El campanar de la Col·legiata de Gandia, un dels símbols més reconeixibles del paisatge urbà gandià, ha recuperat la seua esplendor original després d'un
intens procés de restauració
que està a punt de concloure. Este matí, l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la regidora de Patrimoni, Alícia Izquierdo, han visitat les obres juntament amb l'abat de la Col·legiata, Ángel Saneugenio, l'equip tècnic i responsables del projecte.
L'actuació, que ha suposat una
inversió propera als 950.000 euros
, ha permés recuperar tant l'exterior com l'interior de l'estructura, seguint el model original del segle XVIII, dissenyat pel frare enginyer Trotonda. Les obres revelen clarament les diferents etapes constructives d'un edifici que té els seus orígens al segle XIII. Els primers dos nivells es remunten a l'època d'Alfons el Vell; el tercer, a l'impuls de Maria Enríquez, i el quart, al mestre Trotonda.
A més de la restauració arquitectònica,
s'han realitzat troballes de gran valor històric
, com el paviment del segle XV, elaborat en forns de la família Borja, pintures murals del segle XVIII, la volta de rajola del segle XVI o el carreu original del penell. També s'ha habilitat l'accés al merlet exterior, emprat antigament per al manteniment del rellotge.
L'alcalde Prieto ha destacat que esta és "
una intervenció històrica exemplar
", i ha remarcat el valor de la col·laboració institucional entre l'Ajuntament, la Diputació i la Generalitat, malgrat que el consistori encara espera el pagament compromés per part del govern autonòmic.
Per la seua part, Alícia Izquierdo ha subratllat la
qualitat tècnica del treball
i ha anunciat que el projecte contempla que el campanar siga visitable i museïtzat, amb panells informatius repartits per les seues diferents altures. Aquest futur accés estarà vinculat a la Xarxa d'Espais Culturals (XEC), on Gandia ja compta amb el Palau Ducal, el Museu Faller i altres elements patrimonials.