L"acte de presentació del llibret de la falla SOM. EPDALes activitats solidàries promogudes sota el paraigua de SOM per a ajudar a les falles afectades per la dana han recaptat 138.000 euros, que es repartiran entre 74 comissions de manera proporcional al nivell de danys declarats després de la catàstrofe.
El projecte està promogut per la Junta Comarcal Fallera de l'Horta Sud, la Junta Local Fallera de Torrent, l’Agrupació de Falles de Mislata, l’Agrupació de Falles Túria (Quart de Poblet-Xirivella), la falla Convent Jerusalem, el Col·lectiu Pòlvora a la Vespra, la Fundació Horta Sud i la Mancomunitat de l'Horta Sud. Com a col·laboradors oficials, s'ha comptat amb el diari Levante-EMV i Amstel.
Quasi nou mesos després de la dana, les comissions falleres de l'Horta Sud continuen necessitant recursos per a poder restablir la seua activitat. Les falles van ser de les associacions més afectades per aquesta catàstrofe, tant a l'Horta Sud com les altres comarques impactades (Ribera Alta, Foia de Bunyol i Utiel-Requena). Segons les dades del diagnòstic de danys al teixit associatiu elaborat per la Fundació Horta Sud, de les 74 falles afectades, quasi el 75% van patir danys importants o extrems, superant els 2,8 milions d'euros declarats en pèrdues.
Sobre els fons obtinguts, amb el llibret es van arreplegar donatius per valor 15.000 euros (als quals van contribuir, entre altres, les Juntes Locals Falleres de Sagunt, Tavernes de la Valldigna, Alzira o Benicarló, a més de les de l’Horta Sud, Algemesí i Utiel).
Les exposicions d'indumentària de la falla l’Avinguda de Torrent i l’Embut de Benicarló van superar conjuntament els 7.600 euros; l’Agrupació de Falles del Botànic va aportar 1.600 euros; en el concert promogut per la Junta Local Fallera de Torrent amb les bandes juvenils de la Unió Musical i el Cercle Catòlic es van obtindre altres 1.400 euros; les falles Cronista Vicent Beguer de Torrent i Benicarló van impulsar accions en les quals s'han aconseguit globalment altres 1.000 euros; la Dansà en Falles de la comissió Mont de Pietat de Xirivella va permetre aportar 360 euros, i la ‘xocolatà’ solidària de l'associació Cor de Vila d'Alaquàs, 450 euros, entre altres accions.
A aquestes iniciatives se sumen els 50.000 euros aportats per la Fundació Horta Sud en concepte de matchfunding, com es va anunciar a l'inici del projecte.
Altres accions solidàries
Respecte a les col·laboracions externes, el diari Levante-EMV va promoure una col·lecta extraordinària al seu Balcó Faller, en la qual es van arreplegar 10.000 euros.
Cal destacar també el festival Germanor Fest, organitzat per Amstel a Torrent durant el mes de març, que ha aportat 50.000 euros a la iniciativa. Així mateix, Amstel continuarà mobilitzant recursos per a la recuperació de les falles fins a final d'any, quan farà lliurament dels beneficis generats de les escoltes de la cançó «Mi terra, fet de germanor», una versió solidària de la cançó de Nino Bravo interpretada per Varry Brava, La Casa Blava i L'Habitació Roja.
Aquests 138.000 euros s'ingressaran ara a les 74 comissions en funció dels danys que van declarar, a través del portal específic de recaptació de donatius que va habilitar la Fundació Horta Sud. D'aquesta manera, les comissions ja tenen assignats donatius que van dels 200 als 6.000 euros, en funció dels seus danys. Una desena de comissions rebrà més de 5.000 euros. (Punxa ací per a conéixer la recaptació de cada comissió: https://fundaciohortasud.helpbysc.com/agermanemnos ).
Una falla per a la reconstrucció
El projecte SOM va tindre el seu punt àlgid el mes de març quan la comissió Convent Jerusalem de València va plantar una falla a Paiporta, obra de l'artista David Sánchez Longo, que va ser visitada per milers de persones. La presentació del llibret i la vetlada Foc al Barranc van ser unes altres de les activitats.
Set mesos després d'iniciar-se el projecte, les entitats promotores destaquen que que «com ja es va demostrar en la pandèmia, les falles van estar en primera línia des de les primeres hores després de la dana». Per aquest motiu, emfatitzen, «és de gran importància preservar el teixit associatiu faller, com a motor social i econòmic del territori valencià», destacant el seu paper cohesionador i vertebrador dels barris i municipis.
Totes elles han coincidit també en afirmar que, tot i el temps passat ja des de la catàstrofe, les necessitats continuen presents en tot el territori afectat, «també en la part social i emocional». Finalment, les entitats promotores han volgut remarcar «l'ADN solidari del món faller i de la societat valenciana» i que «la dana ha reforçat encara més el sentit de comunitat entre falles; un sentit que cal preservar».
Comparte la noticia
Categorías de la noticia