L?Ajuntament de Gandia/ EPDA
CARTELL Festa 100 anys d?Estellés/ EPDA L’Ajuntament de Gandia està celebrant enguany l’Any Estellés amb més d’una vintena d’activitats, a propòsit del centenari del naixement, el 4 de setembre de 1924, a Burjassot, de Vicent Andrés Estellés, un dels poetes, escriptors i periodistes valencians més destacats del segle XX.
I en aquest sentit, la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Patrimoni, Alícia Izquierdo, acompanyada l’edil de Política lingüística, Esther Sapena, ha presentat aquest matí la “Festa 100 anys d’Estellés”, organitzada en col·laboració amb Saforíssims societat literària; la Fundació Casal Jaume I de la Safor-Valldigna i la coordinadora Safor-Valldigna pel valencià d’Escola valenciana.
I és que enguany s’ha volgut sumar les dues tradicionals celebracions d’aquests col·lectius en homenatge al poeta en una gran festa popular per la llengua, la cultura i la poesia que tindrà lloc el divendres pròxim 20 de setembre, a les 20.00 h, a plaça Major de Gandia.
“Malauradament, les principals institucions valencianes, la Generalitat i les Corts, no han estat a l’altura d’una efemèride tan significativa i no han volgut celebrar el centenari de l’homenot de Burjassot. Però ací estem moltíssimes localitats, associacions i entitats per retre el merescut reconeixement“, ha lamentat Izquierdo.
XV Festa Estellés Gandia
Per la seua banda, el representant de Saforíssims societat literària, el poeta Joan Deusa, ha explicat que la Festa Estellés Gandia celebra enguany la quinzena edició d’un recital poètic i musical en honor a Vicent Andrés Estellés, que es va impulsar l’any 2010, tot just l’any del naixement de Saforíssims societat literària, de la ma d’altres col·lectius com Compromís per Gandia.
“Cal recordar, que són nombroses les poblacions del País Valencià i del nostre territori lingüístic que celebren des de fa 14 anys les Festes Estellés, les quals pretenen ser un homenatge al poeta de Burjassot i un acte de reivindicació de la cultura pròpia. La festa ve a coincidir amb l’efemèride del seu naixement (el 4 de setembre) i s’inspira en el ‘Burns Supper’, una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796), i que consisteix en un gran àpat popular. Va ser precisament la manera com els escocesos celebraven el naixement del seu poeta el que animà l’escriptor Josep Lozano a convocar les primeres festes Estellés, el 2010. Aquell any, tres o quatre localitats (entre elles Gandia) secundaren la iniciativa. A hores d’ara, estem parlant d’entre 60 i 70».
Enguany s’ha programat l’espectacle “Vicent Romput”, a partir de poemes d'Estellés, dits i cantats, “no des de l'elegància ni la correcció sinó des de la visceralitat“. Els seus integrants són Rubén Martí (guitarra i contrabaix), Javier Martí (percussions) i Ismael Sempere (rapsoda). Aquest últim, és un dels joves poetes més destacats del País Valencià. Recentment ha rebut el Premi València de Poesia convocat per la Institució Alfons el Magnànim. L’espectacle inclourà també lectures de poemes de destacats Saforíssims.
Sopar Estellés Gandia 2024
Tot seguit tindrà lloc el Sopar Estellés Gandia 2024, un acte que uneix música, poesia i gastronomia impulsat per Acció Cultural del País Valencià des de 2010 arreu del nostre territori i que “a la nostra ciutat celebrem des de la Fundació Casal Jaume I de la Safor-Valldigna conjuntament amb la coordinadora Safor-Valldigna pel valencià d’Escola valenciana, des de fa 4 o 5 anys. Enguany, per primera vegada, eixim al carrer amb motiu del centenari”, ha indicat la representant de la fundació, Josepa Costa.
Així, hi haurà micròfon obert perquè els qui ho desitgen puguen recitar poemes d’Estellés, amenitzat per la veu “dolcíssima” de la jove cantant del Camp del Túria, Maria Faubel. Per acabar, s’ha programat un sopar popular a la plaça Major.
Estellés i Gandia
“No cal parlar de la importància del llegat d’Estellés per a la nostra llengua i cultura, pel que donar suport als actes destinats a donar-li visibilitat és obligació de qualsevol administració. Podria dir-se que Estellés és el més popular del nostres poetes. Els seus poemes formen part de vivències de moltíssimes persones i del dia a dia de la societat valenciana, es reciten de forma reiterada, es tatuen i serigrafien en samarretes o bosses d’anar a comprar el pa. Però la seua obra és tan monumental que, amb cada lectura, es descobreixen aspectes i matisos nous dels versos”.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia