Un grup d"escolars amb pares i mares pedalen cap al col·legi Cervantes. EPDA Des de principis de setembre els xiquets i xiquetes d'Alboraia que aprenen al CEIP Cervantes tenen l'opció d'unir-se al Bicibús. Un itinerari predefinit pel centre d'Alboraia amb punts d'eixida i d'arribada, i uns horaris establerts en els diferents trams del recorregut. Però a diferència d'un autobús convencional, les parades són punts de trobada perquè les persones participants pugeun unir-se al grup.
Aquesta divertida iniciativa arranca des del sector de les famílies de l'escola, preocupades per la mobilitat segura. "En Alboraia hi ha un greu problema de mobilitat urbana, de camins segurs per arribar a la nostra escola que s'està desatenent" comenta Edu, pare de dos alumnes del centre i promotor de la idea. Es planteja el Bicibús com "una crida d'atenció en un poble on la circulació urbana i la mobilitat la comanden els cotxes, i els vianants estan en una altra categoria que no importa tant. Alboraia hauria d'estar més pacificada al trànsit i més encara els camins que van a l'escola".
Per prioritzar la seguretat, el Bicibús està coordinat per adults amb armilles reflectants que obrin i tanquen el comboi bicicleter. A més a més, el recorregut es fa per carrers de direcció única, respectant els senyals i la normativa. Jose Ibáñez, membre de la junta de l'AFA del Cervantes (Associació de famílies) valora l'experiència de forma molt positiva: "esperem que dure molts anys perquè ens costa molt poc a les famílies que ho organitzem, fa molt de comboi i els beneficis en són molts".
Una activitat lúdica, segura i educativa
Els organitzadors del Bicibús asseguren que és molt més que un transport cap a l'escola: millora l'autonomia i la seguretat dels infants, ja que els ensenya a circular de manera responsable pel seu municipi. També promou hàbits de vida saludables, ajudant a combatre el sedentarisme i l'obesitat infantil, mentre activa les endorfines, que milloren l'estat d'ànim dels xiquetes i xiquetes. També contribueix a la sostenibilitat, reduint l'ús del cotxe i, amb això, la contaminació i el soroll als carrers, fent-los més segurs, nets i tranquils.
El projecte ofereix una oportunitat per reforçar les habilitats d'educació vial en un entorn real i fomenta la col·laboració de tota la comunitat educativa, implicant famílies, escoles i administracions públiques en una iniciativa col·lectiva i compromesa amb el medi ambient.
Esta iniciativa va nàixer a l'escola Petit Miquel de Vic (Osona), ara fa cinc anys, i s'ha anat estenent a centenars de centres de Catalunya, Madrid, Saragossa o Bilbao. A València, començà la seua implantació amb les famílies del CEIP Pare Català de Benimaclet, a finals del 2021. Ara arriba a Alboraia, al CEIP Cervantes, amb un objectiu clar: que la iniciativa s'amplie a altres escoles, que se sumen i creen els seus propis camins segurs a l'escola.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia