Ple a l"ajuntament de Faura. / EPDA L'Ajuntament de Faura ha aprovat, durant l'última sessió plenària ordinària, una moció conjunta presentada pel PSPV i Junts per Faura que sol·licita la retirada de la Llei 1/2024 de llibertat educativa, així com del projecte d'orde que regula la consulta sobre la llengua base d'ensenyança prevista per al curs 2025-2026. La moció, que va tirar avant amb els vots favorables del PSPV i Junts per Faura i el vot en contra del PP, argumenta que l'actual legislació no garantix la igual competència en valencià per a tot l'alumnat i pot generar diferències entre estudiants segons el seu origen lingüístic o comarca de procedència.
El text aprovat assenyala que la llei actual no complix amb el que s'establix en l'article 19.2 de la Llei d'ús i ensenyança en valencià (LUEV), que indica que en finalitzar l'ESO "els alumnes han d'estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà". A més, advertix que el model lingüístic proposat no actua sobre les mancances existents per a garantir la igualtat d'aprenentatge i domini de les dues llengües oficials en finalitzar l'educació bàsica, cosa que atempta també contra els preceptes de la Llei orgànica per la modificació de la Llei orgànica d'educació (LOMLOE).
Entre els acords adoptats en esta moció destaca la sol·licitud a la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació perquè retire tant la Llei 1/2024 com el projecte d'orde sobre la consulta per a triar la llengua base aplicable a partir del curs 2025/2026. Així mateix, el consistori es compromet a realitzar accions positives en favor del valencià i sol·licita a la Conselleria que considere les aportacions de la comunitat científica i òbriga un procés de diàleg amb la comunitat educativa.
La moció subratlla que el coneixement del valencià suma capacitats cognitives a l'alumnat en totes les matèries i facilita l'aprenentatge d'altres llengües, assegurant un aprenentatge equilibrat de les dues llengües oficials sense perjuí per al desenrotllament del primer idioma.
ALTRES MOCIONS DELS GRUPS MUNICIPALS
En un altre punt de l'orde del dia, el PSPV ha presentat una moció en defensa d'uns serveis socials públics i de qualitat, davant l'aprovació per part de la Generalitat de la Llei 6/2024, de 5 de desembre, de simplificació administrativa, que suposa, segons el grup, un clar atac al sistema de protecció social de la Comunitat Valenciana en modificar la Llei de serveis socials i del decret que regula la seua prestació, en obrir la porta a la seua privatització.
La moció posa de manifest la importància de mantindre i enfortir el sistema públic d'estos serveis com a pilar fonamental de l'estat del benestar. Entre els acords adoptats s'inclouen mesures específiques per a garantir la qualitat i accessibilitat d'estos serveis, mantenint les ràtios de personal pactades, així com el compromís de defendre el seu caràcter públic enfront de qualsevol intent de privatització. La proposta va comptar amb el vot a favor de PSPV i Junts per Faura i el vot en contra del PP.
D'altra banda, el PP ha presentat una moció relativa a l'efecte de la DANA d'octubre de 2024, sobre alguns pobles de la província de València que han quedat fora del Reial decret llei 6/2024, de 5 de novembre, pel que s'adopten mesures urgents de resposta davant els danys causats per l'emergència. En eixe sentit, després d'esmenar la proposta, esta ha estat aprovada per unanimitat amb l'objectiu que el Govern d'Espanya incloga en este Reial decret llei qualsevol municipi que haja quedat fora i acredite que s'ha vist afectat per la DANA, de forma que es garantisca per a tots ells l'accés a ajudes estatals.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia