Pla Respecte per fer més eficaç la neteja i el manteniment de la ciutat/ EPDA L'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat per l'edil de Serveis Bàsics, Jesús Naveiro; i la regidora de Seguretat Ciutadana, Lydia Morant, ha presentat aquest matí les línies mestres de la II Fase del Pla Respecte que s'emmarca baix l'estratègia Avant Gandia. El Pla Respecte, iniciat el 2022, és una iniciativa de caràcter transversal, multidisciplinar i directa sobre els serveis urbans que també busca cridar a la consciència de tots per mantindre els espais públics nets, cuidats i saludables, mentre s'avança en la millora de la confortabilitat urbana. En definitiva, millorar la imatge de la ciutat.
Avant Gandia posa el focus en aspectes importants d'una ciutat “que vol seguir exercint la seua capitalitat i lideratge i que avança per continuar generant oportunitats i inversions”, ha remarcat l’alcalde. En aquest sentit, ha insistit que aquests objectius s'han de basar en tres valors troncals com són la convivència, el respecte i l'ordre “per aconseguir l'estabilitat a la ciutat. Uns valors que ens permetran avançar decisivament durant els pròxims anys".
Sobre aquesta segona fase del Pla Respecte, Prieto ha volgut destacar que es pretén donar resposta a “una immensa majoria de ciutadans que volen conviure d'acord amb les normes i amb la complicitat i l'esforç dels agents de la Policia Local i els membres de totes les contractes municipals i serveis públics que ens ajuden a mantindre els valors d'aquesta ciutat”.
L'alcalde ha assenyalat: “Anem a incidir, més encara, a tindre més cuidada la ciutat, per tal de conviure millor i millorar la qualitat de vida”.
Mesures de la II fase del Pla Respecte
- Hem augmentat fins a tres milions d'euros el pressupost de la contracta de parcs i jardins per tal de prestar millor servei.
- Destinarem 200.000 euros per adquirir i renovar el mobiliari urbà.
- Impulsarem una nova campanya de neteja intensiva als carrers, eliminant la brutícia i alhora, actuar en el mobiliari urbà, els embornals o la jardineria.
- Continuem amb les brigades de resposta ràpida en els barris en coordinació amb la Unitat de Proximitat de la Policia Local per donar resposta immediata als desperfectes a la via pública.
- Reforç de l'operativa per a la recollida de trastos.
-Hem destinat un quart camió per a la retirada de trastos.
- Nova aplicació per optimitzar els recursos als serveis bàsics de la ciutat.
- Avançar al pla de substitució de lluminàries que possibilitarà que, abans de l'estiu, s'hagen substituït més de 5.000 punts de llum de la ciutat augmentant així l'eficiència energètica amb menys consum elèctric.
Enduriments de les sancions
La primera autoritat municipal també ha fet referència a un altre dels pilars bàsics d'aquesta segona fase com és l'enduriment de sancions de l'ordenança de convivència. “No volem ni hem de defugir la nostra responsabilitat com a Ajuntament. L'esforç primer i més important ha de ser el nostre”, ha afirmat Prieto, que ha insistit que l'ordenança de convivència ha de ser complida per tots.
En aquest sentit, ahir la Junta de Govern Local va donar el vistiplau a la seua modificació per endurir les sancions. Aquest canvi haurà de fer el tràmit administratiu corresponent, per la qual cosa s'espera que els canvis puguen començar a ser aplicats durant el primer trimestre de l'any.
La modificació endureix de lleu a greu les sancions relacionades amb el dipòsit de residus, mobles o trastos inservibles a la via pública, així com per no dipositar residus als contenidors corresponents o incomplir de l'horari estipulat. Les sancions aniran dels 750 als 1.500 euros.
També s'endureixen de lleu a greus les sancions relacionades amb la degradació de l'entorn urbà que tenen a veure amb els grafits o pintades a qualsevol element de l'espai públic i mobiliari urbà. En aquest sentit, i com a novetat, l'Ajuntament podrà procedir a la retirada i neteja dels grafits en propietat privada en cas que el propietari no ho faça. Aquesta mesura tindrà un efecte positiu a l'hora de potenciar la imatge dels carrers de la ciutat, especialment els que tenen una activitat més comercial. A més, si aquests grafits o pintades es troben en espais o monuments protegits, s'augmenten les sancions de greus a molt greus amb imports que van des dels 1.501 als 3.000 euros.
Pel que fa als excrements de gossos, es manté la multa de 750 euros per no recollir-les. La novetat que s'ha introduït és que, en el cas de l'orina, aquesta haurà de ser diluïda de manera adequada, sense productes contaminants, tòxics o corrosius.
Paral·lelament, i per controlar aquest tipus de comportaments als barris i millorar l'atenció a les demandes de la ciutadania, s'ha reforçat des del 14 de novembre en horari de vesprada la Unitat de Proximitat de la Policia Local. Els horaris dels agents seran de 8 del matí a 15 hores de la vesprada; i de 17 hores fins a la 1 de la matinada. De dilluns a divendres pel matí; i de dilluns a diumenge per la vesprada.
Pacte pel civisme
L'últim dels pilars d'aquesta segona fase serà el pacte pel civisme. “Volem implicar tota la ciutadania en aquest document. Un escrit on agents socials, econòmics i els grups polítics amb representació al consistori, ajuden a donar legitimitat, transparència i valor democràtic al seguiment i evolució de les mesures que ja s'han adoptat, les que hui anunciem i en les què estem treballant”. "Qualsevol política pública ha de garantir la seguretat i vetllar per la qualitat de vida dels veïns sobre la base d'una convivència", ha aseverat.
L'alcalde ha anunciat que aquest Pacte serà abordat al Consell de Participació Ciutadana i a les pròximes convocatòries de les Juntes de Districte de Barri per tal d'enriquir les mesures que es puguen prendre per millorar l'efectivitat del Pla Respecte.
LA NETEJA DE GANDIA, EN XIFRES DES DE L'INICI DEL PLA RESPECTE
• Actualment, un total de 356 operaris amb 161 vehicles i maquinària, treballen a les diferents contractes per tenir la ciutat en les millors condicions de neteja. Només en neteja viària hi ha 120 treballadors i en edificis, 107. La resta es distribueix a parcs i jardins; manteniment de vials; clavegueram; il·luminació pública i control de plagues.
• Des del setembre del 2022 fins a l'octubre del 2024, s'han rebut més de 19.000 avisos. La majoria de neteja viària, manteniment de vials i adequació de zones verdes.
• Els operaris han recollit 35.000 tones de residus (fems, vidre, envasos lleugers, paper-cartró, restes de poda).
• Gandia té de 2.100 contenidors de diferents tipus distribuïts per la ciutat.
• S'han executat més de 25.000 accions de retirada de mobles vells. El 65%, de serveis de retirada no programats.
• Es netegen diàriament 118 edificis.
• Els operaris de la contracta actuen sobre gairebé 2 milions metres quadrats de zones verdes.
• La contracta de manteniment vial actua sobre 1,6 metres quadrats de vials.
• Se supervisen 115.000 metres de clavegueram i 320 quilòmetres de canonades.
• La despesa de tots els serveis bàsics que fan funcionar la ciutat és més de 20 milions d'euros.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia