El Paleontològic-Museu de Col·leccions Naturals de València, ubicat als Jardins del Real, reobri demà , 29 de juliol, al públic després d'una remodelació integral de la proposta museogrà fica, que està finançada per mitjà dels fons europeus del Pla per a la Recuperació, Transformació i Resiliència Next Generation dins del Pla de Sostenibilitat TurÃstica.
La remodelació expositiva inclou aplicacions de mòbil de realitat augmentada, pel·lÃcules 3D, tres audiovisuals, instal·lacions interactives permanents, mapes integrats en pantalla tà ctil, maquetes i diorames, entre d'altres. A més, una aplicació de mòbil acompanyarà el visitant durant tot el recorregut per oferir-li una experiència dinà mica i personalitzada. Al llarg de tres itineraris, el visitant es convertirà en explorador i participarà activament en l'experiència del recorregut museÃstic.
L'objectiu d'esta inversió és millorar l'exhibició del contingut d'este centre per atraure un públic més ampli i també captar l'atenció d'un visitant tecnòfil, tant turista com local, que busca experiències lúdiques i immersives. El cost de la renovació del museu ha estat d'1.195.594,6 euros, IVA inclòs.
El museu treballa ja en una segona fase que inclourà una pà gina web renovada, un nou projecte educatiu i de dinamització del museu, un programa inclusiu i un de visites virtuals.
Història del museu
El centre expositiu disposa d'una gran col·lecció de fòssils del Plistocé sud-americà , que inclou vint esquelets i més de cinc mil ossos que pertanyen a més de vint famÃlies diferents de mamÃfers.
L'origen del centre es remunta al segle XIX amb la col·lecció de Rodrigo Botet i la creació del Museu Paleontològic. La col·lecció va estar 80 anys a l'AlmodÃ, posteriorment va passar a la Sala d'Exposicions de l'Ajuntament i, finalment, va reobrir l'any 1999 en la ubicació actual als Jardins del Real amb el nom de Museu de Ciències Naturals. L'espai ha anat enriquint-se posteriorment amb noves col·leccions, com la col·lecció Eduard Rosselló de malacologia, la col·lecció Siro de Fez i la col·lecció Torres Sala.
És el tercer museu municipal més visitat de la ciutat per darrere del Museu Històric Municipal (Casa Consistorial) i el Centre Arqueològic de l'Almoina (plaça de Dècim Juni Brut). L'any 2024, el Museu de Ciències Naturals va rebre 77.042 visitants mentre que el Museu Històric en va rebre 159.610 i l'Almoina, 98.511.