L'Oficina de Turisme de Llíria va acollir la presentació del projecte Valencia Biovaloriza a altres entitats i a la ciutadania en general, que es tracta d'una iniciativa pionera a la Comunitat Valenciana, que busca protegir els boscos dels incendis mitjançant el tractament de la biomassa forestal per a l'obtenció d'energia.
L'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València lidera este projecte que aposta per la gestió de biomassa com a fórmula per a estimular les economies locals, al mateix temps que es promou l'ús d'energia menys contaminant.
És una experiència pilot, en la qual també participen l'Ajuntament de Llíria, juntament amb la Universitat Politècnica de València (UPV), l'Ajuntament de Serra i les mancomunitats del Camp de Túria i de l'Interior Tierra del Vino.
L'alcalde de Llíria, Joanma Miguel, que va participar en l'acte, va destacar "la rellevància que el nostre municipi forme part d'este projecte, pel que suposarà, i la importància de cuidar i mantindre de forma adequada les muntanyes, que són una part significativa del terme municipal per a previndre desastres naturals com el foc, i generar noves fonts d'energia que repercutisquen en la conservació del medi ambient".
Durant la jornada, es van explicar les accions que es desenvoluparan a la localitat edetana, com són la creació d'una brigada forestal municipal, amb la contractació d'un capatàs i de peons forestals. També s'instal·larà una caldera de biomassa en la piscina coberta, per a estalviar costos i reduir el consum d'energia elèctrica. Igualment, es durà a terme una acció formativa, on persones desocupades de Llíria podran obtindre el certificat de professionalitat de nivell 1 d'activitats auxiliars de conservació i millora de muntanyes, per a poder treballar com a peons forestals.
A més, la Diputació de València instal·larà a la capital del Camp de Túria una planta de producció i emmagatzematge d'estelles per a alimentar la caldera de biomassa amb els materials que s'obtinguen dels treballs silvícoles centrats en la gestió de muntanyes, que es realitzaran en una determinada zona del municipi.
Valencia BioValoriza compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea a través dels fons NextGenerationEU.
El projecte pretén reduir el risc d'incendis forestals i augmentar la resiliència integral del territori, mitjançant la gestió forestal sostenible a la província de València, i de la capacitat de les seues muntanyes de generar activitat econòmica en zones rurals.
Per a això, s'avaluaran i quantificaran els recursos forestals de la Mancomunitat Interior Tierra del Vino i del Camp de Túria, i es desenvoluparan els seus plans d'aprofitament de biomassa. D'altra banda, es pretén millorar tot el procés de producció de la fusta, fent que siga més eficient i provant nous usos per a ella. A més, s'implementaran millores en la gestió de boscos, tant públics com privats. I es capacitarà a les persones que treballen en el sector forestal per a la prevenció d'incendis mitjançant l'ús de la biomassa. Finalment, es realitzaran activitats perquè tots entenguen la importància d'usar productes que venen d'una gestió sostenible dels boscos.