Espai Joan Fuster de Sueca./EPDAL'Espai Joan Fuster acull des de divendres passat l'exposició 'En temps de guerra. Premsa i informació', una mostra cedida per la Biblioteca Valenciana en la qual s'ofereix al visitant una àmplia representació de la premsa periòdica que es va publicar a València, i el seu voltant, durant la Guerra Civil Espanyola. En l'acte d'obertura, han sigut presents l'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez; el regidor de Cultura, Vladimir Micó; el subdirector general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Vicent Moreno; el comissari de l'exposició, Edelmir Galdón; l'assessor de l'Espai Joan Fuster, Francesc Pérez Moragón; els regidors de la Corporació, Joan Carles Vázquez, Roser Viñoles i Isabel Jiménez; i el director de l'Espai Joan Fuster, Salvador Ortells.
L'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, ha tingut paraules d'agraïment, tant per al comissari de l'exposició com per a la Biblioteca Valenciana per la seua col·laboració,“a fi que esta exposició es puga visitar a Sueca, una mostra periodística en la qual es descriu, des de diferents trinxeres, eixos temps convulsos en els quals la democràcia va ser derruïda, i la premsa, que sempre ha estat present, realitza una radiografia particular d'aquells moments”.
“L'exposició vol recollir, bàsicament, la quantitat de material escrit que va servir, fonamentalment en el bàndol republicà, per a informar i persuadir, tant als combatents com a la societat, de la necessitat que havia de guanyar la guerra. En un conflicte armat, i més civil, la part persuasiva té quasi tanta importància com la de combat, perquè el soldat ha d'anar motivat, informat, i ha de saber per què es juga la vida. Eixe és el paper que fa, fonamentalment, tota la premsa escrita”, ha explicat el comissari de l'exposició,Edelmir Galdón, qui ha remarcat també el fet que, en un país com era l'Espanya dels anys 30, en el qual més del 25% de la població major de 10 anys era analfabeta, el paper escrit tinguera tanta importància.
Per la seua banda, el subdirector general del Llibre, Arxius i Biblioteques,Vicent Moreno, ha explicat que“la presència de la Generalitat Valenciana en una exposició com esta, i a casa Fuster, és d'obligat compliment. Joan Fuster representa la reflexió permanent, la incitació a la lectura, a l'anàlisi... En este sentit, l'exposició és molt interessant perquè ens parla de les publicacions que es van fer durant el període de guerra perquè la ciutadania tinga present eixa memòria, i eixa realitat d'aquells anys, a fi que no tornen a succeir episodis tan foscos de la nostra història. Per a això, és imprescindible que la ciutadania els conega i reflexione; i és per això que, des de la Direcció General de Cultura, secundem totes estes iniciatives, i ens agrada participar sempre que podem”. L'exposició podrà visitar-se fins al 30 de juny.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia