L"alcalde de l"Alqueria de la Comtessa, Voro Femenia. / EPDAEns trobem en l’equador del mandat, però vosté és alcalde de la seua localitat des del 1999. Quin balanç extrau de tots estos anys al capdavant del govern municipal?
Són molts anys treballant per i per als meus veïns. Continue amb la mateixa il·lusió i ganes de fer coses pel meu poble. El balanç és molt positiu, i la millor prova és que la ciutadania continua dipositant la seua confiança en tot l’equip de govern.
Com ha canviat el municipi?
La democràcia va suposar un canvi profund per a tots els pobles d’Espanya, i l’Alqueria de la Comtessa va ser un dels que més ha evolucionat. Ja als anys 90 vam ser pioners en tindre escoles noves i un poliesportiu. Hem duplicat el nucli urbà amb l’obertura de nous carrers i hem desenvolupat polígons industrials. Però, per damunt de tot, el més important ha sigut la consolidació de les 20 associacions locals, totes legalitzades i amb una programació pròpia que dinamitza la vida del municipi al llarg de l’any.
Quines són les principals inversions a l’Alqueria de la Comtessa últimament? I quines són les iniciatives que podran vore materialitzades els veïns i veïnes del municipi en els pròxims mesos?
La principal inversió actual és la construcció del centre polivalent per a cultura i esport. S'està edificant sobre un antic magatzem de 1.700 m² i es convertirà en un pavelló multifuncional. És possible gràcies a les ajudes de la Diputació, la Generalitat, el govern d’Espanya i la Unió Europea, amb una inversió total d’aproximadament 1.500.000 euros. A més, estem destinant recursos al manteniment i actualització del poliesportiu, el camp de futbol, la Casa de la Cultura i altres edificis municipals que, amb més de quinze anys, necessiten reformes per adaptar-se a la normativa actual.
Quina considera que ha sigut la seua màxima fita durant tot este temps en el càrrec?
Torne a insistir: em sent especialment orgullós del suport constant a les associacions del municipi i, sobretot, de la gent que les gestiona. La qualitat de vida d’un poble depén, en gran part, de tindre un teixit associatiu actiu i compromés.
Si poguera tornar enrere en el temps, canviaria alguna decisió que ha pres?
No canviaria cap decisió concreta, però sí milloraria els processos de tramitació i execució. Sempre hi ha marge per fer-ho millor.
Quin ha sigut el moment més difícil a què ha hagut de fer front al llarg d’estos 25 anys?
La pandèmia de la Covid-19 va ser, sens dubte, el moment més complicat. Va ser molt dur, però el vam superar entre tots.
Quines són les principals necessitats que té l’Alqueria?
Sempre queden coses per fer. La gran assignatura pendent és el centre de dia per a persones majors, que, amb el temps, s'ha fet més necessari, però també més costós i complicat. D’altra banda, l'escola infantil està perdent alumnes, perquè les parelles joves cada vegada tenen menys fills. A més, al ser un poble xicotet amb ingressos limitats, la falta de personal municipal es nota en determinades àrees.
Més enllà de la gestió del seu municipi, creu que ha canviat la manera de fer política al nostre país? Com?
Sí, sens dubte. Amb les democràcies consolidades, les majories absolutes pràcticament han desaparegut i els pactes i coalicions són cada vegada més habituals. El problema és que, sovint, els polítics no estan a l’altura del que s’espera d’ells. Cal recordar que els governants ixen del poble, no venen del cel, i això es nota en les decisions que prenen.
Vosté ha sigut reelegit secretari general del PSPV-PSOE a la Safor. Resumisca quines són seues les principals línies d’acció. A més, diga’ns quines creu que són les necessitats de la comarca?
És fonamental tindre un partit fort, amb agrupacions consolidades i militants compromesos. Hem de desenvolupar un bon programa de creixement econòmic i social, implicar la ciutadania i saber unir projecte polític amb capacitat de govern i amb la realitat de les necessitats dels nostres veïns. A la comarca, cal continuar reforçant la cohesió territorial i millorar serveis bàsics, especialment en mobilitat, ocupació i sostenibilitat.
Com a socialista, com valora la situació actual del seu partit estatal? Avalaria Pedro Sánchez com a secretari general? Creu que hauria de dimitir i convocar eleccions generals?
Una poma podrida no implica que tot el cistell estiga mal. Cal sanejar el partit: apartar els corruptes, jutjar-los, i continuar treballant. Que una persona amb càrrec actue malament no vol dir que calga tirar per terra tot el projecte. No considere que haja de dimitir ni convocar eleccions generals per això.
Pensa que Diana Morant és bona candidata a la presidència de la Generalitat Valenciana?
Sí, és una gran candidata, amb capacitat de gestió i coneixedora de les necessitats reals de la Comunitat Valenciana. Té solvència i una visió clara de futur.
Està disposat a presentar-se a la reelecció a l’alcaldia de l’Alqueria?
Tinc ganes i il·lusió, però dependrà del partit i de l’agrupació local. Ara bé, com ja he dit en alguns mitjans, crec que és un bon moment per fer un pas al costat. Per sort, comptem amb un equip preparat, amb experiència de govern, que podria continuar el projecte amb una nota de sobresalient.
Entrevista publicada en l"última edició en paper. / EPDA
Comparte la noticia
Categorías de la noticia