La capital equatoriana de Quito ha acollit, el 13 i 14 de juliol, l'Encontre Nacional de Dones Autoritats Locals de l'Equador, el qual, sota el tÃtol "Desafiaments de la democrà cia per a l'avanç dels drets de les dones cent anys després del vot femenà a l'Equador", ha sigut un espai de dià leg i d'intercanvi d'aprenentatges, coneixements i experiències entre més de 100 dones autoritats locals de 10 governs locals (Biblián, Cotacachi, Esmeraldas, Lago Agrio, Pedro Moncayo, Quito, Rumiñahui, San Cristóbal, San Vicente i Tisaleo) de les 4 regions de l'Equador (Costa, Sierra, Oriente i Galápagos), aixà com de la Comunitat Valenciana.
En concret, els objectius de la trobada han estat enfortir els processos d'accés al poder polÃtic i a la gestió local per part de dones; desenvolupar i enfortir espais d'interacció entre dones autoritats locals i organitzacions de dones al voltant d'una agenda d'igualtat per a l'avanç dels drets de les dones als territoris; dinamitzar i enfortir xarxes d'intercanvi entre dones edils i associacions de dones; i crear una xarxa d'intercanvi entre dones autoritats locals de l'Equador i de la Comunitat Valenciana. Pel que fa als temes tractats en l'Encontre en diferents ponències i taules de treball (on han participat activament les edils valencianes), aquests han sigut: participació polÃtica i lideratge de dones; violència polÃtica per raons de gènere; agendes de gènere com a mecanismes de participació i proposta de polÃtiques públiques per a la igualtat; i la gestió local i la rendició de comptes.
L'aplec celebrat a Quito està emmarcat en el projecte del Fons Valencià per la Solidaritat "Teixint l'empoderament de dones autoritats locals", el qual està cofinançat per la Direcció General d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana i compta amb la col·laboració del Centro Ecuatoriano para la Promoción y Acción de la Mujer (CEPAM). Aquest projecte té com a finalitat impulsar la igualtat de gènere de governs locals equatorians, mitjançant l'enfortiment de les capacitats de gestió de les dones autoritats locals i l'impuls de xarxes i intercanvis amb dones electes municipals i organitzacions locals de dones per a crear, posicionar i implementar una agenda polÃtica per a la igualtat.
La delegació de la Comunitat Valenciana d'alcaldesses, tinentes d'alcalde/essa i regidores d'ajuntaments de la Comunitat que ha participat en l'Encontre -i que també farà seguiment en terreny dels projectes del Fons a l'Equador durant els pròxims dies- està formada per Xelo Angulo, presidenta del Fons i tinenta d'alcalde de Xà tiva; Liduvina Gil, membre de la Junta Executiva del Fons i tinenta d'alcalde de Gandia; Aroa Mira, regidora d'Alcoi; Marta Ortiz, alcaldessa de Benifaió; Vicenta Boscà , alcaldessa de Castelló de Rugat; Núria Blanch, tinenta d'alcaldessa de Catarroja; Lucia Fernández, tinenta d'alcaldessa de Quart de Poblet; Matilde MarÃn, alcaldessa d'Enguera; i Virginia Contreras, alcaldessa de Guadasséquies. També estan participant Esteve Ordiñana, gerent del Fons Valencià , i Toni Gisbert, tècnic del Fons.
Conclusions de l'Encontre
L'Encontre ha estat un espai òptim per a l'empoderament de les dones electes locals participants, tant de l'Equador com de la Comunitat Valenciana, on, entre altres, s'ha mostrat el desenvolupament d'Agendes Municipals de PolÃtiques d'Igualtat (definides dins del projecte del Fons) per a promoure l'equitat de gènere dins de les institucions locals dels 10 municipis equatorians participants, les quals tenen com a finalitats potenciar i enfortir lideratges de dones, aixà com impulsar polÃtiques públiques locals en matèria d'igualtat. Aquestes agendes, per a les lideresses locals equatorianes tenen una gran importà ncia, ja que la igualtat municipal es converteix en un instrument de polÃtica pública, qüestió que, entre altres, permet negociar pressupostos per a la implementació d'aquestes.
També durant la trobada s'han manifestat problemà tiques comunes -encara que en contextos diferents- entre les autoritats locals dones de l'Equador i la Comunitat Valenciana, com ara les múltiples barreres que desestimulen la participació de dones en polÃtica, la preocupació transversal davant el risc que hi ha de perdre drets ja aconseguits o la necessitat d'incorporar als homes a la lluita feminista, doncs aquesta no va contra ells sinó contra el sistema patriarcal, del qual també són vÃctimes.
En definitiva, s'ha generat un compromÃs, entre totes les dones lideresses participants, de solidaritat i coordinació permanent per a abordar les problemà tiques de gènere en l'à mbit municipal, més enllà de les fronteres i dels diferents marcs contextuals de cada zona territorial.
Per la seua banda, Xelo Angulo, presidenta del Fons Valencià i tinenta d'alcalde de Xà tiva, ressalta "la importà ncia de treballar des de la unió de totes les dones lideresses d'autoritats locals i societat civil per aconseguir la igualtat real i efectiva". També destaca que l'aplec ha servit per a compartir i aprendre de diferents models de gestió, i agraeix a CEPAM l'organització. Per altra banda, Llily RodrÃguez, i en referència al projecte que engloba l'Encontre, expressa que "davant debilitats executives, pressupostà ries i personals, el projecte ha permés qualificar la participació local de les dones" i remarca que l'aplec "ha traspassat fronteres i ha generat aliances i compromisos entre dones equatorianes i valencianes, aixà com s'ha facilitat una discussió pluralista i l'elaboració d'estratègies".
El Fons Valencià per la Solidaritat, l'associació per la cooperació internacional i l'educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l'associació d'entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d'educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 147 entitats locals valencianes sòcies (138 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l'Equador, BolÃvia i El Salvador, aixà com en països en situacions d'emergència. Aixà mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà , just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del sud i el Fons és definida per la participació municipalista i descentralitzada en polÃtiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l'absorció mútua de coneixements i experiències.
CategorÃas de la noticia
Quizá te interese
Eventos y digitales valencianos, S.L. Todos los derechos reservados
Otros productos de Eventos y digitales valencianos, S.L.