Una delegació d'edils d'ajuntaments de la Comunitat Valenciana membres del Fons Valencià per la Solidaritat -entre qui es troba Conxa Garcia, alcaldessa de l'Ajuntament de Picassent, ha realitzat una passantia de treball a BolÃvia amb els objectius de fer seguiment en primera persona en terreny dels projectes que està executant a BolÃvia el Fons Valencià -i, per tant, els seus ajuntaments-, compartir coneixements i experiències amb les entitats locals del paÃs d'Amèrica del Sud, enfortir relacions amb les contraparts locals i sensibilitzar-se sobre la importà ncia de la solidaritat global exercida des de l'à mbit municipal.
La delegació valenciana que s'ha traslladat a BolÃvia ha estat formada per un equip plural en els à mbits institucional, polÃtic, territorial i poblacional. En concret, les persones participants han sigut Liduvina Gil, membre de la Junta Executiva del Fons i tinenta d'alcalde de Gandia; Adrián Cabrera, membre de la Junta Executiva del Fons i tinent d'alcalde de Benissa; Conxa GarcÃa, alcaldessa de Picassent; Pablo Casas, regidor de Massamagrell; Sergio Gandia, regidor de Bocairent, i Rosana Caselles, tinenta d'alcalde de Teulada-Moraira. Han acompanyat a la delegació Esteve Ordiñana, gerent del Fons Valencià , i Toni Gisbert, tècnic de projectes del Fons.
Els i les edils han conegut durant una setmana l'evolució i resultats d'un total de sis projectes del Fons Valencià (dels quals tres compten amb el cofinançament de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID), de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana i de l'Àrea de Cooperació Internacional de la Diputació de València) ubicats en 5 territoris diferents de BolÃvia, i han conegut de primera mà l'impacte i a persones beneficià ries.
A més, han realitzat diverses sessions de treball amb les tres contraparts locals (Centro para la Participación y el Desarrollo Humano Sostenible (CEPAD), Centro Juana Azurduy i Proceso Servicios Educativos) encarregades de portar a cap els projectes de manera directa en terreny i han enfortit les relacions amb representants institucionals i personal tècnic de les diferents zones on s'executen.
Projectes
Amb la contrapart CEPAD, la delegació valenciana ha pogut observar la realització i assoliments de 3 projectes que el Fons porta a cap amb aquesta organització local. Per una banda, al municipi bolivià de Concepción han vist els avanços en el projecte basat en la creació d'una Oficina Municipal de la Dona, el qual està cofinançat per l'Àrea de Cooperació Internacional de la Diputació de València.
Aquesta iniciativa beneficiarà directament a un total de 461 dones i persones funcionà ries del municipi de BolÃvia i té com a finalitats avançar en la construcció de la igualtat, l'equitat de gènere i la ciutadania plena de les dones a la localitat, aixà com comptar amb un Mecanisme per a l'Avanç de la Dona (MAD), institucionalitzat i en funcionament, en el govern local del municipi bolivià que possibilite dirigir i coordinar les polÃtiques d'igualtat de gènere i de ciutadania plena de les dones a la població.
D'altra banda, als municipis de San Ignacio de Velasco, San José de Chiquitos i Roboré, ubicats a la Regió boliviana de la Chiquitania han comprovat l'evolució del projecte que estan executant el Fons Valencià per la Solidaritat i CEPAD, amb el cofinançament de la Direcció General d'Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana.
En aquests 3 municipis s'està promovent el desenvolupament socioeconòmic local a través de l'enfortiment d'emprenedories turÃstiques sostenibles liderades per dones. En concret, el projecte té com a objectiu dinamitzar l'economia local als 3 municipis de la ChiquitanÃa a través de l'enfortiment del sector turÃstic que ocupa més del 80% del treball de la dona chiquitana, i, per tant, millorar l'autonomia de fins a 630 dones.
També amb CEPAD, s'ha fet una valoració del projecte del Fons d'educació per al desenvolupament i la ciutadania global "Formant professionals solidaris/à ries", mitjançant el qual 3 alumnes de Formació Professional han realitzat les seues respectives prà ctiques professionals en localitats bolivianes sota la col·laboració de l'entitat local, i s'han sensibilitzat sobre la rellevà ncia de la cooperació internacional.
Projecte amb dones
En quant amb la contrapart Centro Juana Azurduy es va dur a terme una jornada de treball per a analitzar un projecte que el Fons realitza junt amb l'organització per a l'impuls i consolidació de la participació local, real i efectiva, de les dones del Departament de Chuquisaca (BolÃvia), tant en organitzacions socials com en l'à mbit polÃtic i institucional.
Concretament, a través del projecte s'estan beneficiant directament 240 dones d'organitzacions socials, lideresses, directives, d'agrupacions polÃtiques, regidores, assembleistes, etc. aixà com s'ha sensibilitzat a les institucions i a la societat de la importà ncia d'una participació equitativa en qüestió de gènere.
La delegació valenciana va poder comprovar els resultats, i veure com la cooperació entre el municipalisme valencià i el bolivià està generant una major representació local de les dones en els à mbits institucionals, polÃtics i socials, qüestió que provoca, per una banda, la ciutadania activa efectiva i eficaç de les dones, i, per altra banda, traslladar als diferents espais les necessitats i problemà tiques de les dones.
Amb l'organització local Proceso Servicios Educativos, la delegació traslladada a BolÃvia ha realitzat un diagnòstic sobre l'abast d'un projecte del Fons Valencià -realitzat junt amb la contrapart- que té com a objectiu enfortir la participació ciutadana de la joventut en la gestió pública en 8 municipis bolivians del Departament de Santa Cruz de la Sierra.
Pel que fa a la iniciativa, aquesta està consolidant i fomentant la representació, participació i incidència de la joventut de les 8 localitats amb l'orientació de garantir l'exercici ple dels drets i la inclusió en la gestió pública de la joventut. Per a açò, s'estan enfortint les habilitats d'incidència i negociació de 160 joves per a participar de manera efectiva, aixà com s'estan establint espais de dià legs entre la joventut i les autoritats locals per tal que s'incremente la inclusió i la perspectiva juvenil en les polÃtiques públiques.
A més, amb totes les contraparts es va analitzar i es va avaluar la incidència de les diferents assistències tècniques que s'hi han o s'estan portant a cap a través del projecte del Fons de cooperació tècnica "Especialista Municipal Voluntari/à ria". Amb aquest, i durant un mes, personal tècnic d'ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana membres del Fons comparteixen coneixements i experiències -aixà com se sensibilitzen al voltant de la solidaritat global- del seu à mbit professional en diferents entitats locals del d'Amèrica del Sud, amb la col·laboració de les contraparts.
Acompanyament
Liduvina, Adrián Conxa, Pablo, Sergio, Rosana, Esteve i Toni, a banda de fer seguiment i analitzar l'evolució i resultats dels projectes en primera persona, han intercanviat aprenentatges que traslladaran als seus respectius ajuntaments i municipis, evidenciant la interconnexió global que hi ha en l'actualitat. També, la passantia de treball ha servit com a espai de sensibilització i d'empoderament al voltant de la cooperació internacional feta des de l'à mbit local, sent aquesta horitzontal i amb perspectiva d'alineació i d'apropiació per part dels municipis d'Amèrica del Sud.
En definitiva, s'ha treballat amb una caracterÃstica pròpia del Fons i de la cooperació descentralitzada municipalista, com és ara l'acompanyament, la participació i el seguiment en tot el cicle de vida dels projectes.
La primera edil, Conxa Garcia, expressat "la importà ncia d'aquesta passantia de treball, on he pogut veure i analitzar de primera mà els projectes de cooperació internacional que Picassent realitza a BolÃvia a través del Fons Valencià per la Solidaritat". A més, afegeix que "traslladar-se al terreny ha implicat veure l'evolució de les diferents iniciatives i conéixer en primera persona a persones beneficià ries, aixà com comprovar com el nostre municipi ha contribuït a millorar les seues vides".
D'altra banda, incideix en el fet que "la passantia de treball també ha sigut un espai mutu d'aprenentatge, on totes les parts, tant les de BolÃvia com les de la Comunitat Valenciana, hem compartit experiències i coneixements que ens aprofiten per a tots els territoris". Per últim, afegeix que "he pogut comprovar el poder de l'à mbit local per a col·laborar en la transformació del món, i acà el Fons Valencià per la Solidaritat té un paper clau, ja que, des dels ajuntaments, de manera individual, no podrÃem realitzar aquests projectes".
Ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià per la Solidaritat és l'associació d'ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana que, des de la pluralitat polÃtica, territorial i poblacional, suma esforços i recursos de les entitats locals membres per a executar projectes de cooperació internacional descentralitzada municipalista en poblacions de països empobrits, d'acció humanità ria en països en situació d'emergència i d'educació per al desenvolupament i la ciutadania global en les localitats sòcies del Fons a la Comunitat. Actualment, formen part del Fons Valencià per la Solidaritat 156 entitats locals sòcies (148 ajuntaments i 8 mancomunitats).
El Fons Valencià és un agent únic de cooperació a la Comunitat Valenciana, ja que facilita i complementa la realització de polÃtiques de cooperació internacional municipalista directa als ajuntaments mitjançant un equip tècnic especialitzat, i amb múltiples beneficis. Els ajuntaments -independentment de la seua mida poblacional- executen mitjançant el Fons Valencià projectes de gran impacte -seguint tot el cicle de vida del projecte i de manera participativa- que de manera individual no seria possible realitzar.
D'altra banda, els ajuntaments i les mancomunitats només tenen possibilitat de portar a cap la modalitat de cooperació tècnica a través del Fons, ja que és l'única entitat que l'executa. Aixà mateix, les entitats locals membres del Fons tenen a la seua disposició projectes d'educació per al desenvolupament i la ciutadania global, els quals s'adapten a la singularitat de cada localitat.