Imagen de archivo de Cheste. / EPDAEl Ple del Consell ha aprovat ampliar els contractes d’emergència per a executar les obres de reparació en les instal·lacions de sanejament i depuració d’aigües residuals (EDAR) Requena-nucli i Cheste: circuit/complex educatiu, així com l’extensió dels terminis d’execució, després de detectar més afeccions de les previstes en la primera valoració.
La riuada de l’octubre passat va afectar un total de 123 estacions depuradores i en instal·lacions determinades, com les de Requena-nucli i Cheste, va ser necessari posar en marxa contractes d’emergència per a dur a terme obres de reparació al més prompte possible. Una vegada iniciades les actuacions, s’ha pogut concretar amb més precisió l’abast real dels danys, així com les actuacions necessàries per a reparar-los i l’ajust econòmic corresponent.
Requena-nucli
En el cas de les instal·lacions de la depuradora de Requena-nucli, la valoració nova establix un increment pressupostari d’1.587.008 euros, que se suma als 3.509.070 euros aprovats inicialment. Així mateix, s’amplia el termini d’execució en dos mesos, i ara es fixa en huit mesos en total.
Per part seua, en la depuradora de Cheste: circuit/complex educatiu, el contracte s’amplia en 183.266 euros sobre els 460.845 euros inicials, i es prolonga el termini d’execució en cinc mesos, i s’aconseguix un total de sis mesos.
Estes quantitats se sumen als contractes d’emergència aprovats pel Consell en novembre de 2024 per a fer obres en infraestructures de sanejament i depuració gestionades per l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR), amb una dotació prevista de 54.690.361 euros.
A més, el mes d’abril passat, el Consell va aprovar una altra ampliació pressupostària per valor de 318.684 euros en el contracte d’emergència corresponent a les reparacions de les EDAR de Requena-Sant Antoni i Aldeas de la Vega, per la qual cosa, en total, la inversió en infraestructures hidràuliques arriba ja als 56,77 milions d’euros.
La riuada del mes d’octubre passat va provocar danys significatius en moltes d’estes infraestructures, algunes, fins i tot, van quedar fora de servici o van vore afectat el seu funcionament, fet que representava un risc per a la salut pública i el medi ambient. Entre les infraestructures que van patir danys més greus, que no van poder ser solucionats directament per les empreses explotadores dins dels seus contractes d’operació i manteniment, es troben les depuradores de Vilamarxant, Buñol-Alborache, Requena-nucli, Requena-Sant Antoni i Aldeas de la Vega, Pinedo, Torrent col·lector/Picanya col·lector, Quart-Benàger, Utiel, Algemesí-Albalat/l’Alcúdia/Carlet, Alzira-Carcaixent, Benicarló i Cheste: circuit/complex educatiu.
El pla dissenyat per la Generalitat per a reparar els sistemes de depuració afectats per les inundacions a la província de València i Castelló, així com actuacions futures, preveu aconseguir els 100 milions d’euros en inversions amb l’objectiu que totes les depuradores puguen estar reconstruïdes este estiu.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia