Pregunta: Julián Sáez, alcalde de Sueca després que fructuara la moció de censura contra Dimas Vázquez (PSPV), amb qui el seu partit tenia signat un pacte de govern des de les eleccions del 2023. Quins són els motius que va tindre Sueca Per Davant per a prendre esta decisió?
Resposta: Des del primer dia vam tindre clar que Sueca mereixia un govern cohesionat en el que no faltara ni la comunicació, ni la complicitat ni la confiança. Malauradament, des de massa prompte va començar a fallar tot això entre regidors del PSOE i regidors de SxD. Vam advertir de la situació en més d’una ocasió però, lluny de reconduir-se, el menyspreu, l’ocultisme, la deslleialtat i, fins i tot, el boicot van anar a més. A banda, també hi havien diferències insalvables pel que fa als criteris que afecten a la gestió dels recursos municipals. Les polítiques dels últims anys han portat l’Ajuntament a una situació econòmica molt delicada i a un caos que va generar un bloqueig sense precedents que l’acabaren pagant primer els empleats públics i després les nostres empreses i els nostres autònoms.
El seu partit tenia competències en matèria d’hisenda i contractació. Davant presumptes irregularitats econòmiques, SxD seria també responsable, com acusa el PSPV?
Clar que no. Mire, el que vosté està preguntant-me és el que han volgut fer creure a l’opinió pública tant el PSOE com els dos regidors del PP que no firmaren la moció de censura. És un insult a la intel·ligència de la ciutadania voler fer creure que la responsable de la situació econòmica de l’Ajuntament és la persona que porta la Regidoria d’Hisenda. La regidora d’Hisenda és la responsable del Servei Integral de Tributs (Servit), o siga, del departament des d’on s’ingresen els diners a l’Ajuntament. En este sentit cal dir que l’índex de recaptació a Sueca és altíssim, hi ha pocs impagaments, i els que hi ha es reclamen. Mentre la meua companya Noelia Benedito ha sigut regidora d’Hisenda els diners han entrat a l’Ajuntament, del contrari tot haguera volat pels aires molt abans. Els titulars d’Hisenda i de Contractació no són els responsables de l’execució del pressupost tal i com el PSOE i dos regidors del PP han volgut fer creure. Qui firma els gastos és l’alcalde, el departament d’Intervenció els fiscalitza i el departament de Tresoreria els abona.
No de manera oficial, sinó de manera real, des de quin moment estava trencat eixe pacte de mandat? Amb quins temes i situacions no estava SxD d’acord amb els socialistes?
Recorde que al Ple de juny, en el que vam aprovar el pagament de les famoses factures per valor de més d’un milió d’euros als nostres proveïdors, ja vam evidenciar el nostre distanciament en públic. En eixe moment les relacions ja estaven molt deteriorades entre alguns regidors dels dos grups. Ho hem dit moltes vegades, mirar cap a un altre lloc i seguir governant per governar haguera sigut perjudicial per a la ciutadania i nosaltres teníem ben clar que no anàvem a permetre que Sueca pagara les conseqüències. Una de les coses que pitjor portàvem és no tindre en compte als tècnics quan ens advertien de la necessitat de contindre el gasto, de practicar l’austeritat.
Sincerament, va influir el partit de l’alcalde d’Ontinyent en els tràmits per a portar endavant la moció?
Sueca per Davant és un dels partits promotors de Unió Municipalista. El passat mes de febrer vam estar a Madrid constituint esta confederació de partits independents que ja té la seua estructura a nivell nacional, autonòmic, provincial i comarcal. Fins ara els partits locals estàvem sols però ara això està canviant. Estos últims mesos hem estat fent política de la mà de Unió Municipalista i de molts altres partits com el nostre. El municipalisme es el futur. Amb Ens Uneix, que és el partit de l’alcalde d’Ontinyent que vosté em comenta, tenim una relació bona i fluida.
L’equip de govern no té majoria absoluta. La tindria amb el PP, partit que ha permés que vosté siga alcalde. Entrarà en el govern o ja han acordat que no bloquejarà cap decisió?
L’acord de governabilitat és el que tot el món coneix. La companya regidora popular Carolina Torres no forma part de la Junta del Govern com tampoc formen part altres dos companyes regidores de Compromís. L’alcalde i set regidors composem eixe òrgan però a l’hora de la veritat som onze suecans i suecanes que hem posat l’interés general de Sueca per damunt de tot.
Deixant de banda la moció, parle’ns del nou equip de govern que ha conformat.
Li agraïsc que deixe enrere les preguntes sobre la moció. No podem perdre ni un minut més mirant al passat. Sueca necessita que els nous gestors públics dediquem totes les energies a treure endavant l’ajuntament i a donar solucions a tots els fronts que tenim oberts. El nou equip està format per onze persones que des del minut zero ens hem posat a treballar des d’allò que ens unix que no és cap altra cosa que Sueca i el benestar dels suecans i les suecanes. Els onze tenim una obsessió, revertir, en estos poc més de dos anys i mig que tenim per davant, la situació actual. I és per això que hem repartit les competències atenent als perfils professionals de cadascú i, en alguns casos, a l’experiència prèvia al capdavant de determinades regidories.
És estable el nou govern municipal?
Jo estic convençut que sí. Tots hem patit molt estos últims mesos i això ens ha unit encara més.
Diga’ns quina serà la seua política al capdavant de l’Ajuntament de Sueca per als pròxims tres anys.
Ho he dit moltes vegades. La meua obsessió, i la dels meus companys i companyes, és posar ordre en els comptes de l’Ajuntament de Sueca. És el que estem fent des del primer dia. No serà fàcil i de segur que haurem de prendre decisions valentes i, fins i tot, algunes impopulars. Però per responsabilitat política ho farem. Hem de canviar el xip, anar de la mà dels tècnics, prioritzar on gastem els diners, garantir els serveis bàsics, donar respostes ràpides i eficients als xicotets problemes del dia a dia... Eixe es el full de ruta que ens hem marcat fins maig de 2027.
Quina és la seua màxima reivindicació? Quin model de municipi vol?
També ho he dit moltes vegades. Volem un municipi en el que tots i totes pugam aportar. No podem tirar endavant Sueca només entre 11 o 21 persones. Necessitem la implicació del major nombre de suecans i suecanes, dels col·lectius, de les associacions. És l’hora de marcar prioritats, de prendre decisions complicades, però també és l’hora d’escoltar a totes aquelles persones que vulguen posar el seu granet d’arena. De segur que si apliquem eixe model de municipi tots i totes eixirem guanyant. Més que reinvidicacions el que demanem és la participació ciutadana.
Quines són les primeres qüestions en què s’ha centrat i que vol canviar?
El primer mes a l’alcaldia l’hem dedicat a apagar focs. Hem abordat i reconduït assumptes relacionats amb la carretera, hem parlat amb persones i col·lectius als qui no se’ls havia tingut en compte, pel que fa a les Festes hem modificat despeses que ens semblàven innecessàries i hem acabat de tancar moltes coses que no estaven concretades, també ens hem posat les piles per a que el curs escolar poguera començar amb normalitat actuant sobretot al col.legi públic Cervantes que ens el vam trobar en una situació molt dolenta, hem buscat solucions per al problema de les calderes a la piscina coberta, ens hem posat mans a l’obra amb el nou contracte de la recollida del fem i la neteja viària...
Em fa gràcia quan des del PSOE diuen que anem a viure de les rendes dels ‘seus’ projectes. De moment eixos projectes que s’atribuixen només estan generant-nos maldecaps. Què que voldria canviar? Doncs mire, li he de dir que tinc molta il·lusió dipositada en l’arribada del nou secretari a l’Ajuntament. Ho he parlat amb ell i m’agradaria introduir canvis encaminats a un funcionament més àgil en general de l’administració. Hem de ser capaços de fer-ho perquè tots i totes eixiríem beneficiats, sobretot la ciutadania.
Quins projectes vorem materialitzats en els próxims mesos?
Un dels projectes que més interessa materialitzar en els pròxims mesos és la confecció d’un nou pressupost de l’Ajuntament per a 2025 que s’ajuste el màxim a la realitat econòmica. Este any 2024 estem passant-lo amb el pressupost de 2023 prorrogat, amb tot el que això comporta. Per no tindre no tenim ni els capítols on normalment estan els diners per a inversions i els diners per a pagar les subvencions nominatives. Des de cadascuna de les regidories estem treballant ja per a confeccionar els comptes de 2025 el més prompte possible.
Quins són eixos projectes que, encara que siguen utòpics, voldria per a Sueca?
Les coses utòpiques són fictícies, irrealitzables. Preferisc tindre els peus en terra i pensar en projectes factibles, viables. Ens agradaria poder acabar i obrir el Centre de Dia per a Persones Majors ubicat a l’antic escorxador, donar una empenta a la millora de les instal·lacions esportives, poder atraure inversions per a executar el Pla Director dels Molins de la Vila, reprendre el projecte de dur la llum de Benicull, revitalitzar el polígon industrial, actuar en la zona marítima, etcétera.
Sueca és capital de la Ribera Baixa. Quines necessitats veu en la comarca?
Com a capital comarcal i cap de partit judicial, Sueca ha de ser referent en la prestació de serveis a la ciutadania. Hem de saber treballar i potenciar eixe aspecte. També hem de tindre pes i responsabilitat en la Mancomunitat de Municipis com ha passat estos últims anys i poder vertebrar el territori de la Ribera Baixa. També ens preocupen aspectes com poder encaixar el desenvolupament de Sueca i les seues entitats locals dins del PORN de l’Albufera o poder frenar l’erosió de les platges, entre altres.