. La història de Torrent està escrita als seus carrers, en les seues séquies, en els seus monuments… i com a administració, tenim la responsabilitat de conservar-la i projectar-la cap al futur”, ha afegit.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia