MONCADA
El col·legi Sant Jaume Apòstol de Moncada realitza un Projecte d'Aprenentatge-Servei basat en el Barranc del Carraixet
L’alumnat d’ESO del centre educatiu ha iniciat durant aquesta setmana el projecte El Barranc del Carraixet. Un lloc per a gaudir
REDACCIÓN - 06/03/2020
Els alumnes realitzen una ruta pels barrancs del Carraixet. EPDA
Els alumnes realitzen una ruta pels barrancs del Carraixet. EPDA

Aquesta proposta educativa basada en la metodologia de l'aprenentatge-servei pretén que els alumnes siguen els protagonistes per plantejar i dur a terme totes les accions possibles per a millorar aquest entorn, difondre entre la ciutadania la importància que té i ha tingut tant en l'àmbit social com cultural i, també, gaudir d'ell.

Així, durant el dilluns 2 i el dimarts 3 de març tot l'alumnat d'ESO del centre acompanyat pel professorat han realitzat una ruta pel barranc partint des de l'estació de Seminari-Moncada fins diverses localitzacions del mateix. Allí han pres mostres d'aigua i sediments, han observat la flora i fauna del Barranc, han fet fotografies… Totes aquestes accions els serviran per a realitzar les activitats educatives posteriors que es duran a terme a les diferents assignatures ja que serà un projecte molt transversal i que implica un gran nombre de matèries.

Per exemple, els i les alumnes de 1r d'ESO han fet fotografies de plantes i flors per a elaborar un inventari de les plantes del Carraixet i un concurs fotogràfic. Per la seua banda, l'alumnat de 2n d'ESO han recollit restes de sediments per a comprovar si hi ha restes de micro-plàstics. En canvi, 3r d'ESO ha documentat els espais mediambientals i, també, les zones degradades per enderrocs i brutícia. Després editaran dos tipus de vídeos: uns de denúncia de la contaminació i altres de posada en valor de l'entorn. Per ultim, 4t d'ESO ha realitzat una ruta de major distància, recollint mostres d'aigua de diversos punts. Després les analitzaran al laboratori del centre. També han usat algunes aplicacions informàtiques als dispositius mòbils per extreure les dades tècniques de la ruta com la durada, distància recorreguda, desnivell etc.

Altres activitats que es realitzaran durant el mes de març amb el fil conductor del Carraixet seran una exposició fotogràfica amb documents actuals i antics relacionats amb l'espai, entrevistes amb gent major per a que ens explique la seua relació amb el barranc, un mural commemoratiu al Centre, un contacontes organitzat pels alumnes, realització d'instruments musicals valencians amb canyes, cartells informatius en diverses llengües...

La motivació que ens porta a realitzar aquest projecte des del Col·legi Sant Jaume és entendre que la societat està en continu canvi i com a professionals de l'educació hem d'adaptar-nos i preparar els nostres alumnes perquè arriben a un ple desenvolupament personal, social i professional. Per això és indispensable que els i les adquirisquen competències clau o bàsiques que els permeten saber afrontar les noves necessitats i problemes actuals, amb una actitud responsable i respectuosa front la resta de la societat i el medi ambient.

El nostre col·legi sempre ha tingut com a objectiu l'educació integral dels nostres alumnes i, per això, la solidaritat i el servei als altres és un valor que hem treballat i continuem treballant juntament amb el respecte a l'entorn, per això vam plantejar en el present curs treballar un nou projecte d'Aprenentatge-Servei.

En concret hem proposat aquest projecte ambiental i cultural sobre una zona molt lligada als pobles de l'Horta Nord, entre ells Moncada, com és el "Barranc del Carraixet".