El regidor delegat d?Hisenda, Inversions i Vivenda de l?Ajuntament de Gandia, Salvador Gregori, i l"edil delegat d"Administració i Govern Interior, Adrián Vila/ EPDA El regidor delegat d’Hisenda, Inversions i Vivenda de l’Ajuntament de Gandia, Salvador Gregori, i l'edil delegat d'Administració i Govern Interior, Adrián Vila, han explicat aquest matí en roda de premsa com aplicarà el govern municipal de Gandia la Llei de Residus. Esta normativa és d’obligat compliment per a tots els Ajuntaments d’Espanya i es deriva d'una directiva europea per millorar la gestió sostenible dels residus. En este sentit, l’Ajuntament de Gandia minimitzarà l’aplicació de la normativa amb la taxa més baixa de la Comunitat Valenciana.
La Llei Estatal té el seu origen en una directiva verda de la Unió Europea i obliga que els usuaris paguen íntegrament el cost de la recollida de residus, el transport i el tractament del reciclatge. Tots els Ajuntaments d'Espanya tenen l'obligació d'adaptar-se a la Llei abans de l'abril del 2025.
Tal com ha explicat Gregori, el govern de Gandia posa en marxa un sistema nou per aplicar la Llei tenint en compte el principi de proporcionalitat i que siga just amb l'esforç que fan els ciutadans.
"Qui més aigua consumeix, més ha de pagar", ha declarat l'edil delegat d'Hisenda, que ha informat que, sobre el fix que ja es pagava, s'aplicarà un import de 0,15 cèntims d'euro per cada metre cúbic d'aigua consumida, ja que el consum d'aigua es pot assimilar a la producció de residus.
D'aquesta manera, la mitjana de l'ajust per a un habitatge tipus de la nostra ciutat serà de prop 9 euros anuals o 70 cèntims al mes.
Sobre aquesta forma d'aplicar la proporcionalitat, Gregori ha detallat que hi ha jurisprudència, ja que el Tribunal Suprem ho ha validat, i és la manera com altres poblacions com València o Barcelona estan aplicant l'ajust.
Per acabar, el regidor ha volgut reivindicar que l'actual govern des del 2018 ja ha baixat l'IBI un 7,1%; un 2% als rebuts del fem o al de vehicles que hagen estat domiciliats; o un 95% de l'ICIO per a la construcció d’habitatge de protecció oficial. "El que estem fent és aplicar escrupolosament les lleis d'administracions superiors i fer-ho sent proporcionals i justos amb els nostres veïns".
Per la seua banda, Vila ha incidit que la gestió dels residus, la contaminació i la sostenibilitat han d'ocupar les administracions. "La directiva europea, aprovada per la majoria dels partits polítics, pretén ser una resposta a aquestes necessitats i al nostre país ha fructificat a la Llei 7/2022 de Residus i Sòls Contaminants", i ha explicat que la Llei indica que la gestió, transport i transformació dels residus ha de ser repercutida en qui la genera.
Quant als terminis d'aplicació de la norma, es començarà a aplicar a partir de l'any que ve i que, des del 2022 fins hui, ha estat el consistori el que assumia els més de 500.000 euros d'aquesta diferència.
Pel que fa a la fórmula escollida, l'edil delegat d'Administració ha insistit que la relació entre consum d'aigua i fem en un habitatge és vàlida i ha explicat que, en el cas de Gandia, la taxa que s'aplica és la més baixa de la Comunitat Valenciana.
D'aquesta manera, un gandià pagarà 64 euros mentre que a Benidorm la Taxa serà de 191,66 euros, a Castelló de 179,39 €, a Vilareal de 171,67 € o València on es pagarà 141,16 euros pel mateix concepte que a Gandia.
Per finalitzar, el regidor ha detallat que, tal com marca l'estudi previ realitzat, en el cas de prop del 27% dels consumidors de la nostra ciutat, l'increment del rebut es quedarà en 4,51 euros anuals.
"Aquest govern ha estat treballant des de fa setmanes en una proposta justa, proporcional i progressiva per als ciutadans que permeta prestar un millor servei, alhora que ajudem a conscienciar sobre la generació de residus", ha finalitzat.
Comparte la noticia
Categorías de la noticia