Un total de cinc comparses de quatre municipis de la comarca del Camp de Túria han presentat la sol·licitud per a rebre l'ajuda de la Diputació de València per a la difusió de la festa de moros i cristians. Totes elles rebran els 500 euros anunciats per la vicepresidenta de la Diputació, Natàlia Enguix. L'objectiu de l'ens provincial és reforçar la col·laboració amb la festa de Moros i Cristians.
Per municipis, Llíria està representada per la comparsa Cristiana el Combat 7 d'octubre i per l'Associació Cultural Comparsa Mora Zayyan; Riba-roja de Túria compta amb la comparsa Moros i Cristians; Olocau amb l'associació Moros y Cristianos El Cid; i Bétera amb la Comparsa Mora Almunia.
La Diputació de València ampliarà la partida i destinarà una mica més de 200.000 euros per a les comparses de moros i cristians de la província que han sol·licitat l'ajuda de 500 euros anunciada per la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, qui coincidix amb el president de la corporació, Vicent Mompó, en la seua intenció "d'equiparar esta festa de gran arrelament als nostres pobles i ciutats amb la de les Falles".
La convocatòria per a sol·licitar les ajudes es va publicar en el BOP del passat 10 de setembre i, complit el termini de presentació, la Diputació ha registrat 406 sol·licituds de comparses, filaes i associacions vinculades als moros i cristians. Estes sol·licituds provenen de 79 municipis, inclosa la capital, i d'un total d'11 comarques. "L'extraordinària resposta a la convocatòria que vàrem anunciar el mes passat demostra la implantació que té la festa en el nostre territori", apunta Enguix, qui insistix que des de la corporació "farem el que estiga al nostre abast perquè la celebració de Moros i Cristians tinga major difusió".
En la mateixa línia s'expressa el president de la Diputació, Vicent Mompó, ferm defensor de les senyes d'identitat i les tradicions valencianes, entre les quals s'inclouen les celebracions populars i en concret els moros i cristians. "Les nostres festes ens definixen com a poble, i per això estem compromesos en enfortir les ajudes que esta institució oferix als col·lectius que treballen incansablement per a mantindre vives les nostres tradicions. Continuarem apostant per la seua preservació, ajudant als qui fan possible que els Moros i Cristians continuen sent una part essencial de la cultura valenciana", assenyala.
Una festa vertebradora
La procedència de les sol·licituds presentades demostra la implantació dels moros i cristians a la província i el seu paper vertebrador del territori. La Vall d'Albaida se situa com la comarca on més protagonisme cobra la festa, amb 137 comparses de 21 municipis que rebran els 500 euros anunciats per la Diputació. Però no és necessari desplaçar-se fins a l'interior de la província per a comprovar l'impacte de la festa. L'Horta Sud rebrà ajudes per a 91 comparses de 13 municipis; l'Horta Nord tindrà finançament per a 30 comparses de Paterna i Montcada; i la ciutat de València està representada per 19 comparses que es repartiran prop de 10.000 euros.
Per municipis, Paterna se situa al capdavant amb 21 sol·licituds presentades, seguida de prop per Ontinyent i València, amb 19 comparses subvencionades cadascuna, i Aldaia i Alaquàs, a l'Horta Sud, amb 17 i 15 col·lectius festers respectivament. En paraules de Natàlia Enguix, "la recent declaració dels Moros i Cristians d'Ontinyent com a Festa d'Interés Internacional demostra el potencial d'esta celebració en tota la província, i que no ens vàrem equivocar quan decidirem ajudar a eixes comparses que treballen molt dur i amb una tremenda il·lusió per a protegir i difondre la nostra identitat i el nostre patrimoni cultural".
Mompó i Enguix destaquen que la Diputació "concedirà el mateix tractament a les dos principals festes de la província, donant resposta a una reivindicació històrica i després de diversos intents polítics que han quedat en una declaració d'intencions".