La música festera va ser la gran protagonista la vesprada de dimecres a Torrent, amb la presentació del llibre Música Festera a Torrent, una obra inèdita que recull, analitza i posa en valor el patrimoni musical vinculat a les festes de Moros i Cristians de la ciutat. L'acte, celebrat a la Sala Cívica de l'Antic Mercat, va congregar prop de 300 persones i va comptar amb la presència de nombrosos compositors, càrrecs festers, membres de la corporació municipal i representants del món cultural torrentí.
Este nou llibre, escrit pel professor i divulgador musical Bernardo Mora-Fandos, suposa el tercer volum de la col·lecció "Gran Torrent", impulsada per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Torrent. La col·lecció té com a objectiu la preservació, investigació i difusió del patrimoni cultural de la ciutat, i en esta ocasió se centra en un aspecte tan arrelat com és la música de les festes de Moros i Cristians.
L'acte va ser presentat pel regidor de Cultura, Aitor Sánchez, qui va agrair la gran acollida del públic i va explicar l'origen d'esta obra. Segons va relatar, la idea va sorgir durant les passades festes patronals de 2024, en una sessió del cicle cultural Shhcúchame! impartida pel mateix Mora-Fandos. Va ser aleshores quan es va plantejar la necessitat de recollir en un únic volum totes les composicions creades per músics torrentins, o dedicades a comparses, filaes i càrrecs de la ciutat, des que començaren les festes de Moros i Cristians en 1987.
L'obra recull un total de 37 composicions, entre les quals hi ha 16 marxes mores, 18 marxes cristianes i 3 peces especials, ordenades cronològicament des de Hospitalaris, composta en 1999 per José María Bru, fins a Vuestra Merced, la més recent, obra de Francisco Carratalà Martínez i dedicada a la capitana cristiana de 2025, Merce Mora, de la Filà Ballesteres.
Durant la seua intervenció, Bernardo Mora-Fandos va oferir un complet recorregut per estes peces, explicant-ne el context, les característiques musicals i el significat dins de l'àmbit fester. "Cada composició porta associada una història, una abraçada, una llàgrima o una victòria. La música festera no és un complement, és un pilar fonamental de les nostres festes", va subratllar l'autor. Així mateix, va reivindicar l'autoria local com a senya d'identitat, destacant que estes obres no són melodies heretades o adaptades, sinó composicions originals creades ex profeso per a Torrent i els seus festers.
El llibre inclou, a més, fitxes tècniques, anàlisis musicals, fotografies i comentaris dels mateixos compositors, la qual cosa permet al lector endinsar-se en l'essència de cada peça i comprendre'n el valor artístic i emocional. Es tracta d'un treball de documentació i anàlisi minuciós que posa en valor no sols la música, sinó també l'esforç i el talent dels músics torrentins.
Un dels moments més destacats de la presentació va ser la connexió des dels Estats Units amb l'investigador Daniel Català, autor de l'article El batec sonor de Torrent: valor social i cultural de la música en les festes de Moros i Cristians, inclòs en el llibre. Este treball, realitzat junt a Blanca de Miguel Molina, María de Miguel Molina i Conrado Carrascosa López, tots ells integrants d'un equip de la Universitat Politècnica de València, aborda el paper vertebrador de la música festera en la construcció de comunitat i de pertinença. Català va agrair a l'Ajuntament de Torrent, i especialment a l'alcaldessa Amparo Folgado i al regidor Aitor Sánchez, el suport a esta iniciativa, i va reivindicar continuar avançant en la professionalització de l'àmbit fester-musical.
El públic també va poder disfrutar de la participació de dos destacats compositors torrentins: Víctor Pradillo i Francisco Carratalà, qui van compartir amb els assistents el procés creatiu d'algunes de les seues composicions. Tots dos van desgranar les seues obres, explicant els motius que les inspiraren i permetent que s'escoltaren fragments de les mateixes, en un exercici didàctic.
Un dels moments més emotius de l'acte va ser quan es van esmentar els noms de tots els compositors que han contribuït al llegat musical fester de Torrent, molts dels quals es trobaven presents a la sala: Víctor Pradillo, Ramón Bresó, Francisco Carratalà, Ignacio Llopis, Víctor Araque, Alejandro Manzanera, Alejandro Oliver, Bernardo Mora, Francisco Valor, José Mª Bru, José María Ortí Soriano, Juan Luis Tormo, Martínez Gallego, Óscar Sempere, Xavier Zamorano i Xema Rodríguez. El públic va dedicar una gran ovació als músics torrentins ja traspassats, Francisco Andreu Comos i José Ribera Tordera, en un homenatge sincer i carregat d'emoció.
La clausura de l'acte va córrer a càrrec de l'alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, qui va elogiar el treball de Bernardo Mora-Fandos i va agrair l'esforç de tots els compositors que han fet possible este llibre. Folgado va animar el regidor de Cultura a fer un pas més i promoure la publicació de les 37 peces musicals en formats actuals que en permeten la difusió i l'escolta entre els torrentins. "La nostra música festera és part del nostre patrimoni, ens representa, ens uneix i emociona totes les generacions. És una tasca fantàstica la que s'ha fet per recopilar-la tota i donar-la a conéixer", va afirmar l'alcaldessa, qui va aprofitar l'ocasió per desitjar a tots unes felices festes patronals i destacar el paper dels Moros i Cristians com un dels grans pilars de les celebracions a Torrent.
L'acte va concloure amb el repartiment gratuït d'exemplars del llibre i una sessió de signatures per part de l'autor i dels compositors presents. La jornada va finalitzar amb una foto de grup junt als exemplars, símbol d'una ciutat que s'enorgullix de la seua música, la seua festa i la seua gent.
Entre els assistents van destacar els càrrecs festers d'enguany: el president de la Federació de Moros i Cristians de Torrent (FMCT), Xavi Santamaría; el capità moro, Christian Triguero; la capitana cristiana, Merce Mora; l'alférez moro, Pau Bermell, i l'alférez cristià, Julio Palop. També hi van ser presents nombrosos regidors i representants d'associacions culturals i musicals locals com la Unió Musical i el Cercle Catòlic, que van viure amb entusiasme un acte que ja forma part de la història cultural i festera de Torrent, celebrat a les portes de les festes 2025.