Presentació de l?exposició ?Del castell a la vila" I EPDA La primera tinenta d'alcalde i regidora de Patrimoni, AlÃcia Izquierdo; el director del Museu Arqueològic de Gandia i arqueòleg municipal, Joan Negre i el professor de la Universitat de València i vicedegà de Cultura de la Facultat de Geografia i Història, Frederic Aparisi, han presentat hui l'exposició 'Del castell a la vila', que s'inaugurarà el dijous 3 d'octubre al pati d'armes del Palau Ducal.
La mostra obrirà les portes eixe dia a les 19:30 hores i es podrà visitar de manera gratuïta fins al 17 de novembre. Després de l'acte, els assistents podran gaudir d'una visita guiada per l’exhibició grà cies als dos comissaris de l'exposició, Negre i Aparisi.
Respecte al seu contingut, aquesta explora els darrers moments d'al-Àndalus a la nostra comarca, aixà com la conquesta i colonització del nostre territori per les tropes del rei Jaume I pocs mesos després d'haver fundat el Regne de València. A més, abasta el primer segle i mig d'història de la vila de Gandia, des de la seua fundació en detriment de la vila de Bairén, fins al seu saqueig i destrucció per les tropes castellanes de Pere el Cruel en 1365.
«Pense que un dels punts clau és que la gent podrà vore, per primera vegada, tant els materials arqueològics que han aparegut en les excavacions del Castell, com els materials inèdits que van aparéixer als anys 80 i 90 durant les excavacions del Centre Històric. Va ser llavors quan es van trobar les restes de la primera muralla de la ciutat i diverses vaixelles completes de cerà mica que ara la ciutadania podrà valorar de primera mà », ha assenyalat l'arqueòleg municipal.
«També hem fet un esforç divulgatiu molt important i hem treballat amb el dissenyador local Vicent Almar per crear una maqueta del que seria la vila medieval de Gandia. Esperem que aquesta puga fer comprensible la nostra exposició a tot el món i convidem a totes les persones de Gandia a vindre», ha afirmat després.
Tal com ha explicat Izquierdo, l'activitat s'emmarca en el conjunt d'iniciatives que el Museu Arqueològic de Gandia desenvolupa cada any per a acostar la història de la comarca a tots els públics i a les persones que ens visiten.
«Junt amb l'obertura de les tres exposicions permanents del Museu Arqueològic de Gandia, l'exposició temporal sobre Francesc de Borja de l'any 2022 i ara aquesta nova mostra del nostre patrimoni al Palau Ducal de Gandia, apostem per donar a conéixer els rics fons inèdits que conservem als nostres magatzems», ha destacat la regidora.
Després, aquesta ha expressat el seu agraïment «a la directora del Palau Ducal, Estela Pellicer, que ens ha obert les portes d'aquest immillorable escenari perquè tota la gent puga accedir-hi en el seu ampli horari d'obertura i en total gratuïtat».
«Tampoc podem oblidar la implicació del Departament d'Història Medieval de la Universitat de València, que ha participat en l'organització i els continguts d'aquesta mostra», ha afegit.
Per la seua part, Aparisi ha volgut ficar de relleu la col·laboració entre la Universitat i l'Ajuntament. «Crec que és una qüestió clau que obliga a ambdues institucions. La Universitat no és només un centre de recerca i de docència, sinó que també és un lloc de transferència i difusió del coneixement i aquesta mena d'iniciatives formen part d'eixa graella de tasques», ha conclòs.
La mostra podrà visitar-se durant l'horari d'obertura del Palau Ducal, és a dir, cada dia de 10 a 14 h i de dilluns a dissabte de 16 a 20 h.
Comparte la noticia
CategorÃas de la noticia