La regidora de Salut i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, acompanyada per Ximo López, president de CLGS, i Sara Olivas, vicepresidenta del Consell dels Joves/ EPDA
El Dia Mundial de la lluita contra la SIDA / EPDA La regidora de Salut i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, acompanyada per Ximo López, president de CLGS, i Sara Olivas, vicepresidenta del Consell dels Joves, ha comparegut aquest matí en roda de premsa per a informar de les diverses iniciatives que, amb motiu de la celebració el pròxim 1 de desembre del Dia Mundial de la lluita contra la Sida, s'han organitzat a Gandia amb la col·laboració de totes dues entitats i Independence Gay.
Gil ha destacat que aquesta efemèride ofereix a tots els actors implicats "una de les oportunitats més destacades per a donar a conéixer la situació i fomentar avanços en la prevenció, el tractament i l'atenció a les persones afectades, tant als països amb alta prevalença com en la resta del món".
D'aquesta manera, dimarts que ve, 2 de desembre a les 11.00 hores es realitzarà la lectura d'un manifest per part d'aquestes entitats i es desplegarà la pancarta commemorativa al balcó de l'Ajuntament. Ja a la vesprada es procedirà a l'encesa de la il·luminació commemorativa de la façana del consistori.
D'altra banda, el dijous, 5 de desembre, 19.00 hores està prevista la projecció de la pel·lícula ‘Verano 1993’ a la sala B del Teatre Serrano, amb entrada gratuïta. Posteriorment, es durà a terme un col·loqui dirigit per Natalia de Ancos. A més, s'instal·larà una taula informativa.
La responsable de Sanitat ha convidat a tota la ciutadania a participar en aquestes activitats per a conscienciar sobre el VIH/SIDA i promoure una societat més inclusiva i solidària.
Per part seua, López ha destacat la lluita de CLGS contra l'estigma que suposa la malaltia. “Hui dia és un motiu de discriminació al nostre col·lectiu, per això estem duent a terme campanyes informatives”. El president del col·lectiu ha reivindicat un espai perquè es puguen dur a terme proves de manera anònima i gratuïta a l'hospital sense ha de recórrer al metge de capçalera.
Finalment, Olivas ha informat que la malaltia està augmentant la seua incidència entre les dones i els joves per la qual cosa és necessari continuar posant l'accent en activitats informatives i de sensibilització en tots els grups d'edat.
Què significa la paraula SIDA?
La paraula SIDA correspon a les inicials de Síndrome d'Immunodeficiència Adquirida. És un estat avançat de la infecció causada pel Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH), que provoca una destrucció progressiva del sistema immunitari.
Com es transmet el VIH?
Quatre fluids corporals (sang, semen, secrecions vaginals i llet materna) de persones infectades contenen una concentració suficient de virus per a transmetre-ho. Això implica que el VIH pot transmetre's per tres vies: sexual, sanguínia i de mare a fill/a.
A més, perquè es produïsca la infecció, el VIH ha de penetrar en l'organisme i entrar en contacte amb la sang o mucoses (revestiment interior de la boca, vagina, penis i recte) de la persona.
Vies de transmissió:
- Via sexual: Relacions sexuals amb penetració (anal, vaginal o oral) sense preservatiu. La penetració anal és la pràctica de major risc, seguida de la vaginal. Les infeccions de transmissió sexual (ITS) augmenten el risc d'infecció per VIH. Les relacions orals tenen un risc molt menor, especialment sense ejaculació.
- Via sanguínia: En compartir xeringues, agulles, un altre material d'injecció o qualsevol instrument tallant en contacte amb sang infectada. També suposa un risc l'ús d'instruments no esterilitzats per a perforacions (tatuatges, pírcings, acupuntura, perforació d'orelles, etc.).
- De mare a fill/a: Si la dona té VIH, la transmissió pot ocórrer durant l'embaràs, el part o la lactància
Comparte la noticia
Categorías de la noticia